Με τα κόμματα να εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις και χωρίς να διαφαίνεται, μέχρι στιγμής, πεδίο ευρύτερης συναίνεσης, ώστε στην Ολομέλεια να υπερψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ολοκληρώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την «άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με τη στήριξη ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛ. και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ5 το καταψήφισαν.

Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει, επικοινωνήσαμε με τον συμπολίτη μας Σπύρο Γαρυφάλλη που διαμένει μόνιμα στην Αμερική, ο οποίος δέχθηκε να μας μεταφέρει τις θέσεις των Ελλήνων της ομογένειας, τονίζοντας ότι στην πατρίδα τους επιβάλλεται να έχουν δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι.

Ο κ. Γαρυφάλλης αρχικά μας εξήγησε τι είναι το Σ.Α.Ε. όπως ακούμε εδώ στην Ελλάδα από τα ρεπορτάζ των Μ.Μ.Ε.

«Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) είναι το τριτοβάθμιο όργανο των αποδήμων Ελλήνων του εξωτερικού και αντιπροσωπεύει πάνω από 3.5 εκατομμύρια Έλληνες που διαβιούν εκτός Ελλάδος.

Οι περιφέρειες στις οποίες αναφέρεται το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού είναι η Ευρώπη, Αφρική και μέση Ανατολή, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Νότια και Κεντρική Αμερική, Ωκεανία και χώρες στην πρώην Σοβιετική Ένωση  (Γεωργία- Ρωσία – Ουκρανία & άλλες)».

Πότε προτάθηκε να ψηφίζουν οι Έλληνες της διασποράς;

Το 2008 στις Γενικές Συνελεύσεις των περιφερειών αποφασίστηκε ομόφωνα η πρόταση για να γίνει πραγματικότητα η ψήφος των Ελλήνων της διασποράς στις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα από τον τόπο διαμονής τους.

Οι Έλληνες της διασποράς ζητούν να έχουν το δικαίωμα του ψηφίζειν και ψηφίζεσθαι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος, στο τόπο κατοικίας του στο εξωτερικό. Τούτο είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα με την αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 51 παρ. 4) με το οποίο καθιστά εφικτή την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την εφαρμογή του άρθρου 25 παρ. 1 του Συντάγματος. Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και είναι ήδη εκλογείς δηλαδή εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ενός  Δήμου του Ελληνικού κράτους έχουν το δικαίωμα ψήφου όπως και όλοι οι Έλληνες βάσει του άρθρου 51 παρ. 3 του συντάγματος.

 Έχοντας αγωνιστεί για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς, τι άλλο ζητάτε;

Πρέπει να γίνει γνωστό ότι ζητάμε ακόμη τη δημιουργία περιφερειών αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, ούτως ώστε να μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους και αυτοί που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές  και δεν βρίσκονται κοντά σε προξενεία, πρεσβείες ή Ελληνικές κοινότητες.

Η ψήφιση του νόμου χρήζει την πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των βουλευτών, όπως ορίζει το σύνταγμα.

Επειδή όπως αναφέρατε στην ερώτησή σας κ. Υψηλάντη έχω ασχοληθεί με το θέμα αυτό, θα σας θυμίσω πως με την ψήφιση του νόμου το 2019, ετέθησαν «προϋποθέσεις» για το δικαίωμα της ψήφου από τους διαμένοντες στο εξωτερικό.

Κατ’ αρχήν ετέθη ο περιορισμός του εκλέγεσθαι για μία θέση κάθε κόμμα, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας με ανώτερο αριθμό εκλεγμένων 3-4 αντιπρόσωποι.

Οι άλλες προϋποθέσεις που μπήκαν ήταν: Ο εκλογέας να διαμένει λιγότερο των 35 ετών στο εξωτερικό. Να αποδείξει ότι έχει διαμείνει τουλάχιστον 2 έτη στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια. Να  κάνει φορολογική δήλωση στη Ελλάδα και άλλοι περιορισμοί.

Αυτοί οι περιορισμοί ήταν αρκετό να απογοητεύσουν τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι όταν άνοιξε η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους,  δεν ανταποκρίθηκαν.

Οι Έλληνες του εξωτερικού θεωρούμε αυτούς τους περιορισμούς αντισυνταγματικούς και πέραν κάθε λογικής.

Μάλιστα έχει ανοίξει διάλογος από το υπουργείο Εσωτερικών όπου καλούνται Ελληνικές κοινότητες, σύλλογοι και ομοσπονδίες του εξωτερικού να τοποθετηθούν.

Δεν αντιλαμβανόμαστε ως προς τί η όλη διαδικασία. Είμαστε Έλληνες που διαμένουμε στο εξωτερικό, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ζητούμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Ζητούμε την πλήρη εφαρμογή του Συντάγματος και την άμεση ψήφιση νόμου που θα μάς δίνει το δικαίωμα της ψήφου, χωρίς περιορισμούς.

Κλείνοντας τι μήνυμα θέλετε να στείλετε παρότι στην συζήτηση του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ για την «άρση περιορισμών δεν φάνηκε να υπάρχει πεδίο ευρύτερης συναίνεσης;

Αφού σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία θα στείλω στους εκπροσώπους μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το εξής μήνυμα: Κυρίες και κύριοι βουλευτές. Ας γίνει κάτι καλό, επιτέλους. Ας συμφωνήσουν όλα τα κόμματα ώστε να υπάρξει ΟΜΟΦΩΝΙΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, για το καλό του Ελληνισμού για το καλό της Ελλάδας.