Τρία χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά και την πρώτη καταστροφική πλημμύρα, και δύο χρόνια μετά την μεγάλη καταστροφή από τον «Γηρυόνη» που στην κυριολεξία «έπνιξε» τα όνειρά τους καταστρέφοντας σπίτια και υποδομές, οι κάτοικοι της Κινέτας μετρούν ακόμη τις πληγές τους.

Οι υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργών της Κυβέρνησης για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, αλλά και έργων για την αποκατάσταση των ζημιών σε βασικές υποδομές, «σκάλωσαν» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, παρότι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας μιλούσαν για έργα με fast truck διαδικασίες.

Οι διαμαρτυρίες όλων δίκαιες, κάτι που παραδέχθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτ. Κοσμόπουλος ο οποίος βρέθηκε προσκεκλημένος της προέδρου Αλ. Μπαλτσιώτη και των μελών του Τοπικού Συμβουλίου την Παρασκευή 4 Ιουνίου σε συνεδρίαση με θέμα τα προβλήματα της Κινέτας με την συμμετοχή του Αντιδημάρχου Στ. Φωτίου, του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και του συνδυασμού «ΤΩΡΑ» Γ. Μπερδελή αλλά και του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντ. Χοροζάνη.

Άπαντες συμφώνησαν, πως επιβάλλεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς κυριαρχεί ο φόβος μη τυχόν στην πρώτη καλοκαιρινή μπόρα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις.

Την συζήτηση άνοιξε η πρόεδρος του  Τοπικού Συμβουλίου Αλ. Μπαλτσιώτη, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαχειριστεί την κατάσταση οι αρμόδιοι παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν την επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή.

Εκτός αυτού, η ανησυχία εντείνεται, καθώς ο διασκορπισμένος αμίαντος από τα καμένα που δεν έχει ακόμη αποσυρθεί και με τις πλημμύρες έφτασε κοντά στην θάλασσα, προβληματίζει τους κατοίκους της Κινέτας, καθώς είναι επιβλαβής για την δημόσια υγεία αλλά και για το περιβάλλον γενικότερα.

Οι ελπίδες στραμμένες στην Περιφέρεια…

Πλέον, η κ. Μπαλτσιώτη αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Τοπικής Κοινότητας φάνηκε ότι έχουν στραμμένες πλέον τις ελπίδες τους μόνο στην Περιφέρεια, δηλώνοντας την απογοήτευσή τους από την διοίκηση του Δήμου Μεγάρων και ιδιαίτερα από τον Δήμαρχο που – όπως ειπώθηκε – παρότι προσκλήθηκε εντούτοις δεν παρευρέθηκε στην συνεδρίαση.

Κατά την πρόεδρο, η παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Λευτ. Κοσμόπουλου δείχνει πως υπάρχει διάθεση από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής να ξεκινήσουν τα έργα, με τον κ. Κοσμόπουλο να γνωστοποιεί ότι σε διάστημα το πολύ  δύο (2) μηνών αναμένεται να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με όσα είπε δημόσια ο Αντιπεριφερειάρχης, προέχει η διευθέτηση και ο καθαρισμός των ρεμάτων, η υλοποίηση μικρών έργων ανάσχεσης, η απομάκρυνση των φερτών υλικών, οι ασφαλτοστρώσεις δρόμων όπως και η αποκατάσταση της γέφυρας της Πίκας που έχει κόψει την Παλαιά Εθνική Οδό στην μέση, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

«Ο Δήμος προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει…»

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Στ. Φωτίου αφού πρωτίστως γνωστοποίησε ότι ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης δεν παρευρέθηκε στην συνεδρίαση αφού απουσίαζε εκτός Μεγάρων, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος με όλα τα μέσα που διαθέτει για να ανταποκριθεί στα ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα την καθημερινότητα στην Κινέτα.

Επίσης θύμισε ότι από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου ασκήθηκαν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ώστε να ξεκινήσουν τα έργα των οποίων την ευθύνη έχει η Περιφέρεια, τονίζοντας ότι πλέον και μετά από όλα όσα είπε δημόσια ο κ. Κοσμόπουλος η εκκίνηση των έργων είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Τα ερωτήματα της Τοπικής Κοινότητας

Στον κ. Φωτίου από την πλευρά της Τοπικής Κοινότητας Κινέτας τέθηκαν  τέσσερα (4) σημαντικά ερωτήματα που ήταν τα εξής:

  1. Πότε θα γίνουν οι ασφαλτοστρώσεις από το Δήμο, όχι αυτές που είναι στον προϋπολογισμό του έργου της περιφέρειας, αλλά αυτές που πρέπει να γίνουν από τα χρήματα που πήρε ο Δήμος για τις καταστροφές που έπληξαν την Κινέτα;
  2. Πότε θα γίνει η συλλογή αμιάντου από τα σπίτια που καταστράφηκαν στην πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018;
  3. Όσον αφορά το έργο υδροδότησης της Κινέτας που παραχώρησε ο Δήμος το εσωτερικό δίκτυο στην ΕΥΔΑΠ, ποιες περιοχές θα συνδεθούν και πότε;
  4. Πότε θα ξεκινήσουν οι διανοίξεις δρόμων στην εντός σχεδίου περιοχή, (εφαρμογή του ΓΠΣ), και η διαμόρφωση πεζοδρόμων οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι στο σχέδιο πόλης;

Αξίζει να σημειωθεί, πως η  κοινότητα είχε και άλλα θέματα να θέσει, θέματα  τα οποία έχει εισηγηθεί μέσω των κοινοτικών συμβουλίων, αλλά δεν τέθηκαν επειδή – όπως μας είπε η κ. Μπαλτσιώτη«έπρεπε να είναι παρών ο δήμαρχος», τονίζοντας μας, πως και σε αυτά που τέθηκαν δεν υπήρξαν σαφείς απαντήσεις. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της στον επίλογο της συζήτησης: «Ο Δήμος ψυχορραγεί και τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά», συμπέρανε η πρόεδρος ακούγοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα όσα είπε ο κ. Φωτίου.

Οι παρεμβάσεις Γ. Μπερδελή και Αντ. Χοροζάνη

Όπως προαναφέραμε, στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν και οι κ.κ. Γ. Μπερδελής και Αντ. Χοροζάνης, ενώ ο κ. Κλ. Βαρελάς δεν παρέστη λόγω σοβαρού προσωπικού προβλήματος και ενημερώθηκε από την κ. Μπαλτσιώτη για τα πεπραγμένα  της συνάντησης.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μπερδελής, αφού ξεκαθάρισε τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα, γνωστοποιώντας ότι η διαμόρφωση των δρόμων αλλά και οι ασφαλτόστρωσή τους είναι ευθύνη του Δήμου, ενώ ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι ευθύνη της Περιφέρειας, άφησε αιχμές για κακή διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της διοίκησης του δήμου.

Συγκεκριμένα αποκάλυψε  ότι μέρος από τα  χρήματα με τα οποία επιχορηγήθηκε ο δήμος για να ασφαλτοστρώσει δρόμους στην Κινέτα μετά τις πλημμύρες, διατέθηκαν προεκλογικά για ασφαλτοστρώσεις στην πόλη των Μεγάρων, τονίζοντας ότι η Κινέτα δεν έχει προσεχθεί όπως θα έπρεπε από την σημερινή διοίκηση του δήμου Μεγάρων.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΤΩΡΑ» έδειξε εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του Αντιπεριφερειάρχη, ευχόμενος σύντομα να ξεκινήσουν τα έργα για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν «πληγεί» από τις καταστροφές.

Ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων ήταν κατά τον Αντ. Χοροζάνη η βασικότερη αιτία καθυστέρησης της εκκίνησης των έργων, με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να «κρατήσει «μικρό» καλάθι» για την εκκίνηση των έργων με βάση τις δεσμεύσεις του κ. Κοσμόπουλου.

Παρεμβάσεις εκτός από τους αιρετούς, έκαναν τόσο η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας Μαργ. Πρίφτη, όσο και αρκετοί πρόεδροι οικισμών αλλά και ο εκπρόσωπος των πυρόπληκτων.

 

 

 

 

Η άποψη μας…

Γεγονός είναι ένα: Η Κινέτα που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες επιβάλλεται να στηριχτεί σε όλα τα επίπεδα. Ευελπιστούμε ότι οι δεσμεύσεις του Αντιπεριφερειάρχη Λευτ. Κοσμόπουλου θα αποτελέσουν την αρχή εκκίνησης όχι μόνο των έργων που χρειάζονται για να προστατευτεί η περιοχή από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας μιας παραθεριστικής περιοχής με καθαρή θάλασσα και σπάνιες ομορφιές.