Η καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη και οι συνέπειές της την επόμενη ημέρα της καταστροφής, ήταν το βασικό θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Κυριακή 6 Ιουνίου στην πλατεία Λυτάρα η Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε. Μεγάρων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντ. Ραλλάτος, μέλος του τμήματος περιβάλλοντος και Αγροτικής πολιτικής της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Ο ομιλητής ανάφερε ότι οι πυρκαγιές συνδέονται με την διαχρονικά ασκούμενη δασική πολιτική, την πολιτική γης άλλα και την «πράσινη ανάπτυξη», επισημαίνοντας ότι από τη δημιουργία του ελληνικού αστικού κράτους μετά το 1821, η γη, τα δάση, αντιμετωπίζονται διαχρονικά ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, για την ενίσχυση των κάθε φορά κερδοφόρων επενδυτικών επιδιώξεων διάφορων μονοπωλιακών ομίλων  που η γη είναι γι αυτούς, ένα επενδυτικό εργαλείο.

Ο Αντ. Ραλλάτος, χαρακτήρισε τις δασικές πυρκαγιές εργαλείο αποχαρακτηρισμού  και εμφάνισης ανύπαρκτων ιδιοκτησιών σε κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις επισημαίνοντας οτι  η εμπορευματοποίηση της γης,  έχει οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη «συμβίωση» δασών με βιομηχανία, με τουριστικές επιχειρήσεις βίλλες, οικισμούς, με κίνδυνο πυρκαγιών και άλλων ατυχημάτων, με καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό.

Όσον αφορά την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, τόνισε ότι επιβεβαιώνεται η εμπορευματοποίηση των δασών και για το δάσος της περιοχής, αφού ήδη έχουν προς το παρόν απορριφτεί πάνω από 10 αιτήσεις στην ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ 2 έχουν εγκριθεί στα Γεράνεια, υπενθυμίζοντας το ενδιαφέρον για εξόρυξη βωξίτη  από γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Επεσήμανε επίσης ότι το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών οξύνει η  αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, του διαχωρισμού της πρόληψης από την καταστολή και την μεταφορά της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης από τη Δασική υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, που έγινε το  1998 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και συμφωνούν όλες οι κυβερνήσεις.

Τόνισε ότι οι κυβέρνησες δεν δίνουν βάρος στην πρόληψη και την προκαταστολή αλλά στην καταστολή αποκαλύπτοντας πως είναι τραγικές οι ελλείψεις στη δασική υπηρεσία και την πυροσβεστική

Χαρακτήρισε ψεύτικες τις αντιπαραθέσεις  μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού και τα δυο κόμματα ως κυβέρνηση συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες του διαρκούς εγκλήματος και υλοποιούν την ίδια δασική και περιβαλλοντική πολιτική. Μάλιστα ανέφερε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν το περιβάλλον, τα δάση ως πεδίο διεύρυνσης της επιχειρηματικής δράσης, εκχωρούν στους ομίλους, γη, δάση, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση (ΑΠΕ, μεταλλεία, λατομεία, logistics, χώρους εγκατάστασης ΧΥΤΑ, κατοικία κλπ), ακολουθώντας τις οδηγίες του μεγάλου κεφαλαίου, του ΣΕΒ, των τραπεζών,  υποτάσσοντας ακόμα περισσότερο το περιβάλλον στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Υλοποιούν τους δασικούς χάρτες που αποτελούν κυρίαρχη κερδοφόρα επιδίωξη των μονοπωλιακών ομίλων,  του ΣΕΒ, των τραπεζών, για να διαμορφωθεί  «καθαρό τοπίο», που θα επιταχύνει τα εκμεταλλευτικά τους σχέδια.

Επεσήμανε ότι επιδιώκουν την αντιστροφή της πραγματικότητας μετατρέποντας το αποτέλεσμα σε αιτία, για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια, υποστηρίζοντας πως η εκατόμβη των νεκρών, οι δασικές πυρκαγιές , οι καταστροφές από τους σεισμούς, τις πλημμύρες, τα μπαζωμένα ρέματα, τα αυθαίρετα, είναι το αποτέλεσμα.

Ως αιτία και αυτών των καταστροφών – κατά τον Αντ. Ραλλάτο – είναι ο καπιταλισμός που σαπίζει και παρασύρει ανθρώπινες ζωές, όπως άλλωστε και κάθε μέρα, στο βωμό της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, εμπορευματοποιεί τη γη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ τονίζοντας ότι  η γη, τα δάση δεν είναι εμπόρευμα και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο διεύρυνσης της κερδοφορίας, πηγή πλούτου για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Επισήμανε επίσης ότι το ΚΚΕ είναι μπροστά στον αγώνα για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και στα δάση. Ότι διεκδικεί:

  • Την άμεση κάλυψη του 100% των ζημιών χωρίς προϋποθέσεις σε παραγωγή, σπίτια γεωργικές καλλιέργειες .
  • Την άμεση καταβολή ενισχύσεων στους ρητινοκαλλιεργητές, ενίσχυσης που πρέπει να καλύπτει την απώλεια του εισοδήματος τους για όλα τα χρόνια που δεν θα υπάρχει ρετσίνι κι όχι μόνο για μια χρονιά.
  • Την άμεση υλοποίηση των απαραιτήτων δασοτεχνικών μελετών και έργων ανάσχεσης των πλημμυρών και αντιπλημμυρικής προστασίας λόγω των ιδιαίτερα μεγάλων κλίσεων των καμένων δασών.
  • Την άμεση εξασφάλιση των αναγκαίων χρημάτων για αυτά και την στελέχωση της Δασικής υπηρεσίας που είναι σχεδόν άδεια από προσωπικό. Την εκπόνηση μελέτης διαχείρισης του δάσους και του καμένου από τη Δασική υπηρεσία και αντιπυρικής προστασίας.
  • Την κάλυψη των αναγκών της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Αποκάλυψε ότι  για να διασφαλιστεί η κερδοφορία της πράσινης εκμετάλλευσης,  για να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξηείναι απόλυτα αναγκαία η ένταση της εκμετάλλευσης, η επιδείνωση και επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η επιβολή φθηνής εργατικής δύναμης, η λεγόμενη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας το τσάκισμα του απεργιακού δικαιώματος και η παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ, και με το  νέο νομοσχέδιο έκτρωμα πατώντας στην πολιτική της ΕΕ  και την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος τόνισε ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις, κράτη, οι  ιμπεριαλιστικοί  οργανισμοί και συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συμφωνούν στο να αποτελέσει  η «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη στρατηγική διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλιακών ομίλων.