Επιχορήγηση ύψους 2.840.000 ευρώ για δράσεις πρόληψης πυρκαγιών σε Δήμους ανακοίνωσε στις 8 Ιουνίου 2021 το Υπουργείο Εσωτερικών. Το πακέτο των επιδοτήσεων αφορά 14 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, από τους οποίους απουσιάζει εκκωφαντικά ο Δήμος Μεγαρέων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, η απόφαση κατανομής έρχεται «σε συνέχεια της επιστολής του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν για την αντιπυρική περίοδο».

Από την παραπάνω δήλωση και μετά την τελευταία καταστροφή στο Δήμο μας από την πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη, γεννιούνται 3 τεράστια ερωτήματα:

  1. Γιατί δεν είχε ενταχθεί και ο Δήμος Μεγαρέων στην έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, δεδομένης της έκτασης των δασών και της μεγάλης έκθεσης στον κίνδυνο πυρκαγιάς που συνεπάγεται;
  2. Κοινοποιήθηκε στο Δήμο αυτή η επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών;
  3. Ανταποκρίθηκε ή όχι ο Δήμος Μεγαρέων στην επιστολή αυτή προκειμένου να καταδείξει τις ανάγκες και να λάβει σημαντική επιχορήγηση γι’ αυτές;

Τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν άμεσα από το Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας. Φαίνεται ότι ευθύνες για την προστασία από την καταστροφή υπάρχουν και θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι αρμόδιοι, είτε αυτό είναι το κεντρικό κράτος για την ελλιπή ενίσχυση, είτε η Δημοτική Αρχή για τις πιθανές και εγκληματικές αμέλειες της.

Δημοτικός Συνδυασμός «Τώρα Μέγαρα – Νέα Πέραμος»