Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Γενικού Λυκείου Νέας Περάμου και της επικοινωνίας του με την τοπική, εθνική  αλλά και ευρύτερη παγκοσμιοποιημένη κοινότητα, καθώς και της διάχυσης καλών παιδαγωγικών πρακτικών, οι μαθητές/τριες του  «μίλησαν για την Ευρώπη» την Κυριακή 23/5/2021 και παρουσίασαν τις δράσεις των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας φέτος.

Σε μια σημαντική συνδιοργάνωση διαδικτυακής εκδήλωσης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα,  το ΓΕ. Λ. Νέας Περάμου και τα συνεργαζόμενα σχολεία  ΓΕ. Λ. Μούδρου και το 2ο ΓΕ. Λ. Φλώρινας συνένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας διαδικτυακά μέσω webex τις δράσεις τους στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Πρωταγωνιστές οι junior ambassadors (μαθητές πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) των τριών σχολείων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ακαδημαϊκή υπεύθυνη του Προγράμματος, Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, ο επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κων. Στεργίου, η Υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων Δ.Ε.Δ.Α. κα Ξανθίππη Φουλίδη, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Εκπαίδευση και την Αειφορία Β. Αιγαίου, κα Λάουρα  Λοϊζίδου, η Συντονίστρια Τ4Ε ambassador Δυτ. Τομέα Αττικής, κα Γλυκή Γκουβάτσου, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, κα Σοφία Παπαδημητρίου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Απασχόλησης και Πολιτισμού Δ. Μεγαρέων, κα Ελένη Ρήγα, ενώ παρευρέθηκε το Προεδρείο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕ. Λ. Μούδρου, καθηγητές και γονεις του ΓΕ. Λ. Νέας Περάμου, καθώς και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Νέας Περάμου, κ.  Τσατήρης Βασίλης.

Την εκδήλωση συντόνισε η senior ambassador (καθηγήτρια Πρέσβης του Ε.Κ.), κα Σκληρού Θεοφανή, Διευθύντρια του ΓΕ. Λ. Ν. Περάμου, και παρουσίασαν οι senior ambassadors, κα Ζαφ. Μελισίδου, υποδιευθύντρια του 2ου ΓΕ. Λ. Φλώρινας και κα Θεοδώρα Λυμπέρη από το ΓΕ. Λ. Μούδρου, ενώ παρευρέθηκαν οι senior ambassadors κα Αγγελική Πεχλιβάνη και κ. Νίκος Τσαβαλάς του ΓΕ. Λ Ν. Περάμου, ο κ. Στέλιος Καραγιάννης, Διευθυντής του ΓΕ. Λ. Μούδρου, η κα Δώρα Τόλη και κα Αρχοντούλα Νικολάου του ΓΕ. Λ. Φλώρινας καθώς και η κα Ελένη Ζαρογιάννη του ΓΕ. Λ. Μούδρου

Ειδικότερα, από το ΓΕ. Λ. ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ παρουσιάστηκαν όλες οι δράσεις του σχολείου από την μαθήτρια Εύα Μεντζελιώτη ενώ τοποθετήθηκαν οι μαθητές Κωνσταντίνα Χατζόγλου, Λαζαρος Κηπουρίδης και Ξένια Κομματά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραθέτουμε τις φετινές δράσεις και να σημειωθεί ότι όλα τα βιντεο-αφιερώματα είναι και με αγγλικούς υπότιτλους:

 • 41η Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (6/11/2020 – 9/11/2020).

Συμμετείχαν: Χατζόγλου Κωνσταντίνα, Μεντζελιώτη Ευαγγελία

 • Regional (Περιφερειακή) Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Φινλανδίας της πόλης Ουλού. 20/11/2020 – 22/11/2020.

Συμμετείχε: Μεντζελιώτη Ευαγγελία

 • Διαδικτυακο workshop ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος. 28/11/2021

Συμμετείχαν: Μπορμπόκη Σταυρούλα, Χατζόγλου Κωνσταντίνα, Μεντζελιώτη Ευαγγελία

 • Regional ( Περιφερειακή ) Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελβετίας της πόλης Τιτσίνο. 20/3/2021 – 21/3/2021

Συμμετείχαν: Χατζόγλου Κωνσταντίνα, Μεντζελιώτη Ευαγγελία

 • 1η Διαδικτυακή Γενική Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος. 24/4/2021

Συμμετείχαν: Κομματά Πολυξένη, Μπορμπόκη Σταυρούλα

 • Πρόγραμμα ERASMUS+ KA3 «TEACHERS4EUROPE»

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σκληρού Θεοφανή (T4EU)

Θεματική Έργου: Women-Society-Art

Συμμετέχοντες: Κομματά Πολυξένη, Κορδαλή Αικατερίνη, Μεντζελιώτη Εύα, Μπαμπάνη Ιρια, Μπορμπόκη Σταυρίνα, Μπρουσοκας Αντομα, Παπαγρηγοριάδης Μανώλης, Χατζόγλου Κωνσταντίνα, Ζαχαριουδάκη Μαρία, Κηπουρίδης Λάζαρος.

Στο πλαίσιο της θεματικής αλλά και στα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση δημιουργήθηκε βίντεο αφιέρωμα «Οι γυναίκες στη φλόγα της επανάστασης»

https://www.youtube.com/watch?v=uLViZVbkSYw&t=23s

 • Στο πλαίσιο του προγράμματος Τ4ΕU η συμμετοχή ομάδας του Δυτικού Τομέα Αττικής για τη Δευτεροβάθμια στην ψηφιακή προσομοίωση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

18-19 Δεκεμβρίου 2020

Εκπροσώπηση: Μεντζελιώτη Ευαγγελία

 • Τριήμερο χειμερινό σχολείο των Τ4ΕU. 6/2/2021

Παρουσίαση Δράσεων στα πλαίσια του προγράμματος «T4EU»

Εκπροσώπηση: Σκληρού Θεοφανή

 • Συμμετοχή στη δράση «Έχετε απορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση;» Οι ειδικοί απαντούν του Europe Direct

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σκληρού Θεοφανή

Στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct που φιλοξενείται στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) τέθηκαν προβληματισμοί μαθητών για τις πολιτικές και δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργήθηκαν videos με θέματα την οικονομία, τις σχέσεις Τουρκίας και Ε.Ε. καθώς και για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και ασφάλεια.

 • Διαδικτυακή ενημέρωση από τον κύριο Κρητικό του Europe Direct για το ταμείο ανάκαμψης. 23/3/2021
 • Σχολικοί πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το ΓΕ. Λ. Νέας Περάμου για 1η φορά συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολικοί πρέσβεις του Ε.Κ». Υποψήφιοι καθηγητές πρέσβεις: Σκληρού Θεοφανή, Πεχλιβάνη Αγγελική, Τσαβαλάς Νικόλαος. Υποψήφιοι μαθητές πρέσβεις: Ζαχαριουδάκη Μαρία, Μεντζελιώτη Ευαγγελία, Χατζόγλου Κωνσταντίνα, Μπαμπάνη Κυριακή, Μπορμπόκη Σταυρούλα, Κηπουρίδης Λάζαρος. Εθελοντές μαθητές πρέσβεις: Κομματά Πολυξένη, Αικατερίνη Κορδαλή, Εμμανουήλ Παπαγρηγοριάδης, Μπρουσόκας Αντόμας

 • Συμμετοχή στο διαγωνισμό σκίτσου για την Ευρωπαϊκή μέρα γλωσσών.

Εκπροσώπηση: Μπαμπάνη Κυριακή

 • Τριήμερο Σεμινάριο Senior Ambassadors

Για το Πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» στις 16, 17 & 31 /1/2021.

Senior Ambassadors : Σκληρού Θεοφανή, Πεχλιβάνη Αγγελική, Τσαβαλάς Νικόλαος

 • Διήμερο σεμινάριο για τους JUNIOR AMBASSADORS. 23 & 24/1/2021

Παρακολούθησαν: Μεντζελιώτη Εύα, Μπαμπανή Ιρια, Μπορμπόκη Σταυρίνα, Χατζόγλου Κωνσταντίνα, Ζαχαριουδάκη Μαρία, Κηπουρίδης Λάζαρος.

 • Συνεργασία σχολείων EPAS: ΓΕΛ Νέας Περάμου ΓΕΛ Μουδρου Λήμνου. 1η Φεβρουαρίου 2021
 • Διαδικτυακή συνάντηση με την προϊσταμένη της εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, Σοφία Παπαδημητρίου. 19/2/2021

Παρουσίαση δράσεων, διαγωνισμών, πλατφόρμων της Ε.Τ. και τα ψηφιακών μέσα για την παραγωγή οπτικοακουστικών δημιουργιών

 

 • Διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση για το EPAS. 6/3/2021

Κατατοπιστική ενημέρωση της Όλγας Σιδέρη στους junior ambassadors με την παρουσία των υπεύθυνων καθηγητών τους, αναφέροντας ιδέες και προτάσεις για την υλοποίηση των δράσεων

 • Διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε το συνεργαζόμενο σχολείο Λύκειο Μουδρου Λήμνου. 7/3/2021
 • Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
 • Συμμετοχή στην ομάδα etwinning του δικτύου σχολικών πρέσβεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου- 1ο WEBINAR. 30/3/2021

Καθηγήτρια Πρέσβης: Σκληρού Θεοφανή

Συζητήθηκαν :

Θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης όπως το πλάνο δράσης της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή αλλά και την ψηφιακή εκπαίδευση.

Τρόποι συνεργασίας και συλλογικών δράσεων των σχολείων που μετέχουν στην ομάδα eTwinning του δικτύου EPAS.

Το μέλλον της Ευρώπης μέσα από τα μάτια μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η Θεοφανή Σκληρού Διευθύντρια του ΓΕΛ Νέας Περάμου Αττικής καταθέτει την άποψή της για την Ε.Ε. στο e-twinning group των σχολικών πρέσβεων, ως μέλος του και ως καθηγήτρια πρέσβης του Ε.Κ. και Τ4ΕU:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας υπερεθνικός οργανισμός που προσπαθεί με κοινά προγράμματα τηρώντας την εθνική αυτοτέλεια και τον πολιτισμό του κάθε κράτους, να πλησιάσει τις οικονομίες, τον πολιτισμό και την παιδεία της κάθε χώρας, να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προωθήσει και να προασπίσει τη Δημοκρατία».

 • Εναρκτήρια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ημέρα της Ευρώπης 9/5/2021

Εκπροσώπηση: Θεοφανή Σκληρού

 • Αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένα βιντεο-αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησαν οι μαθητές/μαθήτριες  του ΓΕΛ Νέας Περάμου Αττικής, στο πλαίσιο του προγράμματος ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Κ, που συν τοις άλλοις  περιλαμβάνει έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις έργων του Δήμου μας.

https://www.youtube.com/watch?v=UavyhvpLRKg

Ευχαριστούμε πολύ την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Απασχόλησης & Πολιτισμού του Δήμου μας κυρία Ρήγα Ελένη για τη συμβολή της στην έρευνά μας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το σχολείο μας είχε τη χαρά και την τιμή να εκπροσωπηθεί μέσω της Διευθύντριας κας Σκληρού Θεοφανής, η οποία κάθε χρόνο από το 2015 είναι σχολικός πρέσβης του Ε.Κ, στην εκδήλωση για την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης!

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ. DavidSassoli και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  κ. CharlesMichel.

 

Η κα Σκληρού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση που της έγινε το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα γι αυτήν την ξεχωριστή ευκαιρία!

Όλες οι δράσεις και τα αφιερώματα θα παρουσιαστούν στο φεστιβαλ σχολικών δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ διαδικτυακά, στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει υποβληθεί με τίτλο  Ευρωπαϊκή πολιτική και Νέα Πέραμος, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Σκληρού και Πεχλιβάνη.

Το ΓΕ. Λ. ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ με τις τόσες δράσεις του φέτος, απέδειξε πως ακόμη και στον εγκλεισμό, όταν υπάρχει θέληση, στοχοπροσήλωση, άοκνη εργατικότητα και κυρίως όραμα, η σχολική κοινότητα αφενός μπορεί να βιώσει εμπειρίες και συγκινήσεις, αφετέρου να υπερβεί τον τοπικό απομονωτισμό και να «πλεύσει» σε διεθνείς θάλασσες.