«Δεν κρύβω τον προβληματισμό μου για τον τρόπο με τον οποίο τέθηκε το θέμα στην ημερήσια διάταξη, με προβλημάτισε όπως προβλημάτισε και άλλους συναδέλφους.

Ο  τίτλο της πρόσκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει: «Ενημέρωση για την πυρκαγιά στα Μέγαρα – Γεράνεια Όρη». Και ερωτώ:  Γιατί ενημέρωση και όχι συζήτηση κ. Πρόεδρε, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων  φορέων. Τι σας προβληματίζει;

Τι φοβάστε;  Φοβάστε μήπως αναφερθούμε στο σχέδιο  αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ» όπου ψηφίσαμε διάφορες δράσεις και δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα;

Όμως ποιες δράσεις να προχωρήσουν και τι μπορεί να κάνει μια διοίκηση όταν είμαστε 6ο μήνα του 2021 και δεν έχει φέρει προϋπολογισμό;

Αυτή θα πρέπει να είναι η απάντησή κ. Πρόεδρε κ. Δήμαρχε κυρίες και κύριοι της Διοίκησης.

Πείτε λοιπόν ξεκάθαρα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στους πολίτες: «Δεν έχουμε ψυχολογία αλλά και μυαλό για να κάνουμε κάποιες δράσεις για την Πολιτική Προστασία, αφού δεν έχουμε ακόμη προϋπολογισμό»!

Θεωρώ πως το Αλεποχώρι γλύτωσε τα χειρότερα, αφού έχει γίνει σκουπιδότοπος. Μόνο σκουπίδια και ογκώδη βλέπεις. Οπότε εάν όλα αυτά έπαιρναν φωτιά θα είχαμε και εντός του οικιστικού ιστού του Αλεποχωρίου προβλήματα.

Όσο αφορά την διαχείριση της φωτιάς, διαπιστώσαμε πως η Πολιτική Προστασία του Δήμου δεν είχε καθαρή σκέψη να διαχειριστεί την κατάσταση με τα πραγματικά δεδομένα.

Μέσω των γραφομένων του υπευθύνου του Γραφείου Επικοινωνίας του Δήμου συμπεράναμε ότι σας είχε κυριεύσει πανικός. Όποιος παρακολούθησε το διαδίκτυο, αιφνιδιάστηκε με τα γραφόμενα του ειδικού σας συνεργάτη κ. Δήμαρχε, με τις αναρτήσεις όπως:

«Ποιος Σχίνος ρε άσχετοι. Το  Αλεποχώρι και τα Μέγαρα καίγονται. Έλεος».

 «Ρε παιδιά κάποιος από την κυβέρνηση από την Πυροσβεστική από την Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να βγει να μας δώσει μια εικόνα».

Αυτές ήταν κάποιες από τις αναρτήσεις που έκανε συνεχώς τις ώρες  της φωτιάς ο ειδικός συνεργάτης κ. Σταμούλη!  Ο Υπεύθυνος στο Γραφείο Επικοινωνίας.

Πιστεύω ότι ειδικά η πρώτη ανάρτηση στο διαδίκτυο, δεν βοηθά την τοπική μας οικονομία τους καταστηματάρχες της περιοχής.

Όσο για την δεύτερη ανάρτηση, θα σας απαντήσω με ερώτηση: Πολιτική Προστασία έχει ο Δήμος, με πολιτικό προϊστάμενο τον ίδιο το Δήμαρχο, με Αντιδήμαρχο που έχει ευθύνη στο  συγκεκριμένο τομέα γιατί δεν τους  ρωτούσε;

Άλλη ανάρτηση…

«Στην κυριολεξία εδώ ο κόσμος καίγεται και τα κανάλια άκρα του τάφου σιωπή. Τα Μέγαρα καίγονται ρε όχι η Κορινθία»!

 Κύριοι της διοίκησης είναι γεγονός ότι το πρώτο στίγμα που δόθηκε ήταν για το Σχίνο Κορινθίας και γι’ αυτό τα κανάλια ασχολήθηκαν με το Σχίνο και τα Γεράνεια Όρη.

Πιστεύω όμως ότι τα κανάλια αναφέροντας την Κορινθία, έκαναν καλό στην πόλη μας στα καταστήματα της περιοχής του Αλεποχωρίου και κατ’ επέκταση στην τοπική μας οικονομία.

Κύριε πρόεδρε όπως καταλαβαίνετε, μου δίνεται η ευκαιρία να επισημάνω τα λάθη της διοίκησης στο επικοινωνιακό κομμάτι.

Κύριε Δήμαρχε με την στάση σας όσο αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι, έχω την άποψη πως βγάλατε εμπάθεια εσείς και οι συνεργάτες σας κατά της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας, μέσω του γραφείου επικοινωνίας.

Τώρα, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα μετά την μεγάλη φωτιά, προσωπικά θα περίμενα από τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου, και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για θέματα περιβάλλοντος να είχαν έτοιμη  πρόταση, για εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών, για την επομένη  πενταετία,  χρηματοδοτούμενη μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τι περιμένετε, Τι κάνετε; Θα περίμενα να κατατεθεί πρόταση για την διαβίωση μιας ειδικής  κατηγορίας επαγγελματιών που επλήγησαν, όπως είναι οι ρητινοκαλλιεργητές.

 Ο Δήμος θα πρέπει ήδη να έχει έτοιμη πρόταση γι’ αυτούς.

Γιατί δεν είναι μόνο οι πληγέντες συμπολίτες που έχασαν αμπέλια, ελιές, αλλά και σπίτια με τους οποίους συμπάσχω. Υπάρχουν και επαγγέλματα που ζούσαν οικογένειες από το δάσος, από τα πεύκα, όπως οι ρητινοκαλλιεργητές. Επιβάλλεται να μεριμνήσουμε ως Δήμος και γι’ αυτούς!

 Με αφορμή τη μεγάλη φωτιά που είχε ως αφετηρία τον Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε τα Γεράνεια Όρη, τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα της Αττικής, (μια παρθένα περιοχή), μετατρέποντας ένα αληθινό παράδεισο σε επίγεια κόλαση.

Με αφορμή την μεγάλη οικολογική  καταστροφή στην χλωρίδα και την πανίδα αλλά και στην τοπική μας οικονομία, είναι ευκαιρία να ευχαριστήσω και εγώ όλους όσους συνέβαλλαν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Θα αναφερθώ αρχικά στην συνδρομή της Αστυνομίας που φρόντισε έγκαιρα για την εκκένωση σπιτιών αλλά και Μοναστηριών στην περιοχή μας, προλαβαίνοντας δυσάρεστες καταστάσεις.

Επίσης οφείλω να ευχαριστήσω την διοίκηση και στο προσωπικό  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν όπως και τους εθελοντές και τις εθελοντικές ομάδες για το πολύτιμο έργο τους. Συγχαρητήρια σε όλους.

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την συμπαράσταση μου σε όλους τους συμπολίτες μας, στους  κατοίκους της περιοχής μας που από την μια στιγμή στην άλλη είδαν τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε στάχτη και αποκαΐδια».

Ευχαριστώ

Μελέτης Λέλης Δημοτικός Σύμβουλος «Μαζί με Όραμα»