Έτσι, δυστυχώς, έχουν τα πράγματα. Πρέπει να χάσεις κάτι για να το εκτιμήσεις. Διάβασα την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Αλέξης Τσίπρας,  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Γράφει, μεταξύ άλλων ότι : «Ο Μητσοτάκης μετά τον έλεγχο της πανδημίας, έχει χάσει και τον έλεγχο της χιονόπτωσης». «Κάθε χρόνο, σε κάθε χιονιά, όλες οι κυβερνήσεις είχαν έγνοια να μην κλείσουν οι δρόμοι και ιδίως η Εθνική Οδός για να μην κοπεί η χώρα στα δυο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως, τα έχει λυμένα αυτά τα θέματα. Την κλείνει από μόνη της. Και για όσο χρειαστεί. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά».

Με βάση την κριτική αυτή για το θέμα της χιονόπτωσης, φαντάστηκα σε τι ενέργειες θα είχε προβεί ο κ. Τσίπρας εάν ήταν αυτός πρωθυπουργός, ενθυμούμενος τις ενέργειές που έκανε σε ανάλογες έκτακτες περιπτώσεις όταν ήταν πρωθυπουργός.

Πρώτα-πρώτα θα απειλούσε τους εταίρους μας στην Ε.Ε ότι με ένα νόμο με ένα άρθρο θα απέκλειε τους πολίτες των χωρών τους να έλθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι για διακοπές, εάν … μας στείλουν την κακοκαιρία που τους βασάνιζε. (

Ως γνωστόν, όλα τα κύματα της κακοκαιρίας από την Ευρώπη μάς έρχονται).

Δεύτερο, θα ύψωνε … τείχος στα σύνορα για να εμποδίσει την κακοκαιρία να εισβάλει στη χώρα μας.

Τρίτον, θα χρησιμοποιούσε όλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα που αυτός … είχε αγοράσει γιατί είχε προβλέψει τη σφοδρότητα της χιονόπτωσης που θα ερχόταν και ο Μητσοτάκης … τα κράτησε στα γκαράζ.

Τέταρτον, λόγω του χαρίσματος της προόρασης που διαθέτει, θα είχε κόψει … όλα τα δένδρα που θα έπεφταν από το βάρος του χιονιού στα καλώδια ηλεκτροδότησης ή θα είχε κάνει τα καλώδια υπόγεια.

Με αυτές τις ενέργειες θα αποφεύγαμε την τόση ταλαιπωρία από την κακοκαιρία (όπως αποφύγαμε τα δύο μνημόνια αποδεχθέντες … και τρίτο!). Πώς να μην εκτιμήσεις την αξία του και να μην λυπηθείς που τον … χάσαμε!

Θα παρατηρήσατε ασφαλώς τη σκωπτική – ειρωνική διάθεσή μου και την υπερβολή στα παραπάνω, αλλά, θεωρώ ότι είναι απολύτως ανάλογη με την αντιστροφή της πραγματικότητας από τον κ. Τσίπρα και τις υπερβολές του, στην προσπάθειά του να κάνει αντιπολίτευση, αποδομώντας τη διαχειριστική ικανότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού.

Έτσι, αντιπαραβάλλει τον πρόσφατο χιονιά με τους χιονιάδες των προηγούμενων ετών που ήταν και αυτός πρωθυπουργός για να μας πει ότι είχε έννοια να μην κλείσουν οι δρόμοι και ιδίως η εθνική οδός.

Η πρόσφατη όμως χιονόπτωση που έπληξε τη χώρα, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), κατατάσσεται ως η εντονότερη των τελευταίων 40 ετών.

Όμως και παρά το γεγονός ότι κατά τα διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού, τον Δεκέμβριο του 2017, που η χιονόπτωση δεν υπήρξε τόσο έντονη και υπολογίζεται στο 1/10 της πρόσφατης, έκλεισε η εθνική οδός και σχηματίστηκε ουρά αυτοκινήτων μήκους 14 χιλιομέτρων, με τους οδηγούς παγωμένους πάνω από 8 ώρες.

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει προληπτικά την εθνική οδό για να μην εγκλωβιστούν αυτοκίνητα και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, ενόχλησε τον κ. Τσίπρα.

Εάν δεν ενεργούσε προληπτικά η κυβέρνηση και εγκλωβίζονταν στο χιόνι αυτοκίνητα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα έλεγε ότι, η κυβέρνηση και … ο  Μητσοτάκης θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές!!.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας, ειρωνεύεται τον πρωθυπουργό γράφοντας : «Για όσους είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, αφού το επιτελικό κράτος δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τόσο δευτερεύοντα ζητήματα, όπως η διάνοιξη των δρόμων, η πρωθυπουργική σύσταση είναι, υπομονή και όχι άσκοπες μετακινήσεις, μείνετε σπίτι».

Και παρακάτω : « …. πόσο υπομονή μπορεί να ζητήσει κανείς από τους πολίτες της μισής Αττικής που είναι μεν κλεισμένοι ή αποκλεισμένοι στα σπίτια τους αλλά χωρίς ρεύμα.

Από τους πολίτες δηλαδή που μέσα στο κρύο παραμένουν για πάνω από ένα 24ωρο χωρίς θέρμανση, σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς νερό, επειδή έχουν αφήσει τον ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, χωρίς επαρκές προσωπικό για να διορθώσει τις βλάβες».

Το πρόβλημα λοιπόν της αποκατάστασης των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι, κατά τον κ. Τσίπρα, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι για την αποκατάσταση των βλαβών, εκτός από το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, εργάζονταν σε 24ωρη βάση συνεργεία του Στρατού και των συνεργαζόμενων με τον ΔΕΔΔΗΕ ιδιωτών.  Δεν αδιαφόρησε επομένως η Πολιτική Προστασία και δεν άφησε μόνο το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ στην αποκατάσταση των βλαβών.

Πέραν όμως τούτου, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ιδρυθεί από τον Απρίλιο του 2012, δεν τον ίδρυσε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεδομένου ότι κανένας από το προσωπικό του δεν απολύθηκε από αυτή τη κυβέρνηση, ερωτάται : Γιατί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν είχε προσλάβει αυτή προσωπικό στο ΔΕΔΔΗΕ ώστε να ήταν επαρκές ;

Προφανώς ο κ. Τσίπρας θα εννοεί ότι ο Μητσοτάκης έπρεπε να είχε προβλέψει την ένταση της χιονόπτωσης και την έκταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από τις πτώσεις εκατοντάδων δένδρων και να είχε προσλάβει προσωπικό μέσα στις 10 ημέρες, δηλαδή, αμέσως μετά την πρόβλεψη της κακοκαιρίας από την ΕΜΥ και την έλευσή της.

Εδώ πρέπει να παραδεχθώ ότι πράγματι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το χάρισμα της προόρασης.

Ο κ. Τσίπρας είναι …. «ο μετά Χριστόν Προφήτης». 

Όσον αφορά τις δηκτικές αναφορές στην αποτελεσματικότητα του “επιτελικού κράτους” της κυβέρνησης, με μόνιμη χρήση των όρων: μπάχαλο και φιάσκο, φρόνιμο θα ήταν να μην υπενθυμίζει το επιτελικό κράτος της δικής του κυβέρνησης και τον Ματι-άσουν !

ΑΝΔΡΕΑΣ  Γ.  ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ

επιτ. δικηγόρος