Ένα κλίμα ανησυχίας, με επικρατέστερα συναισθήματα το φόβο και την αβεβαιότητα, επικρατεί πλέον σε όλη την ελληνική κοινωνία εξαιτίας των συνεχόμενων κυμάτων έξαρσης και μεταλλάξεων της πανδημίας του κορωνοιού και της καταφανέστατης αδυναμίας και ανικανότητας της κυβέρνησης αντιμετώπισής της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πλέον, να απειλείται ανοιχτά και η ψυχική υγεία όλων.

Η συνθήκη της πανδημίας αυτής αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα της εποχής και έχει προκαλέσει πολλαπλή κρίση σε κοινωνικό, οικονομικό και υγειονομικό αδιέξοδο.

Ο κόσμος πλέον ”ασυνείδητα” και ”αυτοματοποιημένα” οδηγείται μόνο σε αρνητικές σκέψεις διότι πλέον όλα τα δεδομένα αλλάζουν είτε αυτά αφορούν την εργασία, είτε την οικογένεια, είτε το ψυχικό του ”είναι”.

Όλοι πλέον οι άνθρωποι αισθάνονται, πως βρίσκονται με την πλάτη στο τοίχο και σε κατάσταση μόνιμης εκτάκτου ανάγκης χωρίς να υπάρχει σαφής ημερομηνία λήξης.

Με την μετάλλαξη του ιού μεταλλάσσονται συγχρόνως οι συνήθειες της ζωής και η ψυχολογία προς το χειρότερο. Άνθρωποι με καλυμμένα πρόσωπα, άνθρωποι σε απόσταση, άνθρωποι με φοβίες, άνθρωποι με άγχος , άνθρωποι μόνοι, άνθρωποι απομονωμένοι από φίλους,  άνθρωποι με οικονομική αβεβαιότητα, άνθρωποι που εργάζονται και άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, άνθρωποι που ζουν σε μια οικουμενική  φυλακή με μαγαζιά κλειστά, δρόμους άδειους, πόλεις φαντάσματα και ένα πέπλο απαισιοδοξίας για ότι πλέον ακολουθήσει, να είναι το μόνο φως στο τούνελ για το οποίο μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης στο τελευταίο του διάγγελμα(μόνο αυτός το βλέπει).

Απειλεί ο ιός και ο Μωυσής Μητσοτάκης προωθεί μια εικονική πραγματικότητα

Κυρίαρχος πλέον του παιχνιδιού είναι ο θανατηφόρος ιός, ο οποίος απειλεί κάθε έκφανση της ζωής και έχει σύμμαχο τις επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ με τον πρώτο, να επιδρά κυρίαρχα στην υγεία των πολιτών και τη δεύτερη, να αποτελεί το μεγαλύτερο σαράκι, που προκαλεί οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση σε όλη την ελληνική κοινωνία με πρόσχημα τον κορονοιό.

Σίγουρα ο κορωνοιός παίζει ένα παιχνίδι με τους δικούς του όρους, από την άλλη πλευρά όμως παρ’ όλη τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας του, βλέπουμε μια κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό, που ασχολούνται εκμεταλλευόμενοι αυτή τη κατάσταση, μόνο με επικοινωνιακά παιχνίδια μέσω των καλοπληρωμένων τηλεοπτικών καναλιών, τα οποία δεν κοιτούν την ουσία αλλά έχουν στόχο την αποδόμηση της οποιαδήποτε αντιπολιτευτικής κριτικής, που δέχονται οι επιλογές της κυβέρνησης και είναι ενάντια των άθλιων συμφερόντων τους. Άλλωστε αυτό είχε φανεί από τον Μάρτη του 2020, όταν άρχισε το λιβανιστήρι από τα ΜΜΕ υπέρ του Μητσοτάκη, που μπούκωσε με χρήμα όλα τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ και ανύπαρκτα sites, αποκλείοντας τα αντιπολιτευόμενα, και με όποια ”βελόνα και κλωστή” έβρισκε, κεντούσε την επιτυχία της.

Η κυβέρνηση αρέσκεται συνεχώς να προωθεί μια εικονική πραγματικότητα, της οποίας βέβαια αρχιτέκτων είναι ο ”Μωυσής” Κούλης.

Συγχρόνως υψώνει το δάκτυλο στον υπόδουλο και εξαντλημένο ελληνικό λαό για οποιαδήποτε τυχόν αποτυχία των μέτρων, ρίχνοντας του το βάρος της ”ατομικής ευθύνης”, λες και ο λαός δρα ”εν κενώ” και δεν εμπεριέχεται η συμπεριφορά του στην συλλογική κρατική ευθύνη.

Η εικόνα πλέον είναι δραματική για ολόκληρη τη χώρα και ο κόσμος βιώνει με δραματικό τρόπο τις αδυναμίες του υγειονομικού συστήματος με πολίτες άλλους να νοσηλεύονται και άλλους να αγωνίζονται, να κρατηθούν στη ζωή στα πολύπαθα και γεμάτα ελλείψεις από προσωπικό και εξοπλισμό δημόσια νοσοκομεία.

Μεγάλος έρωτας η ιδιωτικοποίηση

Οι καθημερινές επιλογές της κυβέρνησης δείχνουν πέραν της έλλειψης σχεδίου, κυρίαρχο πανικό, ανικανότητα και απουσία σωστού και ουσιώδους συντονισμού. Μιλάμε για μια κλασική δεξιά κυβέρνηση, που σε κάθε της επιλογή δείχνει την αλαζονεία της και την αυταρέσκειά της.

Οποιοσδήποτε νοήμων πολίτης συνειδητοποιεί, πως στην κυβέρνηση έχει χαθεί η αίσθηση του ελέγχου και είναι εμφανής η αδυναμία της, στο να στηρίξει το σύστημα υγείας για τώρα αλλά και για τα επόμενα κύματα πανδημίας, που ίσως ακολουθούν, διότι δεν μπορεί, να απεμπλακεί από την βαθιά της πίστη, ότι όλα πρέπει, να ιδιωτικοποιηθούν και προσπαθεί με κινήσεις εφήμερες να ”ξεγελάσει” τον ιό. Αυτό όμως που καταφέρνει δεν είναι να ξεγελάσει τον ιό αλλά να γελάει όλος ο κόσμος με τις επιλογές της και την ασυνεννοησία των υπουργών τους.

Ο Κικίλιας μιλάει για lockdown στο lockdown (παγκόσμια πρωτοτυπία) στο ένα κανάλι και ο Γεωργιάδης αναφέρει την ίδια ώρα σε άλλο κανάλι, πως δεν τίθεται θέμα lockdown και ζητάει με αυτό το αλαζονικό ύφος των χιλίων καρδιναλίων, που έκανε καριέρα, τα κλειδιά των επιχειρήσεων. Αυτούς ψήφισε ο Έλληνας δυστυχώς και τελικά του τα έδωσαν στο χέρι.

Επιλέγει να διχάσει την κοινωνία εν μέσω πανδημίας

Αντί να στηρίξει και να επενδύσει για τα επόμενα χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με τη δημιουργία επιπλέον δομών και την ανανέωση του εξοπλισμού αυτών, επιλέγει, να “κοροϊδέψει“ όλους τους υγειονομικούς εργαζόμενους με μονοετείς ή διετείς συμβάσεις, οδηγώντας τους σε ένα αβέβαιο μέλλον και στην απόλυτη φτωχοποίηση ενώ την ίδια στιγμή τους ζητάει, να σκύψουν το κεφάλι και να βοηθήσουν τώρα, που η χώρα βυθίζεται στον κυκλώνα της πανδημίας.

Συγχρόνως πετσοκόβει τις δημόσιες δαπάνες στη Δημόσια Υγεία υποστηρίζοντας, πως ο προϋπολογισμός ”δεν βγαίνει” διότι για τη μπλε παράταξη δεν πρέπει, να ξεχνάμε, πως σημασία έχει η αυτοπροβολή μέσω των ΜΜΕ και όχι η υγεία των πολιτών.

Όμως είναι ”παγκόσμια” πρωτοτυπία εν μέσω πανδημίας ένα εκσυγχρονισμένο κράτος, όπως θέλουμε, να χαρακτηρίζουμε την Ελλάδα, να μην προσλαμβάνει υγειονομικό προσωπικό αλλά να βρίσκει πόρους, να εγκαθιδρύει την αστυνομοκρατία παντού.

Ο Πρωθυπουργός λοιπόν προτιμάει, να προϋπολογίσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας την πρόσληψη 1000 αστυνομικών για τη φύλαξη των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως προβλέπει το ιδιαίτερα απεχθές και αντιδημοκρατικό χουντικού χαρακτήρα νομοσχέδιο- έκτρωμα, που ψηφίστηκε από το δίδυμο Χρυσοχοΐδη- Κεραμέως παρά να προστατεύσει την δημόσια υγεία.

Αντιθέτως δημιουργεί τριγμούς και διαφωνίες μέσα στην κοινωνία σε μια περίοδο που όλοι θα έπρεπε, να είναι συστρατευμένοι σε ένα στόχο, που δεν είναι άλλος από τον αγώνα κατά του covid- 19. Εν αντιθέσει επιλέγει, να διχάσει την κοινωνία και να θυμίσει σε όλους τους πολίτες, πως τα πάντα λύνονται μόνο με αστυνομία, συλλήψεις και ξύλο.

Διώκει γιατρούς που λένε την αλήθεια

Μάλιστα αυτή η δυσανεξία, που επικρατεί εναντίον του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την πλευρά της Ν.Δ, φτάνει σε σημείο πρόκλησης διότι στις 3/2/2021  οι αρχές κάλεσαν την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας κ. Αφροδίτη Ρέτζιου, να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις στο τμήμα Ομονοίας διότι στις 24/9/2020 συμμετείχε σε συγκέντρωση υγειονομικών υπαλλήλων, που ζητούσαν στην ουσία αυτά, που τώρα χρειάζεται η χώρα.

Η κ. Ρέτζιου μαζί με τους γιατρούς ζητούσαν την ουσιώδη στήριξη της υγείας για τα επόμενα κύματα πανδημίας, που θα ακολουθούσαν μέσα στο χειμώνα.

Η κυβέρνηση, που αγωνίζεται υποτίθεται για το καλό μας ξέρετε τι έκανε; Σίγουρα δεν προσέλαβε ιατρικό προσωπικό αλλά κατηγόρησε την κ. Ρέτζιου για απείθεια και παρακώλυση συγκοινωνιών αξιοποιώντας έναν άλλο χουντικό νόμο, που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση στη Βουλή και που τον ερμηνεύει κατά το δοκούν αναλόγως των προσχημάτων, ώστε να βάζει εμπόδια στα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, που η ίδια η κυβέρνηση με την επικίνδυνη πολιτική της εκθέτει καθημερινά σε κίνδυνο.

Η Κεραμέως στοιχηματίζει και ανοιγοκλείνει τα σχολεία ανά εβδομάδα

Βέβαια δεν θα σταθώ μόνο στο συνήθη ύποπτο για τις αντιδημοκρατικές του τακτικές Μ. Χρυσοχοΐδη, που όλοι μας γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται είτε με ΠαΣοΚ, είτε με συγκυβέρνηση, είτε με Ν.Δ.

Αντίστοιχη μνεία, χρειάζεται και στην αλαζόνα Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, η οποία αρέσκεται συνεχώς ακόμη και σήμερα, που ο κίνδυνος είναι έξω από κάθε πόρτα, σε παιχνίδια εντυπώσεων ανοιγοκλείνοντας τα σχολεία, παίζοντας με την υγεία των παιδιών και βάζοντας από μόνη της  ”στοιχήματα” στα τηλεοπτικά πάνελ για το άνοιγμα των σχολείων με κάθε κόστος. Σοβαρότητα μηδέν. Αλαζονεία άπειρη.

Η κ. Κεραμέως είναι αυτή, που κοροϊδεύει γονείς και καθηγητές, πως κάνει προσλήψεις, καλύπτει τα κενά και ανεβάζει το επίπεδο της Παιδείας. Όμως δεν γύρισε ποτέ να πει, πως το καλοκαίρι και ενώ είχαμε ήδη γνωρίσει από πέρσι τον κορονοιό, πως ήταν η μοναδική Υπουργός Παιδείας σε όλη την Ευρώπη, που αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη από 17 σε 25 ( αυτό μεταφράζεται σε αρκετές περιπτώσεις 30 άτομα συγχρόνως μέσα σε μια τάξη) γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τα μέτρα προστασίας περί πανδημίας και δίνοντας βάση στην κάλυψη των κενών με την αύξηση των μαθητών ανά τάξη.

Και στις αποφασιστικές της λοιπόν επιλογές ας προσθέσουμε και την προβληματική λειτουργία της εξ` αποστάσεως εκπαίδευσης.

Σωστό όμως είναι η κ. Κεραμέως αντί να βγαίνει στα παράθυρα και να φλομώνει στο ψέμα τον κόσμο να “σκύψει“ το κεφάλι της για δουλειά, ώστε να αξιοποιηθούν κτίρια ”ανενεργά” κάθε δήμου, που θα φιλοξενήσουν μαθητές, να προσλάβει δασκάλους και καθηγητές υπό κανονικά καθεστώτα και όχι με τρίμηνες συμβάσεις, να προσφέρει δωρεάν μαζικά τεστ- covid-19 σε εβδομαδιαία βάση για μαθητές και εκπαιδευτικούς, να αυξηθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να μπορέσουν πραγματικά, να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία της χώρας, να χορηγούνται δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας, να ενεργοποιηθούν περισσότερα σχολικά λεωφορεία κ.α. Κατά Κεραμέως ευαγγέλιο όλα στην Παιδεία αυτά γίνονται και βαίνουν τέλεια. Τώρα άλλωστε με τον ανασχηματισμό βρήκε για τα κανάλια κι άλλο συμπαραστάτη. Την υφυπουργό Παιδείας κ. Μακρή, όπου και αυτή με τα μπλε γυαλιά της, τα βλέπει όλα τέλεια και εμείς οι υπόλοιποι είμαστε τρελοί.

Τηλεργασία όνειρο απατηλό

Περνώντας τώρα στο κλείσιμο των καταστημάτων είναι προφανές, πως έχουν βάλει οικονομική ταφόπλακα στους ιδιοκτήτες και θα μπορούσα ως ένα βαθμό, να κατανοήσω την αναστολή λειτουργίας τους ως μέρος της σειράς μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Όμως δεν είναι δυνατόν κλείνοντας εμπορικά καταστήματα και εστίαση, να περιμένεις ιδιαίτερα αποτελέσματα από τη στιγμή, που οι μεγάλες τυμπανοκρουσίες περί ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ έμειναν μόνο στη θεωρία και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δεν μπορούν, να το κάνουν πράξη ούτε στο 20% του συνόλου τους από ότι λένε οι μελέτες.

Υπολογίσαμε λάθος και προχωράμε με λίζινγκ

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο κόσμος να πηγαίνει υποχρεωτικά στη δουλειά του, να στήνεται στις ουρές των στάσεων των Μ.Μ.Μ και να κονσερβοποιείται εντός αυτών διότι έχουμε έναν Υπουργό Μεταφορών, να λέει πως, ΘΑ εξοπλιστούμε με λεωφορεία μέσω λίζινγκ και σαχλαμάρες.

Και λέω σαχλαμάρες γιατί κάποιος πρέπει να του πει του Υπουργού, πως αυτό θέλει χρόνο, εμείς χρειαζόμαστε τα νέα λεωφορεία τώρα και να σταματήσει να λέει ”κάναμε λάθος υπολογισμό για την Αθήνα”, να ζητάει συγγνώμη και τελικά να μένει άπραγος.

Χειροκρότημα αλά Μαρέβα και ξύλο αλά Χρυσοχοΐδη

Η κατάσταση δυστυχώς είναι εκτός ελέγχου σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση πλήγωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις μέχρι τώρα της επιλογές, μείωσε τα τακτικά ιατρεία στα νοσοκομεία και δεν μερίμνησε για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, μείωσε τον αριθμό των τακτικών χειρουργείων με αποτέλεσμα οι ασθενείς ή να στρέφονται προς τη ιδιωτική πρωτοβουλία, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή να αναμένουν διπλάσιο ή τριπλάσιο χρόνο και όλα αυτά διότι το καλοκαίρι αντί να δημιουργηθούν ΜΕΘ τα ”έχωνε” αδρά στα κανάλια για το δικό της όφελος. Δεν αναγνωρίζει τον αγώνα, που δίνουν κάθε μέρα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας.

Συνεχίζει την μισθολογική απαξίωση τους, τη μη ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τη συνεχή μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία αναφοράς και στο τέλος τους ανταμείβει με χειροκροτήματα αλά Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, από το μπαλκόνι και με χημικά και ξύλο του Χρυσοχοΐδη κάθε μέρα.

 

Ιερόθεος Ιωάννου

Φιλόλογος- Ειδικός Παιδαγωγός- Εκπαιδευτής Ενηλίκων