«Η ανάπτυξη της πόλης των Μεγάρων πρέπει να ξεκινήσει από την θάλασσα». Με αυτή την φράση ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρ. Σταμούλης μιλάει για τα οφέλη που θα αποφέρει στην περιοχή μας η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Μεγάρων, δίνοντας προτεραιότητα στην περιοχή της Βαρέας.

Ποιες περιοχές εντάσσονται στο σχέδιο και ποιες από τις διορθώσεις που έγιναν σε σχέση με το 2014 θα προφυλάξουν την περιοχή από την βαριά βιομηχανία και από οχλούσες δραστηριότητες; Απαντήσεις δίνει ο  Δήμαρχος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Υψηλάντη και στο www. aixminews.gr

Ερωτ: Κύριε Δήμαρχε πρόσφατα και με αφορμή την έγκριση του Γ.Π.Σ. των Μεγάρων κάνατε λόγο για μια νέα εποχή ανάπτυξης για την περιοχή του Δήμου μας. Ποια θα είναι τα οφέλη;

Όντως κ. Υψηλάντη, πιστεύω ακράδαντα πως από την 5η Φεβρουαρίου που συνεδρίασε το Συμβούλιο Μητροπολιτικού σχεδιασμού με θέμα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) των Μεγάρων ξεκινάει μια νέα εποχή για την ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου μας.

Είναι η περιβόητη τροποποίηση που ζητούσαμε. Επί 16 χρόνια έγιναν αγώνες και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να γίνει η τροποποίηση που βάζει το Δήμο μας σε νέα αναπτυξιακή τροχιά.

Τα οφέλη για την περιοχή θα είναι πολλά και σημαντικά, με δεδομένο ότι θα ενταχθούν σε σχέδιο περιοχές όπως είναι η Βαρέα, το Αλεποχώρι, ενώ θα γίνει και σημαντική επέκταση στην Κινέτα, καθώς θα ενταχθεί το Βόρειο τμήμα της Κινέτας πάνω από την Εθνική Οδό. Αξιοσημείωτο είναι, πως όλη η περιοχή της Κινέτας θα είναι ζώνη ειδικής ενίσχυσης, αφού λόγω των καταστροφών που έχει υποστεί θα έχει και ειδική μεταχείριση.

Επίσης εντάσσεται σε σχέδιο το Ήρεμο Κύμα, γίνεται επέκταση στο σχέδιο της Βλυχάδας, και θα γίνουν και επεκτάσεις στο σχέδιο πόλεως των Μεγάρων, Βορειοανατολικά, Νότια και Δυτικά.

Όπως γίνεται αντιληπτό απ’ όλα αυτά και ιδιαίτερα με την ένταξη στο σχέδιο της Βαρέας, τα Μέγαρα σαν παραλιακή πόλη θα αποκτήσει την πολυπόθητη πρόσβαση στην θάλασσα.

Με την επέκταση του σχεδίου πόλης στα νότια και την ένταξη της Βαρέας στο σχέδιο πόλης, πλέον τα Μέγαρα θα ακουμπάνε στην θάλασσα και καταλαβαίνει κανείς πια θα είναι η ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Ερωτ: Για το έργο αυτό δούλεψαν διαχρονικά όλες οι διοικήσεις. Οι διορθώσεις ζητήθηκαν με δική σας προτροπή;

Είναι αλήθεια πως για να γίνει αυτή η τροποποίηση, έχουν αγωνιστεί πάρα πολλοί. Έχει ξεκινήσει από το 2001 επί Δημαρχίας Δ. Στρατιώτη, τότε που έγινε η μελέτη της τροποποίησης. Το 2005 ο τότε Δήμαρχος Χρ. Σύρκος συνέχισε την προσπάθεια καταθέτοντας την τροποποίηση του Γ.Π.Σ. και δυστυχώς ενώ λέγαμε τέλος καλό όλα καλά, έπρεπε να περάσουν 16 χρόνια για να γίνει πράξη αυτή η τροποποίηση.

Είχαμε μια καθυστέρηση, που προέκυψε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2015, (απόφαση χωρίς καμία αρνητική ψήφο), προκειμένου να διορθώσουμε μερικά πολύ σημαντικά θέματα για να σωθεί η περιοχή θα έλεγα. Και αυτό διότι η τροποποίηση του 2014 προέβλεπε να γίνουν επιχειρηματικά πάρκα χαμηλής και μέσης όχλησης μεταξύ Μεγάρων και Νέας Περάμου. Μέση όχληση σημαίνει βαριά βιομηχανία. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την περιοχή γιατί επειδή είμαστε προάστιο της Αθήνας, όλη η βαριά βιομηχανία θα ερχόταν προς τα εδώ. Αυτή την δυσμενή εξέλιξη για την πόλη ην αποτρέψαμε. Αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας που δώσαμε, με αποτέλεσμα σε αυτή την ζώνη να υπάρχουν χαμηλής όχλησης λειτουργίες και μηδενικής ρύπανσης.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι το ότι αποτρέψαμε στην περιοχή ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ, στην περιοχή της Λάκκας να γίνει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως ισχύος, κάτι που προβλέπονταν στην τροποποίηση του 2014.

Αυτό θα σήμαινε για την περιοχή μια νέα Πτολεμαΐδα, μια νέα Μεγαλόπολη; Δεν ξέρω τι άλλο κακό θα έρχονταν εάν αφήναμε ως είχαν αυτά που προβλέπονταν στην τροποποίηση του 2014. Πλέον στην συγκεκριμένη περιοχή προβλέπονται δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και αυτό είναι σημαντικό. Όσον αφορά δε τι παρεκκλίσεις, ότι ισχύει για όλη την Ελλάδα, θα ισχύει και για τα Μέγαρα χωρίς καμία εξαίρεση.

Νομίζω πως όλα αυτά τα στοιχεία, είναι πολύ σημαντικά καθώς θεωρώ ότι το συγκεκριμένο Γ.Π.Σ. θα βοηθήσει πάρα πολύ την μελλοντική πορεία της περιοχής μας.

Ερωτ: Κυρίως η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ισχυρίζεται ότι όλα ήταν έτοιμα και ότι οι διορθώσεις αυτές που η δική σας διοίκηση πρότεινε, έφεραν πίσω την έγκριση του Γ.Π.Σ. Τι έχετε να πείτε περί αυτού;

Καταρχάς αυτό το «ήρθε πίσω», προέκυψε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς ΚΑΜΙΑ αρνητική ψήφο. Υπήρξαν τέσσερεις (4) λευκές ψήφοι και μάλιστα οι βασικοί επικριτές αυτής της διαδικασίας την … κοπάνησαν από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μην πάρουν θέση. Και πώς να πάρουν θέση όταν αυτό που υποτίθεται είχαν έτοιμο, ήταν αυτό που σας περιέγραψα. Δηλαδή η βαριά βιομηχανία να έρθει στην περιοχής μας, να γίνει εργοστάσιο τύπου Μεγαλόπολης ή Πτολεμαΐδας στην περιοχή ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ, αλλά και να μην ισχύουν οι παρεκκλίσεις στην περιοχή μας την στιγμή που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα! Αυτό ήταν επιτρεπτό; Όχι! Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε αυτές τις καταστροφικές ενέργειες για τον Δήμο μας. Ξεκαθαρίζω λοιπόν πως οι αλλαγές στο Γ.Π.Σ. δεν ήταν δική μου βούληση, αλλά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η απόφαση λοιπόν δεν ήταν του Σταμούλη αλλά του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς καμία αρνητική ψήφο και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό! Τώρα εάν η πολιτεία με τους ρυθμούς που λειτουργεί καθυστερεί, γι’ αυτό δεν φταίμε εμείς.

Ερωτ: Έχοντας βιώσει εσείς ως Δήμαρχος αλλά και εμείς οι πολίτες καταστάσεις όπως αυτή με τα ορυχεία βωξίτη, πιστεύετε ότι το Γ.Π.Σ. εκτός από εργαλείο ανάπτυξης μπορεί να «προστατεύσει» την περιοχή μας από οχλούσες δραστηριότητες;

 Η ύπαρξη του Γ.Π.Σ. θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας αποφυγής όσον αφορά μελλοντικές πιθανές επιβαρυντικές δράσεις.

Βέβαια τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε και να λέμε ότι κάποια δραστηριότητα δεν μπορεί να γίνει επειδή δεν το προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό.

Και αυτό επειδή υπάρχουν διαδικασίες κατά παρέκκλιση για να γίνονται δράσεις που δεν προβλέπονται από το Γ.Π.Σ. Διευκρινίζω, πως ούτε το παλιό Γ.Π.Σ. που ίσχυε προέβλεπε ορυχεία βωξίτη. Δυστυχώς γι’ αυτές τις δράσεις δεν προστάτευε την περιοχή ούτε τα δασικά, αλλά ούτε και η NATURA. Γιατί είναι τέτοια η νομοθεσία που προβλέπει δράσεις όπως τα ορυχεία βωξίτη να μην τις σταματούν μπροστά σε δασικές εκτάσεις, αλλά ούτε σε προστατευόμενες περιοχές με τον χαρακτηρισμό NATURA.

Άρα πρέπει πάντα να επαγρυπνούμε και να παλεύουμε, αφού η ζωή είναι διαρκής αγώνας.

Μέχρι τώρα, έχουμε δείξει με τον αγώνα, με την συστράτευση του λαού, των φορέων των συλλόγων και της αντιπολίτευσης, ότι έχουμε αποφύγει και τα ορυχεία βωξίτη και τον ΧΥΤΥ και την δημιουργία κέντρου μεταναστών.

Ερωτ: Ποιες οι επόμενες κινήσεις σας μετά την απόφαση της Επιτροπής Μητροπολιτικού Σχεδιασμού;

Έχει δοθεί ήδη εντολή στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών να ξεκινήσουν τα επιμέρους σχέδια, αφού το Γ.Π.Σ. από μόνο του βάζει το γενικό πλάνο. Ξεκινάμε λοιπόν από την περιοχή της Βαρέας, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την συγκεκριμένη περιοχή, αφού πρέπει η ανάπτυξη της πόλης μας να ξεκινήσει από την θάλασσα.

Ερωτ: Πότε θα μπορεί να ξεκινήσει η πολεοδομική ανάπτυξη;

 Η συγκεκριμένη απόφαση για να αποκτήσει ισχύ πρέπει να γίνει Φ.Ε.Κ. Όμως ήδη με την έγκριση του Γ.Π.Σ. μπαίνουν σε ιδιαίτερο καθεστώς και ειδικές διαδικασίες οι περιοχές στις οποίες προβλέπεται πολεοδομική ανάπτυξη. Δηλαδή και πριν ακόμη οι πολεοδομικές μελέτες υπάρχουν τα προνόμια για να γίνουν δράσεις στην περιοχή.

Ερωτ: Με το Γ.Π.Σ. της Νέας Πέραμου τι μέλλει γενέσθαι;

Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Απλά δεν είχαμε προχωρήσει ακόμα, φοβούμενοι μήπως μας έλεγαν ότι επειδή Μέγαρα και Νέα Πέραμος ανήκουν σε ενιαίο Δήμο, να εξετάζονταν μαζί και τα δύο Γ.Π.Σ. Γι’ αυτό περιμέναμε να τελειώσουμε με το Γ.Π.Σ. των Μεγάρων και να πάμε στο Γ.Π.Σ. της Νέας Περάμου, ώστε να μην καθυστερήσει όλη η περιοχή για πολλά χρόνια ακόμα, διότι κάθε βήμα σε αυτές τις διαδικασίες δυστυχώς παίρνει πολύ χρόνο.

Ερωτ: Δηλαδή είστε αισιόδοξος ότι και για το Γ.Π.Σ. της Νέας Περάμου θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα σύντομα;

Βεβαίως, γιατί η περίπτωση της Νέας Περάμου είναι πιο εύκολη. Η Νέα Πέραμος δεν έχει μεγάλη έκταση. Η έκτασή της για το Γ.Π.Σ. είναι γύρω στα 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το Γ.Π.Σ. των Μεγάρων είναι 325 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές περιοχές και πολλές παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν.

Ερωτ: Μετά από 20 χρόνια προσπάθειας το Γ.Π.Σ. των Μεγάρων είχε αίσιο τέλος. Ποιους θέλετε να ευχαριστήσετε;

 Όπως προανέφερα, αυτό το έργο είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, αφού όλες οι διοικήσεις έβαλαν το δικό τους λιθαράκι με την αρχή να γίνεται επί δημαρχίας Στρατιώτη. Σίγουρα το προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιαίτερα το τμήμα του Γ.Π.Σ. εργάστηκαν προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσω και τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και τους αιρετούς που όλα αυτά τα χρόνια κοπίασαν για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το αποτέλεσμα.