Ένας χρόνος θητείας στην προεδρεία της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου. Ο λόγος για τον κ. Γιάννη Σεβαστή, το δημοφιλέστερο αυτή την στιγμή πρόσωπο στη Νέα Πέραμο, αφού εκτός του ότι ο κόσμος επικρότησε τον αγώνα του για να αποφευχθεί η δημιουργία κέντρου μεταναστών και προσφύγων στη Νέα Πέραμο βγάζοντας στην φόρα τα κρυφά σχέδια του αρμόδιου υπουργού, μιλάει απλά, στην λαϊκή γλώσσα λέγοντας τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

ΕΡΩΤ.: Συμπληρώσατε έναν χρόνο θητείας στην προεδρεία της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου. Τι έργο έχει γίνει, τι δεν έχει ακόμη γίνει, ποια προβλήματα υπάρχουν και τι περιμένετε από τον δήμαρχο;

ΑΠΑΝΤ.: Πάρα πολλά είναι αυτά που θέλουμε να γίνουν στη Νέα Πέραμο. Δυστυχώς εμείς νοιώθουμε ότι ο Δήμος Μεγάρων μας έχει παραμερίσει. Μόνο όταν φωνάζουμε γίνεται κάτι. Τι να πούμε; Πως έχουμε ζητήσει πολλά πράγματα, αλλά μόνο όταν πιέζουμε μας θυμούνται; Και αναρωτιέμαι. Πρέπει να πιέζουμε για να γίνεται κάτι;

Από τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίαρχο είναι αυτό της έγκαιρης αποκομιδής των απορριμμάτων, των κλαδεμάτων και των ογκωδών.

Τα άλλα προβλήματα αφορούν τους δρόμους και τον φωτισμό. Στη Νέα Πέραμο, υπάρχουν πολλοί δρόμοι χωρίς φωτισμό με αποτέλεσμα να επικρατεί ανασφάλεια στους πολίτες. Αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχουν πολλές καταγγελίες συμπολιτών μας για πυλώνες ηλεκτροφωτισμού χωρίς μπράτσο για να μπει η λάμπα!

Για να μην μηδενίζουμε όμως τα πάντα, στην κάτω μεριά της δημοτικής μας κοινότητας ασφαλτοστρώθηκαν κάποιοι δρόμοι. Όμως από την επάνω πλευρά η κατάσταση είναι τραγική. Βέβαια στην παρούσα φάση έχουν γίνει σκαψίματα από την Περιφέρεια για το έργο των όμβριων, ώστε τα νερά να πηγαίνουν προς την θάλασσα και να μην λιμνάζουν μέσα στην πόλη της Νέας Περάμου. Η κακή κατάσταση των δρόμων στο συγκεκριμένο κομμάτι που έχει γίνει εργοτάξιο, οφείλεται στο ότι οι εργολάβοι κάνουν ότι θέλουν.

Έχουν αφήσει «μισές δουλειές», φανταστείτε υπήρξαν ημέρες που ψάχναμε να τους βρούμε! Κατάσταση ανεξέλεγκτη.

ΕΡΩΤ.: Στην περιοχή πάνω από τις γραμμές του Ο.Σ.Ε. υπάρχουν προβλήματα;

 ΑΠΑΝΤ.: Εκεί η … «πολιτεία» είναι ξεχασμένη. Οι περιοχές Άγιος Παντελεήμονας, Βλυχάδα και Κουμίνδρι είναι σα να μην υπάρχουν! Στον Άγιο Παντελεήμονα υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, με βασικότερο  αυτό του δικτύου ύδρευσης το οποίο καθημερινά στοιχίζει στο δήμο Μεγάρων το λιγότερο 450 ευρώ. Το λέω αυτό διότι σε κάθε ζημιά που γίνεται, ο εκσκαφέας, οι υπάλληλοι, αλλά και τα υλικά μαζί με το νερό που χάνεται, με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έχω κάνει κοστίζουν 450 ευρώ, μπορεί και παραπάνω. Το δίκτυο είναι ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟ στην κυριολεξία. Για να γίνει κατανοητό αυτό που σας λέω, αν σκάψετε στα Μέγαρα που είναι μια Αρχαία πόλη, μπορεί το δίκτυο που θα βρείτε να είναι πιο καινούργιο από αυτό που υπάρχει σήμερα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Οι σωλήνες είναι σιδερένιοι και έχουν διαβρωθεί τελείως. Κάθε μέρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με 4-5 «σπασίματα».

Έχουμε έναν υδραυλικό τον οποίο τον απασχολούμε καθημερινά στον Άγιο Παντελεήμονα.

Υπάρχει όμως και το νέο δίκτυο που είχε πληρωθεί 3 εκ ευρώ όταν η Νέα Πέραμος ήταν αυτόνομος δήμος, το οποίο υπολειτουργεί καθώς δεν έχουν γίνει συνδέσεις. Ελπίζουμε να δοθεί το δίκτυο στην ΕΥΔΑΠ για να λυθεί το πρόβλημα μόνιμα.

Το ευχάριστο είναι ότι σήμερα που μιλάμε, κατατέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή από τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Λευτ. Κοσμόπουλο και ψηφίστηκε η δαπάνη 136.400 ευρώ για την δουλεία ώστε ο αγωγός των ομβρίων να περάσει μέσα από την Σχολή Πυροβολικού.

Πλέον υπάρχουν ελπίδες για την διάνοιξη του πεζοδρόμου της Σχολής Πυροβολικού. Απ’ όσα προανέφερα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν χρόνιες καθυστερήσεις. Κανείς όμως δεν πιέζει, παρά μόνο εμείς. Πιστεύω πως δεν υπάρχει έλεγχος από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου σε πολλά έργα. Δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Τ.Υ. που να παρακολουθεί, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να κάνουν ότι θέλουν.

Πιστεύω πως η συγκεκριμένη υπηρεσία – και ας με συγχωρήσει ο φίλος μου ο αντιδήμαρχος ο Σπύρος Κορώσης – είναι απούσα σε πολλά πράγματα.

 ΕΡΩΤ.: Με τα αντλιοστάσια υπάρχει πρόβλημα;

ΑΠΑΝΤ.: Σε αυτήν την περίπτωση ο Θεός να βάλει το χέρι του! Τα αντλιοστάσια είναι ήδη βουλωμένα. Υπάρχουν συνεχόμενες βλάβες εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στους πίνακες και τους εναλλάκτες που δίνουν εντολές για να δουλέψουν οι αντλίες.

Το βάθος των 6 μέτρων που έχει κάθε αντλιοστάσιο έχει «φορτώσει» με ακάθαρτα. Όμως οι αντλίες δεν έχουν την δύναμη να τα σπρώξουν προς τον βιολογικό καθαρισμό. Πιστεύω πως επιβάλλεται το πρόβλημα να επιλυθεί. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν τιναχτούν τα καπάκια στον αέρα και βγουν τα ακάθαρτα στους δρόμους! Πρέπει να δοθεί λύση άμεσα και χωρίς κωλυσιεργία, αφού πρόκειται για ζήτημα που αφορά και την δημόσια υγιεινή.

Είχα επαφή με τον κ. Νίκο Στάθη, ο οποίος σε αυτοψία που έκανε στις 9 Σεπτεμβρίου μου επιβεβαίωσε ότι  για μια ακόμη φορά βρήκε τα αντλιοστάσια λυμάτων στο «Κουλουριώτικο Μονοπάτι» και στο ENTER να έχουν πλημμυρίσει με λύματα μέχρι επάνω, επειδή χαλάει συνέχεια ο αυτοματισμός.

Ο άνθρωπος μου διεμήνυσε ότι ο αγώνας που δίνεται από το εργατοτεχνικό προσωπικό της ΔΕΥΑΜ  για να κρατηθούν  σε λειτουργία αυτές τις προβληματικές εγκαταστάσεις είναι άνισος, καθώς όπως μου είπε, δεν υπάρχουν ούτε τα μέσα, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός. Μου υποσχέθηκε ότι θα κάνει προσπάθεια για να δώσει αρχικά μια πρόχειρη λύση, επισημαίνοντας όμως ότι το πρόβλημα θα επανέλθει και δεν ξέρει εάν θα μπορέσει πλέον η υπηρεσία να το διορθώσει.

 ΕΡΩΤ.: Για την πιθανή επένδυση στο λιμάνι της Νέας Περάμου τι άποψη έχετε;

ΑΠΑΝΤ.: Θυμίζω πως ήρθαν κάποιοι άνθρωποι και έκαναν μια παρουσίαση ενός project για την αξιοποίηση του λιμανιού της Νέας Περάμου. Για να μην παρεξηγηθώ, εγώ δεν θα μείνω στο ποια εταιρεία είναι, αφού υπάρχουν μηχανισμοί για να κάνουν έλεγχο. Υπάρχει το Υπουργείο, υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχουν γενικότερα αρμόδιοι που θα κρίνουν εάν η συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έχουν την δυνατότητα να κάνουν πράξη την επενδυτική τους πρόταση για το λιμάνι της Νέας Περάμου την οποία βρίσκω εξαιρετική.

Εγώ απλά σας ξεκαθαρίζω ότι είμαι υπέρ της οποιασδήποτε επένδυσης που θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή μας. Πρέπει το λιμάνι να αξιοποιηθεί, πρέπει η παραλία της Νέας Περάμου να αλλάξει όψη. Όχι να έχουμε 10 μαγαζιά και να κάνει ο κόσμος περατζάδα πάνω σε ένα πλακόστρωτο. Θέλουμε να βρεθεί κάποιος που θα πάρει την παραλία και θα την αναμορφώσει. Θα τοποθετήσει ξαπλώστρες, ομπρέλες, ώστε η παραλία μας να αλλάξει όψη και να γίνει πόλος έλξης.

ΕΡΩΤ.: Για τις φόλες που έπεσαν στο λιμάνι τι έχετε να πείτε;

ΑΠΑΝΤ.: Πρόκειται για ένα συμβάν απάνθρωπο χωρίς προηγούμενο! Μόλις ενημερώθηκα, επικοινώνησα αμέσως με την κ. Μαρία Αρκομάνη υπεύθυνη του «Αδέσποτου Παλμού», που ευαισθητοποιείται σε τέτοιου είδους θέματα, όπως δεν σας το κρύβω ευαισθητοποιούνται και οι περισσότεροι από εμάς. Με ενημέρωσε πως κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων και καλά έπραξε. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος από την περιοχή που να ήθελε να κάνει τόσο μεγάλο κακό στα ζωάκια. Δυστυχώς όμως βρέθηκε ένας αδίστακτος και έκανε το κακό! Ως τοπική αρχή, ψάξαμε όλη την παραλία και το λιμάνι για να δούμε εάν έχουν ρίξει φαγητό ή κάτι άλλο, όμως δεν βρήκαμε κάτι. Δεν αποκλείεται κατ’ εμέ να έχουν ρίξει κάτι μέσα στο νερό, εκεί που πίνουν τα ζωάκια. Γιατί άλλα ζωάκια που βρίσκονταν δίπλα δεν έπαθαν κάτι.

Αναρωτιέμαι: Τι έφταιγαν οι πάπιες και οι χήνες που ομορφαίνουν την περιοχή μας; Τι έφταιγαν τα σκυλάκια, οι γατούλες, τα περιστέρια; Εγώ δεν ξέρω ποιος το έκανε. Αν το ήξερα θα τον είχα καταγγείλει στην Αστυνομία. Αυτό που ξέρω είναι ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια την οποία καταδικάζω. Αυτός που το έκανε ας το βρει από το Θεό!

 

ΕΡΩΤ.: Από τον δήμαρχο Γρ. Σταμούλη τι περιμένετε; Έχετε καλή συνεργασία μαζί του;

 ΑΠΑΝΤ.: Ξεκαθαρίζω ότι εγώ ανήκω σε μια Ανεξάρτητη Κίνηση και δεν ανήκω σε καμία δημοτική παράταξη. Αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε εμείς, είναι (με εντιμότητα στο μέτρο που μας αναλογεί και με βάση τις δικαιοδοσίες που έχουμε), να προτείνουμε έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα και θα φέρουν ανάπτυξη στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Περάμου.

Μέσα από τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, λογικό είναι να πάρει bonus από αυτά, και ο δήμαρχος. Βέβαια καθημερινά στα γραφεία μας, γινόμαστε αποδέκτες καταγραφής πολλών προβλημάτων όπως για παράδειγμα η δημοτική συγκοινωνία που λειτούργησε από την 1η Σεπτεμβρίου αλλά κάποια στιγμή το λεωφορείο έπαθε βλάβη και σταμάτησε.

Έπεσε ο κόσμος να μας «φάει». Εν τω μεταξύ έχουμε άλλο ένα πρόβλημα, αυτό των 50 μαθητών του ΕΠΑΛ, που έρχονται από τη Νέα Πέραμο στα Μέγαρα. Θα ψάξουμε να βρούμε έναν τρόπο, ώστε μέσω του ΚΤΕΛ να γίνεται ένα δρομολόγιο από τον Λουτρόπυργο και τη Νέα Πέραμο προς τα Μέγαρα, ώστε να μην χάνουν οι μαθητές του ΕΠΑΛ την πρώτη τους ώρα στο σχολείο. Ελπίζω πως θα τα καταφέρουμε. Και αν δοθούν λύσεις απλές, τότε και ο δήμαρχος θα ωφεληθεί.

 

ΕΡΩΤ.: Η μεγαλύτερη επιτυχία σας – γιατί εσείς φωνάζατε – ήταν ότι αποφύγαμε την δημιουργία κέντρου μεταναστών και προσφύγων. Πιστεύετε ότι η υπόθεση αυτή έχει τελειώσει;

ΑΠΑΝΤ.:Όσον αφορά την επιτυχία, πιστεύω ότι η προσπάθεια έγινε για το καλό όλων μας και του Νέο Περαμιώτικου αλλά και του Μεγαρικού λαού. Κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμη τι μας περίμενε! Βλέπετε τι μπορεί να βιώναμε, από αυτά που συμβαίνουν αυτό το διάστημα στη Μόρια με τις φωτιές. Φανταστείτε να ζούσαμε παρόμοιες καταστάσεις με φωτιές δίπλα στις δεξαμενές πετρελαίου και στις αποθήκες πυρομαχικών των ΛΟΚ εάν το κέντρο μεταναστών και προσφύγων γίνονταν εκεί;

Θα γίνονταν παρανάλωμα του πυρός.  Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι το θέμα ακόμη δεν έχει κλείσει και αυτό διότι ο κ. Μηταράκης κοιτάει να ξεφορτώσει τις δομές των νησιών και να γεμίσει την Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Εξάλλου υπάρχει και η Επιτροπή Αγώνα που παρακολουθεί το θέμα.