Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως το πρόβλημα της ρύπανσης του κάμπου των Μεγάρων κυρίως από πτηνοτροφικά απόβλητα είναι χρόνιο, αφού πολλοί από τους συμπολίτες μας κατά περιόδους οσμίζονται την δυσοσμία της υγρής κοπριάς, που πέφτει ανεξέλεγκτα σε πολλά σημεία.

Όπως φαίνεται όμως το πρόβλημα βρίσκει τη λύση του, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει ανοίξει ο δρόμος για την δημιουργία μονάδας βιομεθανίου στα Μέγαρα.

Οι κόποι τριών χρόνων έφεραν αποτέλεσμα, αφού όπως έκανε γνωστό μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ ΟΣΕ – Θυγατρικές ΑΠΕ κ. Χρ. Ηλίας, οι ενέργειες που έγιναν κατά το παρελθόν σηματοδοτούν την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου στη δυτική Αττική και στα Μέγαρα.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα μετά το κατ’ εξαίρεση άνοιγμα ηλεκτρικού χώρου 80MW για μονάδες βιοαερίου και βιομάζας ανοίγει ο δρόμος για να υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός για μονάδα βιομεθανίου, παραγωγής ενέργειας από πτηνοτροφικά απόβλητα. Τι σημαίνει αυτό; Το κυριότερο έχει να κάνει με την απορρύπανση του δήμου Μεγαρέων ενώ ο συγκεκριμένος σχεδιασμός φέρνει και άλλα πολλά και σημαντικά οφέλη για την περιοχή μας.

Πρωτεργάτης της ιδέας ο Γιαν. Μιχάλαρος

Όλα τα θετικά ξεκίνησαν από την έλευση στα Μέγαρα του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη που έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» κ. Γιαν. Μιχάλαρου. Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει την ημερίδα που είχε γίνει τότε ώστε να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής αλλά και οι φορείς του δήμου μας για τις ενεργειακές κοινότητες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η εμμονή του κ. Μιχάλαρου για την απορρύπανση του κάμπου των Μεγάρων από τα πτηνοτροφικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, οι παρεμβάσεις του στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και σε ημερίδες του τμήματος περιβάλλοντος της Π.Ε. Δυτικής Αττικής, είχαν ως αποτέλεσμα να δουν θετικά το θέμα αυτό και οι εκπρόσωποι του πτηνοτροφικού αλλά και του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Μεγάρων και να σταθούν εξαρχής συμπαραστάτες και αρωγοί.

Στην φωτογραφία από αριστερά διακρίνονται ο πρόεδρος της SYCHEM, ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων κ. Β. Μπουραζέρης, ο κ. Χρ. Ηλίας, ο κ. Γιαν. Μιχάλαρος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής Παν. Κτενίδης και η κ. Αν Τσολάκη.

Η θετική αυτή εξέλιξη δεν θα αποφέρει μόνο λύση στην απορρύπανση του κάμπου. Η μονάδα βιομεθανίου σύμφωνα με όσα μας είπε σε επικοινωνία που είχαμε ο κ. Μιχάλαρος εκτός της απορρύπανσης θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Μεγαρίτες πτηνοτρόφους και κτηνοτρόφους να επενδύσουν σε νέες μονάδες, αφού η κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τώρα δεν τους το επέτρεπε εξαιτίας κυρίως του προβλήματος που «έβρισκαν μπροστά τους», δηλαδή το ότι δεν είχαν πού να διαθέσουν τα υπολείμματα από τους εγκλωβισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην δημιουργία μονάδας βιοαερίου θα μπορούν να συμμετέχουν και οι πολίτες, καθώς είναι εφικτή πλέον και η υλοποίηση μικρής μονάδας βιομάζας για να αντιμετωπιστεί και το μεγάλο πρόβλημα των αγροτικών υπολειμμάτων (κλαδέματα κ.α.). σε αυτό βοήθησαν οι επαφές που είχε ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ ΟΣΕ – Θυγατρικές ΑΠΕ κ. Χρ. Ηλίας αλλά και ο κ. Γιαν. Μιχάλαρος που «έτρεχε παντού», τόσο με την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ όσο και με την διοίκηση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) με την συμβολή και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων όπως του Τεχνολογικού Πάρκου SYCHEM.