Αφορμή για το παρόν άρθρο αποτελεί η τελευταία τροποποίηση προϋπολογισμού που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο και η οποία έκρυβε χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς η σημερινή διοίκηση αντιλαμβάνεται την έννοια του δημοσίου χρήματος αλλά και την πλήρη απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού για θετικές παρεμβάσεις στην πόλη μας. Πιο συγκεκριμένα, στην τροποποίηση καταγραφόταν ένα ποσό για κάλυψη προστίμων και παραβάσεων. Σε ερώτηση μου, τι αφορούσε αυτό, η απάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων (ακόμα μια ένδειξη αλαζονείας της διοίκησης είναι ότι δεν απαντά ποτέ στην πολιτική ουσία αλλά κρύβεται πίσω απ’ τις απαντήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων) ήταν ότι αφορούσε πρόστιμα του λιμενικού λόγω μη ύπαρξης ναυαγοσωστών στις παραλίες μας κατά τους θερινούς μήνες.

Ας δούμε τι ουσιαστικά σημαίνει αυτό και πως αποτυπώνει την αντίληψη της διοίκησης Σταμούλη και των συνεργατών του περί του δημοσίου χρήματος και της ικανότητας τους για την επίλυση των απλούστερων από τα προβλήματα.

Είναι προφανής, καταρχάς, η σπατάλη των χρημάτων των πολιτών, του δημοσίου χρήματος, καθώς πληρώνουμε ως πρόστιμα (περίπου 13.000€), το ισόποσο κόστος 2 ναυαγοσωστών για τους θερινούς μήνες.

Η διοίκηση δεν ενδιαφέρεται για το αν θα μπορούσε να δημιουργήσει 2 θέσεις απασχόλησης με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό, έστω για λίγους μήνες. Ταυτόχρονα θεωρεί ένα τέτοιο κόστος αμελητέο και προτιμά να πληρώσουμε όλοι μας (μέσω των φόρων που καταβάλλουμε) το πρόστιμο από τη μη εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης.

Καθώς το δημόσιο χρήμα δεν “βγαίνει” από την τσέπη κανενός μέλους της διοίκησης, αυτή αδιαφορεί για την αξία του και κατ’ επέκταση για το μόχθο των συμπολιτών της, που με την καταβολή φόρων γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και δίνουν έσοδα στον δημοτικό προϋπολογισμό.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι προφανώς δεν ενδιαφέρεται για την πολύφερνη νύφη και διακαή, αλλά θεωρητικό, πόθο όλων των δημάρχων, την τουριστική ανάπτυξη. Η ασφάλεια αποτελεί θεμέλιο της χρήσης των παραλιών και συνεπώς συμβάλλει στην ουσιαστική αύξηση της επισκεψιμότητας. Τίθεται το εύλογο ερώτημα, πως, αφού δεν μπορείς ως διοίκηση να εκπληρώσεις βασική σου υποχρέωση, να επικαλείσαι ότι είναι στρατηγικός σου στόχος και να αναθέτεις ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο σε αντιδήμαρχο; Αποδεικνύεται εκ των γεγονότων, ότι η ανάθεση τριών χαρτοφυλακίων, της οικονομικής ανάπτυξης, του τουρισμού και του ηλεκτροφωτισμού σε έναν αντιδήμαρχο, είναι αδύνατο να επιφέρει επιθυμητά αποτελέσματα στους δύο πρώτους κρίσιμους τομείς. Σημειώστε παράλληλα και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του αιγιαλού καθώς οι προηγούμενες άδειες έχουν λήξει. Πως θα προσελκύσουμε σοβαρές επενδύσεις σε αυτό το σκέλος της τουριστικής οικονομίας;

Τουριστική ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με:

  • Πρόστιμα για μη απασχόληση ναυαγοσωστών
  • Υποτυπώδη ποσά για την καθαριότητα των κάδων, ειδικά τους θερινούς μήνες κατά τους οποίους πρέπει να εξασφαλίζουμε σοβαρά κονδύλια για την καθαριότητα
  • Διαγωνισμούς εσωτερικής κατανάλωσης

Τουριστική ανάπτυξη επιτυγχάνεται με:

  • Στρατηγικό σχέδιο απόκτησης γαλάζιας σημαίας η οποία θα προσδώσει υπεραξία τόσο στο χώρο (παραλίες) όσο και στις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στις παραλίες
  • Διοργάνωση μεγάλου γεγονότος που θα προσελκύει μόνιμα επισκέπτες (πχ φεστιβάλ ταινιών)
  • Μακροχρόνια στρατηγική προβολής με μόνιμη δέσμευση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό.
  • Μόνιμη και ολοήμερη σύνδεση του προαστιακού σιδηρόδρομου με τους προορισμούς
  • Υγιή οικονομικά που σε περιόδους κρίσεων, όπως η παρούσα, θα μπορούσαν να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις, κ.α.

Η παρούσα διοίκηση, είναι μια διοίκηση αλαζονείας που δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει σεβασμός στο δημόσιο χαρακτήρα, είτε αυτό είναι χρήμα είτε δημόσιος χώρος. Αν δεν διαθέτει την επάρκεια για κάτι τέτοιο, είμαστε εδώ να τη βοηθήσουμε με τις προτάσεις μας.

Δημήτριος Γεωργακής

Δημοτικός Σύμβουλος

ΤΩΡΑ ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ