«Πράσινο φως» για την πρόσληψη έγκριτου και εξειδικευμένου νομικού συμβούλου που θα αναλάβει την ευθύνη της προσφυγής του δήμου στο ΣτΕ κατά της διέλευσης του αγωγού υπερυψηλής τάσης, άναψε το δημοτικό συμβούλιο με την ομόφωνη απόφασή του.

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση με πολλές κόντρες και αντιπαραθέσεις, η  πλευρά της διοίκησης παρότι άφησε να εννοηθεί ότι η προσφυγή στο ΣτΕ ενδέχεται να αποδειχθεί μελλοντικά ως λανθασμένη ενέργεια, εντούτοις ψήφισε θετικά στην πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης  που είχαν φέρει το θέμα προς συζήτηση.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «Τώρα» κ. Γιάννης Πομώνης ο οποίος εξαρχής είχε αναλάβει την διερεύνηση για την ανεύρεση εξειδικευμένης νομικού, η οποία όπως έκανε γνωστό ήταν η κ. Αγγελική Χαροκόπου που είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγο με μεγάλη εμπειρία, καθώς έχει χειριστεί με μεγάλη επιτυχία παρόμοιες υποθέσεις που σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα αλλά και με μεγάλα έργα.

Ο κ. Πομώνης θύμισε πως πρόκειται για τη νομική σύμβουλο με την οποία έχει συνεργαστεί κατά την διάρκεια της θητείας του ως Αντινομάρχης Δυτικής Αττικής, δικηγόρο που παλαιότερα έχει αποτρέψει ένα δυσμενές σενάριο για την περιοχή μας που αφορούσε τις χωροθετήσεις των ΧΥΤΑ, προβλέποντας ΧΥΤΑ στα όρια του δήμου μας, αλλά και μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων.

Εισηγητής του θέματος – το οποίο έβαλε η αντιπολίτευση – ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ”ΤΩΡΑ” κ. Γιάννης Πομώνης

Όπως είπε ο κ. Πομώνης, η κ. Χαροκόπου έχει αποστείλει ήδη στο δήμο υπόμνημα στο οποίο αναφέρει όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να της δοθεί η εντολή για την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ με προθεσμία κατάθεσης αίτησης  την 15η Σεπτεμβρίου.

Στην εισήγηση του ο κ. Πομώνης πρότεινε την προσβολή με αίτηση ακυρώσεως της απόφασης του ΥΠΕΝ για το συγκεκριμένο έργο επισημαίνοντας ότι η αίτηση δεν είναι απόλυτα δεσμευτική, αλλά είναι αναγκαία προκειμένου ο δήμος να διεκδικήσει την αλλαγή της όδευσης του καλωδίου, την βελτίωση πολλών θεμάτων που έχουν προκύψει αλλά και το ενδεχόμενο μιας άλλης συζήτησης για ζητήματα που μπορεί να αφορούν ακόμη και τα αντισταθμιστικά.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρ. Σταμούλης δέχθηκε τα πυρά των επικεφαλής της αντιπολίτευσης οι οποίοι έκαναν γνωστό ότι ο δήμαρχος βρίσκονταν εδώ και δύο χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τον ΑΔΜΗΕ χωρίς να γνωρίζει κάτι γι’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Πέραν αυτού και έπειτα από αναφορά του κ. Κλ. Βαρελά γνωστοποιήθηκε επίσης πως η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στη συνάντηση που είχε στις 16 Ιουλίου με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (πλην Χοροζάνη) δεν δεσμεύθηκε σε καμία περίπτωση για αντισταθμιστικά οφέλη στο δήμο Μεγάρων.

Από την πλευρά του ο κ. Σταμούλης εκφράζοντας κυρίως την προσωπική του άποψη υπενθύμισε πως ο αγωγός υπερυψηλής τάσης δεν θα δημιουργήσει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα μένοντας πιστός στις διαβεβαιώσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει πως η προσφυγή αυτή θα βάλει τέλος στα αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία ο ίδιος εδώ και αρκετό διάστημα διεκδικεί ο δήμος, θυμίζοντας ότι και στην περίπτωση της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από τον κάμπο των Μεγάρων, τελικά ο αγωγός πέρασε και η πόλη δεν πήρε κανένα αντισταθμιστικό όφελος.

Ιερ. Πολυχρόνης: «Φτωχοί συγγενείς και στην ενέργεια»;

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας «φτωχοί συγγενείς και στο φυσικό αέριο» που ήρθε στη δημοσιότητα την εβδομάδα που πέρασε, στηρίχθηκε στην τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος Ιερ. Πολυχρόνης, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη αλήθεια.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Πολυχρόνης θέλησε να βάλει  το θέμα των αντισταθμιστικών ενός έργου εθνικού σε μια άλλη διάσταση τονίζοντας πως δεν είναι απίθανο μετά από 20 χρόνια να μιλάμε για «φτωχούς συγγενείς και στην ενέργεια».

Τελικά και παρόλα όσα ακούστηκαν οι 11 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας σύμπλευσαν με τους υπόλοιπους της αντιπολίτευσης δίνοντας θετική ψήφο στην πρόσληψη νομικού εγνωσμένου κύρους που θα καταθέσει αίτηση για προσφυγή στο ΣτΕ.