Μια πρόταση από ιδιωτική εταιρεία για επένδυση 8 εκ. ευρώ, φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα στη Νέα Πέραμο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου μας. Αναφερόμαστε στην πρόταση της εταιρείας PVK GROUP για την αξιοποίηση της ζώνης λιμένος της Νέας Περάμου και την μετατροπή της  σε τουριστικό λιμάνι.

Για όσους δεν γνωρίζουν την υφιστάμενη κατάσταση, θα θυμίσουμε ότι στην παραλία της  Νέας Περάμου υπάρχει χωροθετημένη ζώνη λιμένος με την χερσαία ζώνη να εκτείνεται σε μήκος 1,325 μέτρων διαθέτοντας πλάτος μέχρι την ακτογραμμή έως και 75 μέτρων.

Ένα μεγάλο μέρος είναι παραχωρημένο στον δήμο και διαμορφωμένο με παιδικές χαρές ενώ μεγάλο μέρος της υπόλοιπης περιοχής είναι μισθωμένο σε καταστήματα.

Στην παραλία της Νέας Περάμου υπάρχουν δύο λιμενίσκοι που φιλοξενούν μικρά αλιευτικά σκάφη αλλά και σκάφη αναψυχής, με την φιλοξενία να χρεώνεται με βάση τον τιμοκατάλογο ζώνης λιμένων, λαμβάνοντας ως παροχές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Έχουν εξεταστεί τα δεδομένα αλλά και οι υποδομές της περιοχής

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας, έχοντας εξετάσει τα δεδομένα της περιοχής και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς (που συμφωνούν με την επένδυση), θεωρούν ότι μπορούν όχι μόνο να αναβαθμίσουν, αλλά να αξιοποιήσουν και να επεκτείνουν τις υποδομές που υπάρχουν σήμερα, αναπτύσσοντας έναν κερδοφόρο φορέα ο οποίος παράλληλα θα δημιουργεί οφέλη στον Ο.Λ.Ε., στο Ελληνικό Δημόσιο και κυρίως στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η αξιοποίηση θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση των υφιστάμενων υποδομών και την ανάπτυξη νέων για την εξυπηρέτηση επιπλέον σκαφών. Προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις για την εγκατάσταση νέου ηλεκτρολογικού δικτύου, την εγκατάσταση νέου δικτύου ύδρευσης, την δημιουργία υποδομών για τροφοδοσία καυσίμων, την δημιουργία κτιριακών υποδομών για να εξυπηρετούνται τα ελλιμενισμένα σκάφη αλλά και οι διοικητικές υπηρεσίες του τουριστικού καταφυγίου, όπως και η δημιουργία υδατοδρομείου.

Πολλαπλά οφέλη σε οικονομικό κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο

Από την τεράστια αυτή επένδυση που μετατρέπει τη Νέα Πέραμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων σε αναπτυξιακό κόμβο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, τόσο σε οικονομικό, κοινωνικό, αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο.

Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι για κάθε ευρώ επένδυσης σε τουριστικούς λιμένες ο πολλαπλασιαστής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής αυξάνεται έως και 15 φορές.

Δηλαδή, για κάθε εκατομμύριο ευρώ επένδυσης σε μαρίνα, δημιουργείται μια υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και 15 εκατομμύρια.

Με βάση λοιπόν την υπολογιζόμενη επένδυση ύψους 3,5 εκ. ευρώ η ευρύτερη περιοχή μπορεί να έχει έμμεσο όφελος περίπου 50 εκ. ευρώ από παράλληλες δραστηριότητες.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε:

α) δημιουργία 50 νέων θέσεων εργασίας στην μαρίνα και 30 θέσεων στο ξενοδοχείο που θα καλύπτονται από την ευρύτερη περιοχή

β) αύξηση της επισκεψιμότητας στα εμπορικά καταστήματα αλλά και σε αυτά του υγειονομικού ενδιαφέροντος γ) αύξηση της αξίας των ακινήτων

δ) αναβάθμιση των υποδομών

ε) αναβάθμιση των υπηρεσιών ελλιμενισμού για δημότες σε προνομιακό κόστος

στ) αναβάθμιση των  υπηρεσιών ελλιμενισμού για τους επαγγελματίες

ζ) εξωραϊσμός της ευρύτερης περιοχής

Η πρόταση «αγκαλιάστηκε» από τον Υπουργό Ανάπτυξης 

Η πρόταση της εταιρείας PVK κατατέθηκε αρχικά στον Ο.Λ.Ε. (Οργανισμός Λιμένων Ελευσίνας), όμως επειδή η μίσθωση της ζώνης λιμένος είναι πάνω από 25 χρόνια (είναι 35 χρόνια), δεν έχει αρμοδιότητα.

Έτσι η πρόταση μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) που είναι στην «ομπρέλα» του Υπουργείου Ανάπτυξης όπου και κοινοποιήθηκε μέσα σε 14 ημέρες η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης και οι συνεργάτες του, από την πρώτη στιγμή είδαν με θετική ματιά την συγκεκριμένη αναπτυξιακή πρόταση γι’ αυτό και κάλεσαν τους εκπροσώπους της εταιρείας PVK GROUP στο Υπουργείο όπου έγινε η παρουσίαση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που προέρχονται από τον στενό κύκλο του Υπουργού η πρόταση «αγκαλιάστηκε», αφού προέκυψε η δέσμευση για την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών.

Αγοράζεται, ανακαινίζεται και επαναλειτουργεί το παλιό ξενοδοχείο

 Στις προθέσεις των επενδυτών, είναι και η αγορά, η ανακαίνιση αλλά και η επαναλειτουργία του παλιού ξενοδοχείου στην πόλη της Νέας Περάμου που θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με 42 δωμάτια και 90 κλίνες.

Στόχος της εταιρείας είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών, καθώς υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες ημερησίως θα φτάνουν τους 2.500!

Όπως μας είπε κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας PVK σκοπός όλων είναι να ενταχθεί το έργο στην κοινωνία και όχι η κοινωνία στο έργο.

Κάτι που φαίνεται, καθώς με την συγκεκριμένη επένδυση – όπως προαναφέραμε – δημιουργούνται συνολικά 80 νέες θέσεις εργασίας με προτεραιότητα επιλογής στην εντοπιότητα, ενώ άλλα 350 επαγγέλματα θα είναι άμεσα εξαρτώμενα από το μεγάλο αυτό έργο.

 Η άποψή μας

Επιτέλους η ανάπτυξη στην περιοχή έστω και αργά, έρχεται μέσω της Νέας Περάμου και με την συνδρομή της εταιρείας PVK  GROUP.

Όπως λένε οι ειδικοί, «μια εξαιρετική μαρίνα είναι η επέκταση μιας πόλης, που γεφυρώνει θάλασσα και γη».

Εμείς θα επαναλάβουμε αυτό που πιστεύουμε και έχουμε αναφέρει σε πολλά ρεπορτάζ στην διάρκεια της 25ετούς ενασχόλησης μας με τα τοπικά δρώμενα.

Θα πούμε και πάλι, πως η ανάπτυξη μιας πόλης ξεκινά από την αξιοποίηση του παραλιακού της μετώπου.

Και θα θυμίσουμε, ότι στη Νέα Πέραμο εδώ και χρόνια οι δήμαρχοι που πέρασαν, ο αείμνηστος Ν. Ανδρουλάκης πρωτίστως, είχε  δημιουργήσει στο λιμάνι την στοιχειώδη υποδομή που προσέλκυσε μετά από χρόνια τους επενδυτές, με τον τελευταίς δήμαρχος Στ. Ν. Φωτίου αλλά και την τοπική κοινωνία να καρπώνονται τις ενέργειες του αείμνηστου Ν. Ανδρουλάκη.

Όλη αυτή η κατάσταση  ανάγκασε τους επενδυτές να εξετάσουν τα δεδομένα της περιοχής για να διαπιστώσουν την καταλληλότητά της και να προχωρήσουν στην κατάθεση της πρότασης τους προς το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Πλέον, το μεγάλο αυτό έργο που θα αλλάξει άρδην το επίπεδο ζωής όχι μόνο των κατοίκων της Νέας Περάμου αλλά και αυτών της πόλης των Μεγάρων είναι σε καλό δρόμο.

Βέβαιο είναι πως η αναπτυξιακή προοπτική που προκύπτει από την πρόταση των επενδυτών θα συμπαρασύρει και τα Μέγαρα, την στιγμή που η αξιοποίηση του λιμανιού της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου και η μετατροπή του σε τουριστικό λιμάνι, εκτός από επισκέπτες θα φέρει και πάμπολλους επαγγελματίες διαφόρων κλάδων που θα έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν και στην ευρύτερη περιοχή. Με το καλό λοιπόν…