Στο προσκήνιο των προ ημερησίας θεμάτων στο δημοτικό συμβούλιο ήταν το θέμα που αφορούσε την προσαιγιάλωση του καλωδίου υπερυψηλής τάσης με διαδρομή την Πάχη και την ευρύτερη περιοχή. Έτσι  μετά την τοποθέτηση του δημάρχου, τον λόγο πήραν οι επικεφαλής με τον κ. Κουμπέτσο να αναφέρεται στις διαβουλεύσεις του δημάρχου με τον ΑΔΜΗΕ και το Υπουργείο για τα αντισταθμιστικά 16,5 εκ. ευρώ. Ο κ. Κουμπέτσος απευθυνόμενος προσωπικά στον δήμαρχο δήλωσε σχετικά:

Την διενέργεια δημοψηφίσματος πρότεινε ο κ. Γ. Κουμπέτσος

«Κύριε Σταμούλη ο συνδυασμός μας δεν σας εμπιστεύεται. Και δεν σας εξουσιοδοτεί ούτε για τις διαδικασίες αντισταθμιστικών για το καλώδιο. Προτείνουμε τοπικό δημοψήφισμα».  Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέο Ξεκίνημα», γνωστοποιώντας την πρόθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, τόνισε ότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση θα καταγραφούν όλες οι θέσεις και οι απόψεις των δημοτικών συμβούλων και έπειτα θα ακολουθήσει η διενέργεια δημοψηφίσματος.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την άποψη του κόσμου που μας ψηφίζει. Εάν ο κόσμος  ψηφίσει, τότε όλοι μαζί να καθίσουμε να δούμε τι θα κάνουμε για τις πόλεις μας. Είμαστε υπόλογοι στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμπέτσος.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του σχετικά με την διέλευση του καλωδίου, στάθηκε ιδιαίτερα στην αρνητική απόφαση για την διέλευση του καλωδίου που έχει ληφθεί παλιότερα από το δημοτικό συμβούλιο δηλώνοντας πως «δεν μπορεί το ΟΧΙ να γίνει ΝΑΙ με δύο εργάκια».

«Ο δήμαρχος έγραψε την απόφαση στα παλαιότερα των υποδημάτων του»

Για «παράβαση καθήκοντος» από την πλευρά του δημάρχου έκανε λόγο ο κ. Γ. Μπερδελής

Από την πλευρά του ο Γ. Μπερδελής έκανε λόγο για «αποθέωση της δημοκρατίας», αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την απόφαση του δημάρχου να ξεκινήσει επαφές για αντισταθμιστικά.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπενθύμισε πως στις αρμοδιότητες του δημάρχου είναι να εκτελεί και να εργάζεται για τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, μιλώντας ακόμη και για «παράβαση καθήκοντος», αφήνοντας να εννοηθεί πως η αρνητική απόφαση που έχει λάβει προγενέστερα το δημοτικό συμβούλιο δεν αφορούσε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά την διαφωνία στην προσαιγιάλωση του καλωδίου στην Πάχη και την ευρύτερη περιοχή.

«Μια απόφαση που ο δήμαρχος για δικούς του λόγους έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερδελής.

Δράττοντας την ευκαιρία ο κ. Μπερδελής θύμισε ότι στην συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο δήμαρχος αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης επιτέθηκαν στο κ. Μηταράκη επειδή δεν έκανε διαβούλευση για την δομή μεταναστών, τονίζοντας πως ο κ. Σταμούλης για το θέμα του καλωδίου ζητάει τώρα διαβούλευση την στιγμή που αγνοώντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει πάει και έχει συζητήσει για τα αντισταθμιστικά.

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, ανέφερε πως το θέμα θα έρθει προς συζήτηση με τις υπογραφές των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

«Ποιος εξουσιοδότησε τον δήμαρχο να διαπραγματευτεί αντισταθμιστικά»;

Ο κ. Βαρελάς καυτηρίασε την απόφαση του δημάρχου να έρθει σε επαφή με τον ΑΔΜΗΕ και το Υπουργείο ερωτώντας ποιος εξουσιοδότησε τον δήμαρχο την στιγμή που δεν υπήρχε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην αναστάτωση που έχει προκαλέσει το θέμα που αφορά την προσαιγιάλωση του καλωδίου στην τοπική κοινωνία στάθηκε ο Κλ. Βαρελάς.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί με Όραμα» μίλησε για την απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο στις 15/4/2019 γνωμοδοτώντας αρνητικά στην προσαιγιάλωση του καλωδίου.

Όπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης η αρνητική γνωμοδότηση δεν ήταν τυχαία και δεν ήταν απλά μια πολιτική απόφαση, θυμίζοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε αρνητικά στηριζόμενο σε εισήγηση του υπεύθυνου περιβάλλοντος του δήμου κ. Κων/νου Κάμπαξη που έλεγε ότι το καλώδιο δεν είναι κάτι που ωφελεί την περιοχή μας.

Υπενθύμισε δε ότι συστάθηκε και επιτροπή αγώνα η οποία είναι σε ισχύ ακόμη και σήμερα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εκδηλώσεις ενημέρωσης από το δήμο αλλά και τον σύλλογο «Κοινωνία Πάχης», μένοντας (όπως είπε) «με την εντύπωση ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε το καλώδιο υπερυψηλής τάσης να περάσει από την περιοχή μας».

Ο κ. Βαρελάς καυτηρίασε την απόφαση του δημάρχου να έρθει σε επαφή με τον ΑΔΜΗΕ και το Υπουργείο ερωτώντας ποιος εξουσιοδότησε τον δήμαρχο την στιγμή που δεν υπήρχε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μάλιστα αποκάλυψε πως όλα όσα ζητάει ως αντισταθμιστικά  ο δήμαρχος, ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού του,  τονίζοντας  πως ο κ. Σταμούλης λειτουργεί προς όφελος της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος δίχως όμως να σεβαστεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Για τις πρωτοβουλίες του δημάρχου, ο κ. Βαρελάς ζήτησε οι εξηγήσεις να δοθούν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα μπει το θέμα με τις υπογραφές της αντιπολίτευσης.

«Πως εφόσον υπάρχει η αρνητική απόφαση περνάμε σε μια άλλη φάση»;

O κ. Μακρυγιάννης αναρωτήθηκε πως εφόσον υπάρχει η αρνητική απόφαση, η διοίκηση περνάει σε μια άλλη φάση και με ποιανού την εξουσιοδότηση ζητούνται τα αντισταθμιστικά;

«Η ισχύς εν τη ενώσει»! Με την συγκεκριμένη ρήση ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο κ. Αγγ. Μακρυγιάννης μιλώντας για το μεγάλο θέμα του καλωδίου υπερυψηλής τάσης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Όμορφες Πόλεις» μίλησε για τον κοινό αγώνα που έγινε στην υπόθεση που αφορούσε την έλευση της δομής επισημαίνοντας πως το ίδιο επιβάλλεται να γίνει και στην περίπτωση του καλωδίου. Όμως ο κ. Μακρυγιάννης αναρωτήθηκε πως εφόσον υπάρχει η αρνητική απόφαση, η διοίκηση περνάει σε μια άλλη φάση και με ποιανού την εξουσιοδότηση ζητούνται τα αντισταθμιστικά; Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης επεσήμανε πως το θέμα πρέπει να έρθει άμεσα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, κρούοντας τον κώδωνα μην τυχόν βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές όπως αυτό παλαιότερα με τον αγωγό φυσικού αερίου που τελικά πέρασε και ο δήμος δεν πήρε κανένα αντισταθμιστικό όφελος.

Οι απαντήσεις του δημάρχου…

«Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν εισηγητική και όχι εκτελεστή από το δήμαρχο» απαντά ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης

Απαντώντας ο δήμαρχος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για μη υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στο θέμα του καλωδίου, εξήγησε:

«Υπάρχουν εκτελεστές αποφάσεις του δήμου οι οποίες πρέπει να υλοποιούνται άμεσα από τον δήμαρχο. Όμως η συγκεκριμένη απόφαση ήταν γνωμοδοτική και όχι εκτελεστή από το δήμαρχο αφού πρόκειται για έργο που γίνεται από την Κυβέρνηση. Πρόκειται για απόφαση εισηγητική η οποία πέρασε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Επειδή οι αποφάσεις αυτές δεν είναι εκτελεστέες από τον δήμαρχο, για να έχουμε αποτέλεσμα και να πιέσουμε την Κυβέρνηση να κάνει αυτά που εμείς θέλουμε πρέπει να αγωνιστούμε και να συμμετέχουμε. Θυμίζω πως όταν πήγαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να διαμαρτυρηθούμε, μόνο ο κ. Βαρελάς παρευρέθηκε και ένας πολίτης! »

Όσον αφορά στα περί «μη εμπιστοσύνης» που είπε ο κ. Κουμπέτσος απάντησε πως δεν τον ενδιαφέρει εάν τον εμπιστεύεται ο κ. Κουμπέτσος και ο συνδυασμός του, την στιγμή που τον εμπιστεύεται το  60% του λαού. Δράττοντας την ευκαιρία ο κ. Σταμούλης ρώτησε τον κ. Κουμπέτσο: «Εσάς κ. Κουμπέτσο ποιος από τον συνδυασμό σας, σάς εμπιστεύεται;

Με ποια διαδικασία είστε επικεφαλής της παράταξης σας; Προσωρινά μέχρι να γίνουν εσωτερικές εκλογές οριστήκατε αρχηγός»…