«Δεν συνηθίζω ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να απαντάω και να βγάζω ανακοινώσεις, όμως θεωρώ πως ήρθε η στιγμή να τα πούμε όλα». Με αυτή την φράση ο Κ. Καράμπελας, δείχνει πως πλέον ήταν αναγκαίο  να μιλήσει δημόσια, ιδιαίτερα μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 16 Ιουνίου από την οποία η αντιπολίτευση αποχώρησε επιρρίπτοντας του ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης της συνεδρίασης. Σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων μιλάει αποκλειστικά στο εκδότη της ΑΙΧΜΗΣ Αντ. Υψηλάντη δηλώνοντας με σιγουριά «πως  η αντιπολίτευση είχε προαποφασίσει να φύγει»!

 ΕΡΩΤ: Την εβδομάδα που πέρασε, δεχθήκατε μια ολομέτωπη επίθεση από την αντιπολίτευση σχετικά με τον τρόπο που διαχειριστήκατε την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 16 Ιουνίου. Μετά από όλα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν, πιστεύετε ότι τελικά αδικήσατε την αντιπολίτευση;

ΑΠΑΝΤ: Αυτό που πιστεύω είναι ότι εγώ ως Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου καλούμαι να εφαρμόσω έναν κανονισμό. Ο συγκεκριμένος κανονισμός υπάρχει και έχει ψηφιστεί το με την υπ αριθμ. 74/29/3/2011 απόφαση και είναι σε ισχύ, έως ότου (εάν υπάρχουν κάποιες ατέλειες), το σώμα του δημοτικού συμβουλίου αποφασίσει  να τον αλλάξει.

Στο άρθρο 9 του κανονισμού που αφορά την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρεται σαφέστατα ότι τόσο ό δήμαρχος, οι επικεφαλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενημέρωση ή πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο. Ακολουθεί η διαδικασία των απαντήσεων  χωρίς διάλογο και σε ξεχωριστή παράγραφο διευκρινίζεται ότι ο χρόνος για την συζήτηση των θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης δεν μπορεί να ξεπερνά την μία ώρα.

Δεν μπορείς κ. Υψηλάντη να αδικήσεις κάποιον εάν δεν του έχει μείνει χρόνος για να μιλήσει.

Αδικείς κάποιον όταν αυτός έχει χρόνο να μιλήσει και του το στερείς. Εφόσον λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης 16 Ιουνίου μιλώντας ο δήμαρχος κ. Γρ. Σταμούλης αλλά και ο κ. Γ. Κουμπέτσος και μετά από κάποιες ερωτήσεις του κ. Κουμπέτσου και τις απαντήσεις των αντιδημάρχων κ. Σταύρου Ν. Φωτίου και Ελένης Ρήγα  πέρασαν 55 λεπτά, έμειναν μόνο 5 λεπτά για τους υπόλοιπους. Μπορεί να θεωρηθεί ότι είχαν να πούνε κάτι και αδικήθηκαν, εγώ όμως εφαρμόζοντας τον κανονισμό δεν αδίκησα κανέναν.

Σκοπός μου ήταν μετά να κάνω μια πρόταση και να δώσω παραπάνω χρόνο έτσι ώστε οι επικεφαλής να μιλήσουν και να θέσουν τα ερωτήματα που ήθελαν, όμως δεν έγινε. Τώρα και όσον αφορά την αποχώρηση, πιστεύω πως  η αντιπολίτευση είχε προαποφασίσει την αποχώρηση. Όμως αυτός που έχει επιχειρήματα και αδικείται κάθεται για να πείσει τον κόσμο. Δυστυχώς αποχωρεί αυτός που δεν έχει επιχειρήματα, αυτός που δεν έχει να προτείνει κάτι στο λαό των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

ΕΡΩΤ: Ακούσαμε τον κ. Κλ. Βαρελά να σας αποκαλεί «πρόεδρο του δημάρχου». Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό τον χαρακτηρισμό;

ΑΠΑΝΤ: Με αποκάλεσε ο κ. Βαρελάς  «πρόεδρο του δημάρχου», διότι  θύμωσε αφού θεωρεί πως αδικήθηκε επειδή δεν τοποθετήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Λέω ξανά, ότι δεν έμεινε χρόνος.

Ο κ. Βαρελάς ως  επικεφαλής δημοτικής παράταξης οφείλει να γνωρίζει και αυτός αλλά και οι δημοτικοί του σύμβουλοι, όπως και όλοι στο δημοτικό συμβούλιο, ότι εμείς ως θεσμικοί παράγοντες θα πρέπει να τηρούμε τη νομιμότητα.

Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η νομιμότητα είναι ο υπάρχον κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου. Πόσο χρόνο δίνει στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα ο κανονισμός; Δίνει ΜΙΑ ΩΡΑ! Εξαντλήθηκε ο χρόνος της μίας ώρας και δεν πρόλαβε κάποιος να μιλήσει;

Μπορεί να θέσει εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα στην επόμενη τακτική συνεδρίαση. Οπότε δεν μπορεί ένας επικεφαλής να διαμαρτύρεται και να απαιτεί χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι θυμίζοντας άλλες εποχές.

Αυτό έκανε ο κ. Βαρελάς και είναι καταγεγραμμένο και στο διαδικτυακό κανάλι megaratv που μεταδίδει ζωντανά τις συνεδριάσεις, αλλά και στα πρακτικά. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί με Όραμα», απαιτούσε να μιλήσει, ζητώντας μου να παραβιάσω τη νομιμότητα. Αυτό είναι απαράδεκτο και ούτε πρόκειται να γίνει όσο θα εγώ θα είμαι πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Για μένα, στην πολιτική αυτός που χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και ωρύεται, δεν αδικείται. Το κάνει μόνο για να κερδίσει εντυπώσεις αλλά και για να αποκρύψει την πολιτική του ανικανότητα. 

Δυστυχώς όμως, μετά τις φωνές εντός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου αλλά και το χτύπημα των τραπεζιών, η τακτική του κ. Βαρελά συνεχίζεται με την επίδοση ανακοινώσεων στο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Δεν συνηθίζω ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να απαντάω και να βγάζω ανακοινώσεις, όμως θεωρώ πως ήρθε η στιγμή να τα πούμε όλα.

Ο κ. Βαρελάς σε ένα προγενέστερο δελτίο Τύπου, έγραψε για κάποια παραποίηση των πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου. Επειδή εγώ είμαι υπεύθυνος για τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, σας λέω επί λόγου τιμής και εν συνεχεία με αποδείξεις, ότι ουδέποτε έγινε παραποίηση  των πρακτικών.  

Θυμίζω ότι ο κ. Βαρελάς τότε, αναφέρονταν σε ένα θέμα που αφορούσε τα δημοτικά τέλη, αφού με βάση το νέο νόμο, οι δημοτικές παρατάξεις έχουν δικαίωμα να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση από αυτή που εισηγείται η διοίκηση. 

Η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε ο κ. Βαρελάς με βάση την έκθεση της ελεγκτού νομιμότητας κ. Ελένης Μπότση, στερούνταν νομιμότητας, αφού δημιουργούσε πρόβλημα στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. Αυτός  λοιπόν ο επικεφαλής  που καταθέτει μια πρόταση που στερείται νομιμότητας, «φωνάζει» και μιλάει για παραποίηση των πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου.

Και συνεχίζω υπενθυμίζοντας σας ότι η πρόταση τέθηκε στο σώμα, ψηφίστηκε και οι ψήφοι ήταν 11-11!Γνωρίζετε όλοι ότι εκ του νόμου σε ισοψηφία η ψήφος του προέδρου μετράει διπλή.

Οπότε περιμένω κ. Υψηλάντη και εσείς που γνωρίζετε έχοντας σχετική εμπειρία από τα πολιτικά και τοπικά δρώμενα, να μου πείτε από πού προκύπτει η παραποίηση των πρακτικών την οποία κατήγγειλε ο κ. Βαρελάς. Μάλλον στο μυαλό του!

Και καλώ όποιον θέλει να ζητήσει και να δει τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί αυτά που εγώ λέω, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Ενώ εγώ αμφισβητώ αυτά που λέει ο κ. Βαρελάς.

Εν κατακλείδι λοιπόν, η πρόταση του κ. Βαρελά στερούνταν νομιμότητας και ουδεμία παραποίηση έγινε στο δημοτικό συμβούλιο.

Απορώ όμως πως ένας άνθρωπος με 30 χρόνια ενασχόλησης στα τοπικά δρώμενα, – αφού μπορεί να είναι νέος στην ηλικία αλλά είναι παλαιοπολιτικός κατ’ εμένα –  όχι μόνο διαστρεβλώνει την πραγματικότητα αλλά  και δεν γνωρίζει τι ορίζει ο νόμος.  Απορώ…

Γιατί θεωρώ αδιανόητο να είσαι  επικεφαλής δημοτικής παράταξης και να μην ξέρεις τι ορίζει ο νόμος.

Πόσο μάλλον όταν εσύ ο ίδιος στην διοίκηση που ανήκες έχεις ψηφίσει τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου, τον οποίο όπως αποδεικνύεται δεν ξέρεις.

Άρα και ο κ. Βαρελάς και οι υπόλοιποι επικεφαλής επιβάλλεται να είναι υπερασπιστές και θεματοφύλακες της νομιμότητας. Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο «τηρείστε τη νομιμότητα» και εμείς να μην θέλουμε να τηρείται η νομιμότητα στο κυρίαρχο όργανο του δήμου που είναι το δημοτικό συμβούλιο.

ΕΡΩΤ: Δεν μας απαντήσατε όμως για τον χαρακτηρισμό του κ. Βαρελά προς το πρόσωπο σας;

ΑΠΑΝΤ: Για το χαρακτηρισμό  του ότι «είμαι πρόεδρος του δημάρχου», έχω να απαντήσω ότι αυτό είναι τιμή μου.

Και εξηγώ: Είναι τιμή μου που είμαι πρόεδρος του δημάρχου, γιατί ο δήμαρχος είναι αυτός που προτείνει τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση είναι άκρως τιμητικό  που ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Σταμούλης  με πρότεινε για το συγκεκριμένο αξίωμα.

Κατ’ επέκταση είναι και τιμή μου που με ψήφισε με 24 ψήφους το δημοτικό συμβούλιο και με εξέλεξε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων . Τους ευχαριστώ όλους.

ΕΡΩΤ: Μετά τις «φωνές» της αντιπολίτευσης είναι στις προθέσεις σας να αλλάξετε τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου;

 ΑΠΑΝΤ: Ο κανονισμός λειτουργίας που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο το 2011 έχει βασιστεί επάνω σε ένα πρότυπο σχέδιο κανονισμού που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών με υπουργό τότε τον κ. Πρ. Παυλόπουλο.

Πάραυτα και επειδή θεωρώ ότι έχει αδυναμίες, έχω ζητήσει από τους επικεφαλής εδώ και 6 μήνες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, χωρίς όμως να έχει έρθει στο γραφείο μου μέχρι σήμερα καμία πρόταση.

Προσωπικά έχω διατυπώσει κάποιες προτάσεις έχοντας ξεχωρίσει κάποια θέματα, για να φτιάξω κυρίως τους χρόνους. Γιατί ούτε οι επικεφαλής πρέπει να παίρνουν το χρόνο των δημοτικών συμβούλων, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης να παίρνουν τον χρόνο των υπολοίπων.

Όμως επάνω σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλοι. Για παράδειγμα στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 16 Ιουνίου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ο κ. Κουμπέτσος μίλησε καταγεγραμμένα 19 λεπτά και με τις ερωτήσεις αλλά και τις απαντήσεις του κ. Φωτίου και της κ. Ρήγα πέρασαν άλλα 10 λεπτά.

Σπαταλήθηκαν από τον κ. Κουμπέτσο συνολικά 29 λεπτά από τον χρόνο της μιας ώρας, χωρίς όμως γι’ αυτόν  να υπάρξουν διαμαρτυρίες από την πλευρά των υπολοίπων συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Θα μπορούσε να είχε μιλήσει 5 λεπτά, αφήνοντας χρόνο για τους υπόλοιπους επικεφαλής αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους.  

Ψάχνοντας  κανονισμούς δημοτικών συμβουλίων άλλων δήμων, έχω δει ότι σε κάθε θέμα οι επικεφαλής έχουν δικαίωμα ορισμού ενός  ειδικού αγορητή ως υπεύθυνου για ένα θέμα. Έτσι από κάθε παράταξη, ο κάθε σύμβουλος θα έχει την δυνατότητα να κάνει την πρότασή του, θα μπορεί να πει κάτι.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και στα θέματα της προ ημερήσιας διάταξης. Έτσι δεν θα μονοπωλεί το διάλογο ο επικεφαλής. Για μένα σωστός επικεφαλής είναι αυτός που προωθεί τους δημοτικούς του συμβούλους, τους συνεργάτες του. Γιατί ας μην κρυβόμαστε, χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να κάνει συνδυασμό, δεν θα μπορούσε να εκλεγεί από το λαό. Είναι καιρός λοιπόν οι επικεφαλής να δείξουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στους δημοτικούς τους συμβούλους αφιερώνοντάς τους χρόνο να μιλήσουν. Αλλιώς γυρνάμε ξανά σε άλλες εποχές.

 ΕΡΩΤ: Μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης το δημοτικό συμβούλιο μπορούσε να πάρει απόφαση;

ΑΠΑΝΤ: Ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κάνω ότι προβλέπει ο νόμος. Η νομιμότητα των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου ελέγχεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γι’ αυτό και εμείς μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης πράξαμε ότι ισχύει από το νόμο.