Οι ενημερώσεις που έκανε ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρ. Σταμούλης στα προ ημερησίας θέματα, και κυρίως ο χρόνος που «σπαταλήθηκε» από την μεριά του, στάθηκε ως αφορμή για να αποχωρήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020.

Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα οι επικεφαλής κ.κ. Γ. Κουμπέτσος, Γ. Μπερδελής  Κλ. Βαρελάς και σε δεύτερο χρόνο οι κ.κ. Αγγ. Μακρυγιάννης και Αντ. Χοροζάνης διαμαρτυρήθηκαν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αφήνοντας αιχμές για μεροληπτική στάση υπέρ του δημάρχου από την πλευρά του κ. Κ. Καράμπελα, ο οποίος επέμεινε πως και οι ενημερώσεις του δημάρχου συγκαταλέγονται στο χρόνο των προ ημερησίας θεμάτων.

Παρά την ένταση και όλα όσα ακούστηκαν, («πρόεδρο του δημάρχου» χαρακτήρισε τον κ. Καράμπελα ο κ. Βαρελάς),  παρενέβη ο κ. Σταμούλης  προτείνοντας να δοθεί 10 λεπτά παραπάνω χρόνος ώστε να τοποθετηθούν οι επικεφαλής. Κάτι που δεν έγινε αποδεκτό και οδήγησε στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης.

 

 

 

Δεν ακολούθησε την δημοτική ομάδα του συνδυασμού «Νέο Ξεκίνημα» ο Κ. Πανταζής

Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, ήταν η στάση που κράτησε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Νέο Ξεκίνημα» κ. Κ. Πανταζής, ο οποίος δεν αποχώρησε (όπως έπραξαν τα υπόλοιπα μέλη της δημοτικής ομάδας), δείχνοντας ότι για κάποιους λόγους – που μόνο ο ίδιος γνωρίζει αλλά δεν αποκάλυψε όταν τον ρωτήσαμε – δεν θέλησε να ακολουθήσει την γραμμή της δημοτικής του παράταξης. Αιτιολογώντας πάντως στο προεδρείο την απόφασή του ανέφερε πως δεν έχει μάθει να φυγομαχεί, αλλά να παραμένει και να αγωνίζεται για όλα όσα πιστεύει.

Επιχορήγηση 5 εκ από το ΥΠΕΣ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Όσον αφορά τις ενημερώσεις του δημάρχου, αυτές ξεκίνησαν με απόφαση του ΥΠΕΣ να δοθούν στον Δήμο 3 εκ. ευρώ για να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, με το ύψος του ποσού να ανεβαίνει στα 5 εκ. συνολικά, αν στα χρήματα που θα δοθούν προστεθούν και 2 εκ. ευρώ που αφορούν χρήματα για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες δικαστικές αποφάσεις. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για σημαντικά χρηματικά ποσά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για «δώρο» από το υπουργείο την στιγμή που οι χρηματοδοτήσεις στους δήμους έχουν περικοπεί σε ποσοστό 65%, αλλά για ποσοστό από τα παρακρατηθέντα.

Το πρόβλημα στο Λουτρόπυργου…

Ακολούθως ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόβλημα του παράδρομου της Εθνικής Οδού που απασχολεί τους κατοίκους του Λουτρόπυργου, επιρρίπτοντας ευθύνες  στις κρατικές υπηρεσίες αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ιδιαίτερα αυτοί που είναι στα υψηλά κλιμάκια ρίχνουν το μπαλάκι στο δήμο».

Ο κ. Σταμούλης τόνισε πως το Υπουργείο αφού έχει κάνει την χάραξη και την μελέτη, θα μπορούσε να προβεί στις αποζημιώσεις και να προχωρήσει τον παράδρομο, γνωστοποιώντας  ότι πλέον υποχρεώνει το δήμο να προχωρήσει σε τροποποίηση του σχεδίου. Δράττοντας την ευκαιρία, ενημέρωσε το σώμα ότι η διοίκηση έχει έρθει σε επαφή με εταιρεία για να προχωρήσει η τοπική τροποποίηση.

Εμπλοκή στα γρανάζια της γραφειοκρατίας τα έργα αποκατάστασης στην Κινέτα

Το επόμενο θέμα που έφερε στο προσκήνιο ο δήμαρχος αφορούσε τα έργα αποκατάστασης της Κινέτας τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει, εκφράζοντας τον προβληματισμό του  για την κωλυσιεργία την στιγμή που  υπάρχουν μελέτες αλλά και προγραμματικές συμβάσεις. Ο κ. Σταμούλης με τον τρόπο του, άφησε αιχμές για εμπλοκή των έργων στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. «Πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για να ξεκινήσουν τα έργα» δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστό ότι η διοίκηση έχει κάνει ενέργειες για να δοθεί και παράταση στην επιδότηση ενοικίου.

«Δεν κινδυνεύει ούτε η Πολιτική Αεροπορία, ούτε και η Στρατιωτική Υπηρεσία»

Αφορμή στην επόμενη αναφορά του κ. Σταμούλη  έδωσε δημοσίευμα που αφορούσε το Αεροδρόμιο των Μεγάρων, με τον πρώτο πολίτη του δήμου να καθησυχάζει λέγοντας πως δεν κινδυνεύει ούτε η Πολιτική Αεροπορία, αλλά ούτε και η Στρατιωτική Υπηρεσία.

Ο κ. Σταμούλης εξήγησε ότι επειδή η Πολιτική Αεροπορία χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του Στρατού, υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση της ΥΠΑ με το ΓΕΣ που λήγει, χαρακτηρίζοντας ότι όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας «μοχλό πίεσης» για την επίλυση του προβλήματος. «Εμείς θέλουμε η Πολιτική Αεροπορία να λειτουργήσει, αφού είναι προς όφελος της περιοχής» τόνισε, ενημερώνοντας ότι έχει προκαθοριστεί ραντεβού της διοίκησης του δήμου με τους φορείς του Αεροδρομίου ώστε ο δήμος να βοηθήσει όπου μπορεί προκειμένου να εξυπηρετήσει τις κάποιες καταστάσεις.

 Περί της δομής μεταναστών….

 Ο σχεδιασμός του υπουργείου μετανάστευσης & ασύλου για την δημιουργία δομής μεταναστών στη Νέα Πέραμο, ήταν το επόμενο θέμα που έθεσε ο δήμαρχος Μεγαρέων. Ο Γρ. Σταμούλης τόνισε πως παρά την πρώτη μάχη που κερδήθηκε, τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει, ζητώντας απ’ όλους να είναι σε εγρήγορση και σε επαγρύπνηση. «Την πρώτη μάχη την κερδίσαμε γιατί πήγαμε όλοι ενωμένοι (πλην Χοροζάνη)», ανέφερε σχετικά ζητώντας απ’ αυτούς που του ζητούσαν να παραιτηθεί, να παραιτηθούν τώρα αυτοί.

Ο δήμαρχος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε «κάποιες φωνές που σε πρώτη φάση δεν έκαναν ζημιά, αλλά συνεχίζονται», μιλώντας ξεκάθαρα για «φωνές» από τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Κίνηση Νέας Περάμου».

Ο κ. Σταμούλης εξέφρασε την απορία του πως είναι δυνατόν να υπάρχει μια άλλη επιτροπή, όταν το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει να ιδρύσει την επιτροπή αγώνα στην οποία συμμετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις. «Αυτές οι διασπάσεις είναι εις βάρος του αγώνα. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του…», τόνισε.

Με την ευκαιρία, άφησε αιχμές για κάποιους που «έκαναν σημαία»  – όπως είπε – ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υπογράψει για να υποδεχθεί μετανάστες στην περιοχή μας, επισημαίνοντας πως  ο κ. Μηταράκης στην κοινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο παρουσία όλων (Δημάρχου, Αντιπεριφερειάρχη, Επικεφαλής), εάν υπήρχε κάποια τέτοια απόφαση, «θα μας την κόλλαγε στη μούρη» – όπως χαρακτηριστικά είπε – κάνοντας λόγο για «αίολα επιχειρήματα», φωτογραφίζοντας για όλα αυτά τον κ. Γ. Κουμπέτσο και διευκρινίζοντας «ότι δεν το έκανε εσκεμμένα … μάλλον δεν θα κατάλαβε»!

Ο δήμαρχος τόνισε πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τότε, αφορούσε αποκλειστικά την ένταξη σχεδίου δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στο Δήμο Μεγαρέων  και όχι μεταναστών. Μάλιστα θύμισε ότι την απόφαση καταψήφισαν οι κ.κ. Ι. Μαρινάκης και Κλ. Βαρελάς ερωτώντας: «Στην αιτιολογία τους οι κ.κ. Μαρινάκης και Βαρελάς δήλωσαν ότι καταψηφίζουν επειδή δεν συμφωνούσαν με την απόφαση για τους Ρομά. Για τους μετανάστες δεν είπαν κουβέντα. Άρα συμφωνούσαν και αυτοί για τους μετανάστες»;

Εν κατακλείδι ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη συνάντηση με τον κ. Μηταράκη δεν έγινε, επειδή ο υπουργός ουδέποτε κάλεσε ούτε τον κ. Σταμούλη, αλλά ούτε και τους υπόλοιπους δημάρχους της Δυτικής Αττικής. Όσον αφορά τις άλλες περιοχές που ακούγονται, είπε πως είχε πληροφόρηση από το ΓΕΣ πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπουν μετανάστες δίπλα στο πεδίο βολής, γνωστοποιώντας ότι οι οικίσκοι έχουν τοποθετηθεί για την εκπαίδευση των καταδρομέων σε αγώνες εντός κατοικημένων τόπων. Για το σενάριο της softex είπε ότι υπάρχει πληροφορία πως για την έκταση έχει ενδιαφερθεί η εταιρεία «Βασιλόπουλος», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία.

Περί της διέλευσης του καλωδίου

 Ο κ. Σταμούλης στάθηκε και στο θέμα του καλωδίου, ενημερώνοντας πως με πιέσεις του δήμου άλλαξε το σημείο προσαιγιάλωσης έτσι η διέλευση του δεν θα γίνει από κατοικημένη περιοχή της Νέας Περάμου και δεν θα θίξει καμία ιδιοκτησία.

Μάλιστα  ανέφερε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών ο δήμος ζήτησε αντισταθμιστικά που φτάνουν τα 16,5 εκ. ευρώ (Υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλο σημείο της εφημερίδας μας).

«Στημένη διαδικασία» και  «φίμωση της αντιπολίτευσης»

Για «πρωτοφανείς στιγμές και στημένη διαδικασία ενορχηστρωμένης επίθεσης προς την αντιπολίτευση» κάνει λόγο η δημοτική ομάδα του συνδυασμού «Νέο Ξεκίνημα» στο δελτίο Τύπου που εξεδόθη, για πολιτικούς ελιγμούς και έμμεση φίμωση της αντιπολίτευσης κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «Μαζί με Όραμα» με επικεφαλής τον κ. Κλ. Βαρελά, ενώ ο συνδυασμός «Τώρα» του Γ. Μπερδελή καλέι τον κ. Σταμούλη να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, μιλώντας για «επικίνδυνα αυταρχικές συμπεριφορές της διοίκησης»

(Αναλυτικά τα σχετικά δελτία τύπου δημοσιεύονται σε άλλο σημείο του διαδικτυακού τόπου aixminews.gr)