Πρώτον μας το απέδειξε με τη θέση – στάση Του στο δικό μας πρόβλημα, για τη δομή των μεταναστών στη Ν. Πέραμο, αφού, δεν έβαλε το οικονομικό συμφέρον της Εκκλησίας, πάνω από τα συμφέροντα του τόπου μας.

Η αλήθεια είναι ότι το άρθρο της εφημερίδας  «Δημοκρατία» ήταν σκληρό, για να αποσείσουν από πάνω τους κάποιοι τις ευθύνες ενώπιον του λαού. Όπως αποδείχθηκε από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους Αντιπεριφέρειας και Δήμου, ο Αρχιεπίσκοπος δεν γνώριζε όλες τις παραμέτρους του ζητήματος.

Η υπεύθυνη τοπική διοίκηση δεν είχε κάνει ό,τι θα έπρεπε να κάνει! Ούτε η δημοτική αρχή, ούτε η εκκλησιαστική αρχή των Μεγάρων έτρεξαν άμεσα όπως έπρεπε, για να μιλήσουν, να ενημερώσουν, να ζητήσουν και γιατί όχι να παρακαλέσουν τον Αρχιεπίσκοπο.

Άφησαν να διογκωθεί το πρόβλημα, να ξεσηκωθεί ο κόσμος κατά της ηγεσίας της Εκκλησίας, (κάτι που διαπιστώσαμε από τα γραφόμενα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), πετάγοντας το μπαλάκι στον Αρχιεπίσκοπο.

Κανείς δεν μας εξήγησε ότι την εκκλησιαστική περιουσία δεν την νέμεται ο Αρχιεπίσκοπος, σαν να είναι τσιφλίκι του!

Κανείς δεν εξήγησε ότι η εκκλησιαστική περιουσία ανήκει στη διαχείριση μιας εκκλησιαστικής υπηρεσίας, που λέγεται Ε.Κ.Υ.Ο., δηλαδή «Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών», που έχει διοικούσα επιτροπή, η οποία αποτελείται από Μητροπολίτες, καθηγητές και εμπειρογνώμονες.

Έχει γενικό διευθυντή, που είναι κληρικός και στελέχη-υπαλλήλους λαϊκούς και όλοι τους έχουν ως αποστολή την περιφρούρηση, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η «Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών» (ΕΚΥΟ) λοιπόν, φροντίζει, κάνει ενέργειες και κλείνει συμφωνίες για την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας.

Τα οικονομικά οφέλη διατίθενται για τη λειτουργία του όλου κεντρικού εκκλησιαστικού οργανισμού, των γραφείων και της λειτουργίας της Ιεράς Συνόδου, καθώς και σε φιλανθρωπικές και πολιτιστικές δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η ΕΚΥΟ λοιπόν, αποφασίζει και προτείνει και η 12μελής Ιερά Σύνοδος (που διοικεί την Εκκλησία της Ελλάδος και η οποία προεδρεύεται από τον Αρχιεπίσκοπο και περιλαμβάνει δώδεκα Μητροπολίτες, που αλλάζουν και ανακυκλώνονται κάθε χρόνο από Σεπτέμβριο έως Αύγουστο του επομένου έτους) εγκρίνει ή όχι τις αποφάσεις της ΕΚΥΟ.

Άρα είναι άδικο να κατηγορείται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το τοπικό μας θέμα. Το οποίο, όπως έδειξαν τα πράγματα, με μεγάλη προσήνεια προσέγγισε, όταν το πρωί της περασμένης Τρίτης, οι δημοτικοί άρχοντες τον επισκέφθηκαν στην Ιερά Σύνοδο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι έχει μεγάλη ευαισθησία για τα προβλήματα του λαού, γι΄ αυτό ονομάστηκε «ο Αρχιεπίσκοπος των φτωχών».

Μην ξεχνάμε την καταλυτική Του παρέμβαση στην οικονομική κρίση της Πατρίδας μας, με τη δημιουργία και διοργάνωση των συσσιτίων και των φιλανθρωπικών δράσεων, που ανέπτυξε και αναπτύσσει.

Έτσι ο Αρχιεπίσκοπος όταν κατάλαβε στην συνάντηση της Τρίτης 2 Ιουνίου 2020 την δέσμη των προβλημάτων και των κινδύνων για την περιοχή και τον Δήμο μας εισηγήθηκε προς την Ιερά Σύνοδο αρνητικά στην πρόταση που είχε κάνει η «Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών» για ενοικίαση του χώρου της 75με, για αυτό και οι Συνοδικοί Μητροπολίτες αποδέχτηκαν την πρόταση του και δεν δέχτηκαν την ενοικίαση. Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια των πραγμάτων και τίποτα άλλο.

Δεύτερον, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είναι μια σταθερή, ήρεμη και συντονιστική δύναμη, με μεγάλα ηγετικά προσόντα, που έχει ρίξει το βάρος της Αρχιεπισκοπείας Του στον άνθρωπό, το συνάνθρωπο, τον πάσχοντα, το λαό που έχει ανάγκες.

Ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο έχει επιτελεσθεί και επιτελείται στις μέρες Του. Και όλα τα κάνει ήσυχα, μεθοδικά, συντονισμένα, και βεβαίως,  χωρίς τυμπανοκρουσίες και κραυγές.

Από παπάς που ήτανε, στεκόταν δίπλα στον Άνθρωπο. Σαν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, το έργο Του υπήρξε σε όλους τους τομείς τεράστιο και ουσιαστικό, τόσο σε υποδομές, όσο και σε ποιότητα ανθρώπινης επικοινωνίας.

Την ευαισθησία αυτή συνέχισε και έχει και απ΄ όταν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με το τεράστιο έργο που αναπτύσσει, όπως:

 • Τα Συσσίτια, τα Κέντρα Αγάπης, την Κοινωνική Υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής,
 • Τα Κοινωνικά Φαρμακεία, το Κοινωνικό Οδοντιατρείο, τα κοινωνικά φροντιστήρια,
 • Το Πρόγραμμα ΙΜΑΤΙΟΝ,
 • Τις Αιμοδοσίες,
 • Τα παντός είδους Ιδρύματα,
 • Τις Στέγες Γερόντων – τις Στέγες Φιλοξενίας Ασθενών – τις Στέγες Αστέγων
 • Τις Δράσεις για αστέγους
 • Τις Δράσεις για ασθενείς
 • Το ΚΕΣΟ (Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας), της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, (2013) που στηρίζει έμπρακτα την οικογένεια,
 • Το Ίδρυμα – Γραμματεία καταπολέμησης ανθρωπιστικής κρίσης (2016),
 • Η ανάπτυξη του Ιδρύματος περίθαλψης ατόμων με σύνδρομο DOWN «ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΟΡΗ», που ίδρυσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (1999), και που διόγκωσε σε δράσεις και ιδρύματα (παραρτήματά του) ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως: α) το Ψαραύτειο (1 και 2) στο Μαρούσι,  β) το « Αθαν. Μαρτίνος» στο Βαρνάβα, γ) το «Μαρία Κόκορη 3» στα Μαύρα Αμπέλια Ραφήνας, όπου περιθάλπονται άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο DOWN,
 • το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (2009),
 • το Οικοτροφείο Ολοκληρωμένης Μονάδας Νόσου Alzheimer στο Χαλάνδρι (2014)
 • και βέβαια το τελευταία λειτουργούν, στο Δήλεσι Αττικής, «Κέντρο Γεροντολογίας και προνοιακής υποστήριξης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ», πούναι και η κορωνίδα των έργων του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Πρόκειται για πρότυπο και μοναδικό σε όλα τα Βαλκάνια κέντρο γερόντων, που θεμελιώθηκε το 2013 και εγκαινιάσθηκε πέρυσι, τέτοιες μέρες, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Επί πλέον, έργα Του είναι  και:

 • η Διεύθυνση Ποιμαντικής Νοσηλευτηρίων (2012)
 • η Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας
 • η Διεύθυνση Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης «Διακονία»
 • η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (2015)
 • το Εθνικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (2016), με σχολές Βυζαντινής και παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής σε όλη την Αθήνα,
 • και βέβαια το Κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που έχει τις κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής στον Αυλώνα Αττικής, όπου φιλοξενούνται παιδιά και οργανώνονται επιμορφωτικά και πολιτιστικά σεμινάρια και εκδηλώσεις (2012)

Όλα αυτά συνθέτουν την προσωπικότητα και το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο του κ. Ιερωνύμου.

Γι΄ αυτό και συμμερίστηκε την αγωνία του Μεγαρικού και Νεοπεραμιώτικου Λαού και μας γλίτωσε από τη δομή μεταναστών (Hot Spot), λόγω της ευαισθησίας που διαθέτει για το κοινωνικό σύνολο και κυρίως για τον άνθρωπο…

Τον ευχαριστούμε λοιπόν, όλοι οι Μεγαρίτες και οι Νεοπεραμιώτες, και με σεβασμό φιλάμε το χέρι Του, ζητώντας συγγνώμη αν επάνω στο βρασμό ψυχής ειπώθηκαν και γράφτηκαν κάποια σκληρά λόγια, με αποκορύφωμα και το δημοσίευμα, που Τον στεναχώρησε.

Ευχαριστούμε Μακαριώτατε!