«Φωτιές» άναψε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Περάμου κ. Γιάννης Σεβαστής, με την οποία αποκαλύπτει ότι οι κρατούντες σχεδιάζουν την δημιουργία hot spot (κέντρο μεταναστών) στη Νέα Πέραμο και συγκεκριμένα πίσω από το παλιό στρατόπεδο της 75 Μ.Ε.

Εκφράζοντας την ανησυχία του, ο κ. Σεβαστής καλεί το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τον Περιφερειάρχη να πάρουν θέση, επισημαίνοντας ότι η περιοχή μας δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Περάμου, από την πίσω μεριά του παλιού στρατοπέδου της 75 Μ.Ε. που συνορεύει με τα καζάνια πετρελαίου σε κάποια παλιά κτίρια, υπάρχει πρόθεση για την δημιουργία εγκατάστασης 300 κλινών για την υποδοχή μεταναστών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο κ. Σεβαστής μας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του, θυμίζοντας μας πως όσες δημοτικές αρχές αντέδρασαν παίρνοντας αρνητικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων  τότε που το ζήτημα την δημιουργίας τέτοιων κέντρων ήταν στα σπάργανα, δεν είχαν μετέπειτα πρόβλημα.

Επιπρόσθετα μας έκανε γνωστή την πρόθεσή του να συγκαλέσει έκτακτο τοπικό συμβούλιο στη Νέα Πέραμο για την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο το σώμα θα εκφράζει την αντίθεσή του στην δημιουργία hot spot, ψήφισμα που θα αποσταλεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων (συνεδρίαση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μαΐου).

 Τι αποκάλυψε ο κ. Σεβαστής…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Περάμου Γιαν. Σεβαστή υπάρχει πρόθεση για την δημιουργία εγκατάστασης 300 κλινών

«Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Νέας Περάμου για ένα θέμα που αφορά όλους εμάς που μένουμε σε αυτό τον τόπο. Ότι από πληροφορίες που έχω θέλουν να μας φέρουν λαθρομετανάστες στην περιοχή μας. Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι έχουν εντοπίσει ήδη οι άνθρωποι τον ΜΚΟ

Το μέρος που θέλουν να τους τοποθετήσουν το οποίο είναι στο παλιό στρατόπεδο της 75 ΜΕ Επιστρατεύσεως. Από την πίσω μεριά που συνορεύει με τα καζάνια πετρελαίου που έχει κάτι παλιά Κτίρια. Θέλουνε να φτιάξουν τρακόσιες κλίνες αλλοδαπών και να μας τους φέρουνε στον τόπο μας είδαμε ανθρώπους να καθαρίζουν και να ετοιμάζουν το μέρος και αυτά που σας λέω  δεν είναι επιβεβαιωμένα από κάποιους ανώτερους αλλά από πληροφορίες που δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή. Εμείς σαν πολίτες αυτού του τόπου πρέπει να υπερασπιστούμε το μέρος μας και να μην υποβαθμιστεί άλλο. Καλώ τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Περιφερειάρχη να πάρουν θέση σε μία περιοχή που δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση».

Ξανά αποφάσεις ερήμην μας;

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τις πληροφορίες του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Περάμου, ανησυχούμε και εμείς έντονα.

Και αυτό διότι επί πολλά χρόνια στην περιοχή μας, έχουμε δει τους Κρατούντες να αποφασίζουν για εμάς, ερήμην μας, αιτιολογώντας πως όλα γίνονται για … «λόγους εθνικού συμφέροντος»!

Γυρίζοντας πίσω το χρόνο, θα θυμηθούμε την περίπτωση της Ρεβυθούσας, την περίπτωση της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου μέσα από τον κάμπο μας, την δημιουργία μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών, τα ορυχεία βωξίτη, το έργο του καλωδίου υψηλής τάσης και άλλα πολλά με αποκορύφωμα την απογύμνωση των πόλεων μας από δημόσιες υπηρεσίες. Όλα αυτά είτε έγιναν ερήμην μας, είτε δεν εισακούστηκαν οι αντιδράσεις μας.

Αν μετά από όλη αυτή την … προμελετημένη υποβάθμιση μας … «φυτέψουν» και ένα hot spot (κέντρο μεταναστών), τότε μιλάμε για την ολοκλήρωση της υποβάθμισης μιας ήδη επιβαρυμένης και πολύπαθης περιοχής από τα φυσικά φαινόμενα.   

 Αντέδρασε άμεσα ο δήμαρχος

Άμεσα αντέδρασε ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης που σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη ο τελευταίος του δήλωσε ότι δεν είναι στα σχέδια του Υπουργείου η δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Μεγαρέων κ. Γρ. Σταμούλη μετά τις αποκαλύψεις του κ. Σεβαστή.

Ο κ. Σταμούλης έκανε γνωστό μέσα από την προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό Νότη Μηταράκη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στα σχέδια του Υπουργείου η δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή του Δήμου μας.

Τι ανέφερε ο δήμαρχος Μεγαρέων…

«Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μηταράκης, ο οποίος είναι και ο καθ´ ύλην ο αρμόδιος, δήλωσε ότι δεν είναι στα σχέδια του Υπουργείου η δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή του Δήμου μας. Η διοίκηση του Δήμου διεμήνυσε αρμοδίως, ότι είναι κάθετα αντίθετη στην οποιαδήποτε σκέψη για δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή του Δήμου μας. Το θέμα θα το παρακολουθούμε συνεχώς και από κοντά».

Στην εκκλησία ανήκει ο χώρος –  Πιθανή η δημιουργία ξενώνων ασυνόδευτων παιδιών; 

Με βάση τα γραφόμενα του δημάρχου, θεωρούμε επιβεβλημένη την παρακολούθηση του θέματος από την πλευρά της δημοτικής αρχής.  Και αυτό επειδή ψάχνοντας δημοσιογραφικά το θέμα, μάθαμε πως τα συγκεκριμένα κτίρια ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Αν αναλογιστούμε λοιπόν ότι από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συμμετέχοντας σε Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών σε ξενώνες, τότε όλα είναι πιθανά. 

Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο κατά την υπογραφή του μνημονίου:

«Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα υποστηρίξει την Εκκλησία στη δημιουργία των ξενώνων που θα φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά. Συγκεκριμένα, θα αναλάβει την ανακαίνιση των κτηρίων, τον εξοπλισμό τους και την υποστήριξη της λειτουργίας τους. Η χρηματοδότηση του προγράμματος λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF)».

Οπότε υπάρχει η πιθανότητα να μην πρόκειται για ένα hot spot όπως αυτά που γνωρίζουμε, αλλά για την δημιουργία ξενώνων που θα φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά παλιννοστούντων και μεταναστών.