Η αντιμετώπιση της πανδημίας από την πλευρά της δημοτικής αρχής, η λειτουργία του  δήμου τις δύσκολες ημέρες, αλλά και η επιστροφή στην κανονικότητα, ήταν τα θέματα που μας απασχόλησαν κατά την διάρκεια της αποκλειστικής συνέντευξης του δημάρχου Μεγαρέων κ. Γρ. Σταμούλη.

 Ερωτ: Βιώσαμε όλοι μια μεγάλη κρίση, με μια πανδημία που στην κυριολεξία έκλεισε όλους μας στο σπίτι. Πρωτόγνωρες καταστάσεις και για το δήμο. Πως αντιμετωπίσατε γενικότερα τα προβλήματα με τον κορονοϊό;

 Απαντ: Είναι αλήθεια ότι αυτή την περίοδο βιώνουμε μια τεράστια κρίση, μια ειδική κατάσταση. Βέβαια δυστυχώς και τα προηγούμενα χρόνια βιώσαμε πάλι προβλήματα με τις θεομηνίες, όμως όλες αυτές οι καταστάσεις ενεργοποιούν τα συστήματα και τα αντανακλαστικά και δόξα το Θεό μέχρι τώρα όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις τις ξεπεράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όμως η συγκεκριμένη κρίση είναι πολύ ιδιαίτερη αφού δεν πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που είναι ορατό. Ο εχθρός είναι αόρατος και ύπουλος και θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση αφού το κακό ελλοχεύει. Μπορώ να πω ότι μέχρι στιγμής έχουμε πάει πολύ καλά, με τα πολλά συγχαρητήρια να ανήκουν σε όλους τους πολίτες. Και αυτό διότι ξεπερνώντας τους εαυτούς τους όχι μόνο πειθάρχησαν στα μέτρα, αλλά και αυτοπεριορίστηκαν, τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών, με αποτέλεσμα σε πρώτη φάση να έχουμε μόνο θετικά αποτελέσματα.

Ο δήμος μας από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, πρώτο και κύριο μέσα από αυτή την απειλή, οργανώθηκε για να μπορεί να την αντιμετωπίσει και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες, δράσαμε σε δύο μέτωπα. Κάναμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε το προσωπικό, αλλά και να εξυπηρετήσουμε τους δημότες μας.

Οργανώσαμε το προσωπικό ώστε και η υγεία του να μην κινδυνεύει, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης (αποστάσεις, εκ περιτροπής εργασία, εργασία από το σπίτι).

Και επειδή την συγκεκριμένη περίοδο ο κόσμος είχε μεγαλύτερες ανάγκες και πολλά προβλήματα, δώσαμε ιδιαίτερη βάση στην οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Εξοικονομήσαμε προσωπικό από τις δομές που έκλεισαν (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κ.α), όπου το χρησιμοποιήσαμε για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Παρείχαμε είτε τηλεφωνικά είτε μέσω skype, αλλά και με προσωπική επαφή (τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας), ψυχολογική υποστήριξη στους πολίτες με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, για να εξυπηρετηθούν όσοι είχαν ανάγκη.

Εξυπηρετήσαμε ευπαθείς ομάδες και ανήμπορους ανθρώπους. Και δεν μιλάμε μόνο γι’ αυτούς που δικαιούνταν τρόφιμα ή φάρμακα από τις κοινωνικές δομές, αλλά και πολλούς συμπολίτες που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους. Αυτούς τους εξυπηρετούσε το προσωπικό του δήμου μεταφέροντάς τους είτε ψώνια από τα super market είτε φάρμακα, τα οποία βεβαίως πλήρωναν οι ίδιοι.

Φροντίσαμε με κάθε τρόπο να μην στερηθούν ανήμποροι ή αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου δώσαμε πολλές μερίδες μαγειρίτσα, ενώ το ίδιο πράξαμε και την Κυριακή του Πάσχα δίνοντας μερίδες με ψητό αρνί. Στόχος μας ήταν κανείς από αυτούς που πραγματικά είχαν ανάγκη, να μην στερηθεί τα αγαθά στο γιορτινό τραπέζι του Πάσχα.  Νομίζω λοιπόν ότι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – και παρά τους περιορισμούς που ίσχυαν – καλύψαμε τις ανάγκες όλων των πολιτών.

Ερωτ: Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό του δήμου αυτές τις δύσκολες ημέρες;

Απαντ: Η Περιφέρεια στάθηκε από την πρώτη ημέρα στο πλευρό μας. Δεν μπορώ να κρύψω ότι έχουμε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια και ιδιαίτερα με τον Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Λευτ. Κοσμόπουλο. Συνεργαζόμαστε άψογα σε όλα τα θέματα και όχι μόνο στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που προέκυψε με τον κορονοϊό.

 Ερωτ: Πολλοί πιστεύουν ότι τα περιοριστικά μέτρα, περιόρισαν και την λειτουργία του δήμου. Έχει δόση αλήθειας αυτό;

Απαντ: Σε καμία περίπτωση σε αυτό το διάστημα ο δήμος δεν υπολειτούργησε. Όπως θα έχετε διαπιστώσει τα έργα και οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν κανονικά.

Εν μέσω πανδημίας ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές, παραδόθηκε προς χρήση το γήπεδο του Βύζαντα, τοποθετούνται υπόγειοι – βυθιζόμενοι κάδοι, προχωρά η διαμόρφωση του πεζόδρομου της Σχολής Πυροβολικού αλλά και το 2ο Νηπιαγωγείο και 2ο Δημοτικό στη Νέα Πέραμο, συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις, ενώ σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας δημιουργήθηκε και τράπεζα αίματος. Δεν σταματήσαμε!

Σε  πολλά λοιπόν ζητήματα που αφορούν τα έργα έχουμε άριστη συνεργασία με την Π.Ε. Δυτικής Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Λευτ. Κοσμόπουλο όπως προανέφερα απαντώντας στην προηγούμενη ερώτηση που μου θέσατε.

Ερωτ: Υπήρχε ανταπόκριση από την συνεργασία που εύλογα – λόγω της πανδημίας – θα είχατε ως δήμος με τον ΕΟΔΥ και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας; Μάθατε εάν προέκυψαν περιστατικά εμπύρετων πολιτών που έγιναν γνωστά στον ΕΟΔΥ ώστε να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες;

 Απαντ: Για πιθανά περιστατικά δεν είχαμε επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ. Όμως απ’ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω στην περιοχή μας πήγαν όλα καλά. Ευελπιστώ στην συνέχεια να πάμε ακόμα καλύτερα, εφόσον τηρήσουμε με ευλάβεια όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, διότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί ακόμα. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι δεν είναι απίθανο να επανέλθει η πανδημία. Βέβαια σε αυτό το επίπεδο είμαστε προς χάριν των προσπαθειών που έγιναν από όλους τους πολίτες. Όμως δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και να απονείμουμε τα εύσημα στους ακούραστους υπαλλήλους του δήμου που υπερέβαλαν εαυτόν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες ανταποκρινόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντά τους.

Ερωτ: Πιστεύετε τελικά ότι οι δημότες κέρδισαν το «στοίχημα της ζωής»;

 Απαντ: Είναι αλήθεια ότι για όλους μας (αιρετούς και πολίτες) ήταν ένα στοίχημα ζωής. Για εμάς τους διοικούντες πρώτιστο μέλημά ήταν να προστατεύσουμε τις ζωές των πολιτών, όπως αυτό ήταν και το βασικό μέλημα των πολιτών, οι οποίοι  τηρώντας τους κανόνες των ειδικών να προστατεύσουν όφειλαν να προστατεύσουν την ζωή τους, την ζωή των παιδιών τους, των δικών τους ανθρώπων. Γιατί όλα τα άλλα χρήσιμα και καλά είναι, όμως αυτό που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Διότι εάν δεν έχουμε καλή υγεία, όλα τα άλλα είναι άχρηστα. Πιστεύω λοιπόν ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας το «στοίχημα ζωής» κερδήθηκε.

Ερωτ: Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι ένα πείραμα για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Ποια η άποψή σας;

Ειδικός δεν είμαι για να γνωρίζω τι γίνεται από ιατρικής απόψεως, όμως κρίνοντας απ’ αυτό που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα, καταλαβαίνω ότι μέχρι να βρεθεί το φάρμακο και το εμβόλιο θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολλοί προσεκτικοί. Οφείλουμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια όλα αυτά που εξαγγέλλουν οι ειδικοί προκειμένου να προστατεύσουμε την ζωή και την υγεία μας.

 Ερωτ: Επαναλειτουργούν τα σχολεία. Θα υπάρξει επίβλεψη από το δήμο ή το βάρος θα πέσει αποκλειστικά και μόνο στους διευθυντές των σχολικών μονάδων;

Ο δήμος είναι πάντα δίπλα στα σχολεία. Πολύ δε περισσότερο  τώρα που η περίοδος είναι «ευαίσθητη». Ήδη δώσαμε οδηγίες στους συνεργάτες να ασχοληθούν πρώτα με τα Λύκεια για καλό καθαρισμό, απολυμάνσεις, προμήθεια αντισηπτικών κλπ.

Βέβαια με μεγαλύτερη ένταση την επόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τα Γυμνάσια προκειμένου οι μαθητές όταν πάνε στις αίθουσες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα που αφορούν κυρίως τις συνθήκες υγιεινής.

Ερωτ: Μπαίνουμε στην θερινή περίοδο. Οι παιδικές χαρές θ’ ανοίξουν και τι μέτρα θα ληφθούν από το δήμο;

 Καταρχάς είναι γνωστό πως οι παιδικές χαρές ακόμη και σήμερα (με βάση τις κυβερνητικές οδηγίες) παραμένουν κλειστές. Παράλληλα όμως εμείς φροντίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να παρέμβουμε σε παιδικές χαρές που είτε ήταν κατεστραμμένες, είτε σε κάποιες δεν υπήρχαν καν παιχνίδια. Έχουμε ξεκινήσει ήδη την παιδική χαρά και ανακαινίζουμε ή συμπληρώνουμε με παιχνίδια 7 συνολικά παιδικές χαρές σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο. ευελπιστώ πως μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να λειτουργήσουν ώστε να τις χαρούν τα παιδιά. Μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω μια διευκρίνιση αφού κάποιοι λένε πως ο δήμος πρέπει να αναλάβει την φύλαξή τους. Αυτό είναι αδύνατο, αφού το κόστος για να βάλουμε security να φυλάνε επί 24ωρου βάσεως όλες τις παιδικές χαρές είναι δυσβάσταχτο. Αν γίνει αυτό, το κόστος δυστυχώς θα κληθούν να το πληρώσουν οι πολίτες. νομίζω ότι οι καλύτεροι φύλακες σε τέτοιους χώρους είμαστε εμείς οι ίδιοι που τους χρησιμοποιούμε. Όλοι είμαστε υπαίτιοι όταν βλέπουμε κάτι και το αφήνουμε να περνάει απαρατήρητο. Αλλά όταν έχουμε στις παιδικές χαρές τοποθετήσει όργανα για παιδιά τα οποία θέλουν και οι μεγάλοι να χρησιμοποιήσουν, επόμενο είναι να δημιουργούνται προβλήματα. Από την πλευρά του δήμου και πάντα σε συνεργασία με την αστυνομία, το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αστυνόμευση των χώρων αυτών με την αύξηση των περιπολιών.

Ερωτ: Μήπως η επόμενη ημέρα της κρίσης δίνει ευκαιρία στο δήμο για την δημιουργία δημοτικής αστυνομίας που θα εποπτεύει όλους αυτούς τους χώρους όπως για παράδειγμα τις  παιδικές χαρές;

 Αυτό είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει από την προηγούμενη θητεία. Η ύπαρξη της δημοτικής αστυνομίας είναι σίγουρο πως θα έλυνε πολλά προβλήματα. Αλλά και πάλι μην φανατιστείτε πως θα μπορούσαμε κάθε βράδυ να είχαμε έναν δημοτικό αστυνομικό σε κάθε παιδική χαρά, όταν στο δήμο μας υπάρχουν 12 παιδικές χαρές!

Η δημοτική αστυνομία είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ασυδοσίας στον κάμπο όπου ο καθένας πετάει ότι θέλει και όπου θέλει, αλλά και για να προστατεύει όλους τους κοινόχρηστους χώρους που είναι στην ευθύνη του δήμου. Η σύσταση δημοτικής αστυνομίας προβλέπεται από τον Οργανισμό του δήμου όμως μέχρι σήμερα δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε προσλήψεις παρά τα συνεχή αιτήματα που είχαμε κάνει.

Έχουμε κινήσει και πάλι διαδικασίες ως διοίκηση, ενώ μέσω και της ΚΕΔΕ γίνεται προσπάθεια ώστε οι δήμοι που δεν έχουν συστήσει δημοτική αστυνομία (όπως ο δικός μας), να καταφέρουν να αποκτήσουν. Να είστε βέβαιοι, ότι εάν το Υπουργείο Εσωτερικών επιτρέψει να ανοίξουν οι διαδικασίες για προσλήψεις, θα είμαστε από τους πρώτους δήμους που θα τρέξουμε να υλοποιήσουμε αυτό το εγχείρημα.

Ερωτ: Κλείνοντας τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες ενόψει της δεύτερης δύσκολης φάσης της πανδημίας και της ομαλής επιστροφής στη νέα κανονικότητα;

 Αφού σας ευχαριστήσω κ. Υψηλάντη που με φιλοξενήσατε στην εφημερίδα σας αλλά και στην ιστοσελίδα www.aixminews.gr , θα ήθελα απευθυνόμενος στους πολίτες των Μεγάρων, της Νέας Περάμου, της Κινέτας, του Αλεποχωρίου και των οικισμών μας, να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις εξαγγελίες των ειδικών και να εφαρμόσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες τους, διότι αυτά τα μέτρα μπορεί να μας φαίνονται δύσκολα, όμως εν τέλει θα σώσουν την ζωή και την υγεία μας. Νομίζω λοιπόν ότι αξίζει κάθε προσπάθεια και χρειάζεται μεγάλη θυσία προκειμένου να βγούμε αλώβητοι από αυτή την κρίση, για να απολαύσουμε τις επόμενες ημέρες και τα επόμενα χρόνια με υγεία και ασφάλεια.