Ενώ λόγω της πανδημίας υπήρχε, γενικώς, μία αυτοσυγκράτηση από τις  πολιτικές δυνάμεις, χωρίς αντιπαραθέσεις, ξαφνικά ξεσηκώθηκε κορνιαχτός. Μέγα σκάνδαλο τα voucherς  τηλεκατάρτισης των νέων επαγγελματιών επιστημόνων, καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Επειδή δεν γνώριζα τι σημαίνει ο όρος voucher, που προφέρεται  βάουτσερ (για όσους δεν γνωρίζουν αγγλικά, όπως εγώ), θέλησα να μάθω και να μοιρασθώ τη γνώση μου με εκείνους των φίλων αναγνωστών των άρθρων μου, που ίσως δεν τον γνωρίζουν και αυτοί.

Έμαθα λοιπόν ότι   voucher  είναι μία χρηματική επιχορήγηση που δίδεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ορισμένες ομάδες (τάξεις) ενήλικων  πολιτών για την επιμόρφωσή των σε διάφορα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης  που προσφέρεται από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης  (ΚΕΚ), επ΄ αμοιβή βέβαια. Τα προγράμματα αυτά είναι σχετικά με την Οικονομία, τη Διοίκηση, την Εκπαίδευση Ενηλίκων, την Πληροφορική, την Παιδαγωγία  κ.ά. Σημειώνεται ότι η υλοποίηση (διδασκαλία) των προγραμμάτων γίνεται εξ αποστάσεως (internet).

Ας έλθομε τώρα στο συγκεκριμένο θέμα της διαμάχης .

Ο Υπουργός Εργασίας  Βρούτσης εξήγγειλε ότι θα δοθεί voucher 600 ευρώ στους νέους επαγγελματίες επιστήμονες ( δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, οικονομολόγους κ.ά) για τηλεκατάρτιση, με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ (Προγράμματα επιδοτούμενα από την Ε.Ε) που θα λάβουμε, αλλιώς, θα πήγαιναν χαμένα. Εκ πρώτης όψεως δεν βλέπω τι το κακό έχει η επιχορήγηση των νέων επιστημόνων για την επιμόρφωσή των.

Πάει όμως και στο μυαλό, λαμβάνοντας υπόψη την «πολιτική πρακτική» που ασκείται  διαχρονικώς  στην πατρίδα μας, ο υπουργός, να σκαρφίστηκε αυτά τα voucherς  προκειμένου να βοηθηθούν όπως-όπως οι  πληττόμενοι από τον κορωνοϊό επιστήμονες.

Να σκέφτηκε, δηλαδή, αφού δίνουμε επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους (για το οποίο δεν υπάρχει καμία αντίρρηση)  γιατί να μην ενισχύσουμε και μια μεγάλη επαγγελματική ομάδα  με επιχορήγηση ένα 600ρι,  για ανακούφιση από τη συμφορά της επιδημίας και να επωφεληθούμε  τα ψηφαλάκια τους.          Η αντιπολίτευση όμως το πήγε και πάρα πέρα. Ισχυρίστηκε  ότι γίνεται κακή επιλογή στη διαχείριση κοινοτικών χρημάτων και τα voucherς  στους επιστήμονες σκηνοθετήθηκαν για να  πριμοδοτηθούν τα ημέτερα της κυβέρνησης ΚΕΚ .

Εκτός όμως της αντιπολίτευσης αντέδρασαν και οι επιστήμονες οι οποίοι, αντί να σφυρίξουν κλέφτικα συνωμοτώντας σε ένα «ο σκοπός αγιάζει τα vouchers», εξοργίστηκαν και αντέδρασαν με αναρτήσεις  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρώντας αυτά, «καραγκιοζιλίκια».   Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προφανώς βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αρχές που ο ίδιος έσπειρε και που έδωσαν ελπίδες στον λαό, έδωσε εντολή στον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση να καταργήσει αμέσως τα  vouchers  για τους επιστήμονες και αυτό έγινε.

Παρά την κατάργηση όμως των vouchers στους επιστήμονες,  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας, άστραψε και βρόντηξε, υποστηρίζοντας ότι, εάν ο Μητσοτάκης δεν καταργήσει τον Βρούτση από υπουργό, σημαίνει ότι αυτός ήταν γνώστης και ηθικός υπεύθυνος  του σκανδάλου, δηλαδή, για τη σκηνοθεσία των vouchers στους επιστήμονες επαγγελματίες προς  πριμοδότηση ημετέρων ΚΕΚ.

Εδώ, τίθεται ένα ερώτημα : Ο κ. Τσίπρας «δικαιούται δια να ομιλεί», για να θυμηθούμε τον αείμνηστο Μένιο Κουτσόγιωργα;

Άραγε στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η διαδικασία για την επιμόρφωση των νέων επιστημόνων ήταν άγνωστη και ξαφνιάστηκαν με το που πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να δώσει 600 ευρώ σε κάθε νέο επιστήμονα υπό τη μορφήν voucher;

Όχι βέβαια και τούτο γιατί την ίδια μέθοδο είχαν χρησιμοποιήσει και εκείνοι, και μάλιστα προεκλογικά.

Ο Βρούτσης, ο οποίος θεωρείται ο «εφευρέτης» της μεθόδου, ισχυρίζεται ότι στο πρώτο 5μηνο του 2019, το 5μηνο προ των εκλογών δηλαδή, είχαν δοθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα για την επιμόρφωση και τη διά βίου μάθηση 50 εκατομμύρια ευρώ. Και πως στα τα 4½ χρόνια διακυβέρνησης από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του

Μέχρι σήμερα, ενώ έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη δημοσίευση των ισχυρισμών του Βρούτση, ούτε ο Κατρούγκαλος, ούτε η Αχτσόγλου, που ήταν υπουργοί στο συγκεκριμένο υπουργείο, δεν έχουν διαψεύσει τα παραπάνω.

Επομένως, θα σκεφτείτε, κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι ! Όλοι τα ίδια μούτρα είναι.

Νομίζω ότι θα αλλάξετε γνώμη εάν σας θυμίσω ότι, το έτος 2016 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Δήμητρα Χαλικιά, είχε στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με την οποία κατήγγελλε την πολιτική της προϊσταμένης  υπουργού για κακές επιλογές στη διαχείριση κοινοτικών χρημάτων και πολιτικές που πριμοδοτούν συγκεκριμένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης («Καθημερινή» 18.10.2016). Έγραφε τότε η γενική γραμματέας: «Η αλήθεια για τη στάση της εν λόγω υπουργού είναι ότι εγώ αντιστάθηκα σε κακές (πάρα πολύ κακές) επιλογές διαχείρισης δημοσίου χρήματος που επιχειρεί, κυρίως με “αυτεπιστασίες” (δηλαδή απευθείας αναθέσεις σε κοινωνικούς εταίρους πολλών χιλιάδων ευρώ, πρακτική στην οποία διέπρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και έχει στιγματιστεί) ή άλλες πρακτικές που πριμοδοτούν τα μεγάλα ΚΕΚ, τη στιγμή που η κυβέρνησή μας έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι πρόκειται να χτυπήσει αυτή τη διαπλεκόμενη αγορά».

Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε και παρά ταύτα, ο τότε πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν ανέστειλε τα προγράμματα κατάρτισης και ούτε έγινε λόγος για παραιτήσεις υπουργών.

Μόνο η καταγγέλλουσα καρατομήθηκε, δύο μέρες μετά.

Δεν δικαιούται επομένως ο κ. Τσίπρας, που έχει λερωμένη τη φωλιά του, να κουνά το δάκτυλο στο Μητσοτάκη, ο οποίος, εν πάσει περιπτώσει, πρόλαβε και  έχει καθαρή τη δική του.

Όμως, τα κρίματα των προηγούμενων βεβαίως δεν συμψηφίζονται και δεν αθωώνουν τους νυν.

Το σκάνδαλο της επαγγελματικής κατάρτισης είναι διαχρονικό, διακομματικό.

Όποτε το κράτος μοιράζει λεφτά, ποτέ δεν το κάνει με άριστο τρόπο. Πάντα κάποιοι υπουργοί θα έχουν τις δικές τους προτιμήσεις, πάντα κάποιοι ατσίδες θα επωφελούνται, πάντα οι δικαιούχοι θα γκρινιάζουν.

Για πρώτη φορά στο 10μηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.  δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι «μ’ αυτά τα voucher του υπουργείου Εργασίας «κάτι» έγινε, «κάτι» κρύβεται από πίσω. Όλοι διαισθανόμαστε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης.

Ίσως το θέμα αυτό να θεωρηθεί επουσιώδες μπροστά σε άλλα κρίσιμα, πλην όμως, δεν χρειάζονται πολλά επουσιώδη για να τιναχτεί στον αέρα μια προσπάθεια ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια της έντιμης ιεράρχησης αξιών στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, των άριστων αντανακλαστικών, των ξεχασμένων αξιών που επανακάμπτουν μέσω και των επιλογών πρωτοεμφανιζόμενων συνεργατών-μη αυλικών, αλλά πρωτίστως, την πλειοψηφία ενός λαού, πιο έτοιμου παρά ποτέ, που τον πίστεψε, πρέπει να σπεύσει στην εξυγίανση του «κορωνοϊού» της ελληνικής οικονομίας.  Γένοιτο !

ΑΝΔΡΕΑΣ  Γ. ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ

Επιτ. δικηγόρος