“Θύμα“ της πανδημίας του κορονοϊού είναι και το πατροπαράδοτο έθιμο του Χορού της Τράτας που διεξάγεται κάθε χρόνο την Τρίτη ημέρα του Πάσχα στην ομώνυμη πλατεία του Αη – Γιάννη του Χορευταρά. Η μη διεξαγωγή του εθίμου που αποτελεί πόλο έλξης και για πολίτες εκτός Μεγαρικών ”συνόρων” έγινε γνωστή με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου Μεγάρων. Στο εν λόγω δελτίο αναφέρονται τα εξής:

”Λόγω των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση εφέτος για λόγους καθαρά προληπτικούς και προστασίας της Δημόσιας Υγείας ΔΕΝ θα γίνει όπως ξέραμε κάθε χρόνο ο πατροπαράδοτος Χορός της Τράτας.

Ύστερα από 50 χρόνια, που ανελλιπώς ο Δήμος Μεγαρέων διοργανώνει την αναβίωση του τοπικού μας εθίμου κάθε Τρίτη του Πάσχα, με την συμμετοχή και τη συνεργασία των τοπικών λαογραφικών φορέων, φέτος λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού ΔΕΝ θα γίνει στον Αη Γιάννη τον Χορευταρά Ο Χορός της Τράτας”.

 

 

 

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο  Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:

«Η ματαίωση του φετινού Χορού της Τράτας, είναι ένα γεγονός, που μας στενοχωρεί όλους ως Μεγαρίτες, που σεβόμαστε και τιμούμε την ιστορία μας και τη λαϊκή παράδοση.

Προφανώς όμως είναι επιτακτική ανάγκη, διότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο των Κυβερνητικών μέτρων, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Κορονοϊού.

Η πανδημία έχει φέρει κοσμογονικές αλλαγές και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, που δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε.

Θα σεβαστούμε για εφέτος την Κυβερνητική απαγόρευση, που ασφαλώς ΔΕΝ καταργεί το έθιμο αλλά απλά το αναστέλλει και του χρόνου πρώτα ο Θεός όλα θα γίνουν όπως πρέπει και καλύτερα.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα σαφώς προέχει  η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η ζωή των πολιτών».