Παρουσία του δημάρχου Μεγαρέων κ. Γρ. Σταμούλη και του Αντιδημάρχου Οικονομικής &Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Ιερ. Πολυχρόνη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαρτίου συνέντευξη Τύπου με αφορμή την διέλευση της Ολυμπιακής φλόγας από τα Μέγαρα, όπου την Παρασκευή 13 Μαρτίου και ώρα 7:00 μ.μ. θα σταματήσει για 45 λεπτά στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην συνέντευξη εκτός από τις λεπτομέρειες σχετικά με το τελετουργικό, παρουσιάστηκαν και οι τέσσερεις (4) λαμπαδηδρόμοι που επιλέχθηκαν από τον δήμο Μεγάρων και εγκρίθηκαν από την  Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και συγκεκριμένα οι Μιχ. Καψής, Ανδ. Πανταζής, Γιαν. Ρήγα και Χαρ. Ρώμας.

Τέσσερα σημαίνοντα πρόσωπα με λαμπρή καριέρα και τεράστιες επιτυχίες στον αθλητισμό αλλά και στον πολιτισμό.

Στον πρόλογο της συνέντευξης, ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρ. Σταμούλης επεσήμανε ότι η διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από τα Μέγαρα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το δήμο μας, τονίζοντας ότι η πόλη των Μεγάρων  δικαιούται αυτή την τιμή, αφού είναι από τις πιο ιστορικές αρχαίες ελληνικές πόλεις που γνώρισε μεγάλη ακμή για αρκετούς αιώνες, δημιουργώντας δεκάδες αποικίες, πολιτισμό, ενώ μεγαλούργησαν πρόσωπα που διακρίνονται στην παγκόσμια ιστορία όπως ο Ευπαλίνος, ο φιλόσοφος Ευκλείδης, ο Σουσαρίων αλλά και ο ιδρυτής του Βυζαντίου ο Βύζαντας.

Παράλληλα ο δήμαρχος θύμισε ότι τα Μέγαρα είχαν και έξι (6) Ολυμπιονίκες οι δύο (2) εκ των οποίων σημάδεψαν την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων όπως ο Όρσιππος που καθιέρωσε  τους γυμνικούς Ολυμπιακούς αγώνες και ο Ηρόδωρος με δέκα (10) νίκες σε δέκα (10) συνεχόμενες Ολυμπιάδες.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, η αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκυο θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία στις 12 Μαρτίου και από τα Μέγαρα θα περάσει την Παρασκευή 13 Μαρτίου με ώρα άφιξης 7:05 μ.μ. στα φανάρια στην διασταύρωση ΠΕΟΑΚ και Μινώας. Η διαδρομή της θα είναι Μινώας, 28ης Οκτωβρίου με στάση στην κεντρική πλατεία – όπου εκεί θα γίνει η κεντρική εκδήλωση – και μέσω της 28ης Οκτωβρίου θα αναχωρήσει μέσω της οδού Βυζαντίου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του αφού καλωσόρισε τους τέσσερεις λαμπαδηδρόμους, (κάνοντας λόγο για άριστη επιλογή από την πλευρά του δήμου), οκ. Σταμούλης έκανε γνωστό πως και αυτός είχε την ιδιαίτερη τιμή να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα τόσο στην διέλευσή της από τα Μέγαρα το 1972 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου, όσο και στην τελετή που είχε γίνει στα Μέγαρα με αφορμή την Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να συγχαρεί τον συμπολίτη μας – μέλος του ΣΕΓΑΣ – Σπ. Καλοζούμη που ανέλαβε την πρωτοβουλία για να περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα από την πόλη των Μεγάρων.

 

Ιερ. Πολυχρόνης: Υπάρχει πάθος και θέληση για συμμετοχή στο σημαντικό γεγονός

 

Ακολούθως το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος κ. Ιερ. Πολυχρόνης ευχαριστώντας τον δήμαρχο που του έδωσε την ευκαιρία να είναι «μέλος του συνόλου» (όπως χαρακτηριστικά είπε), σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός.

Ο κ. Πολυχρόνης αναφέρθηκε στις συσκέψεις που έχουν γίνει αλλά και στις επαφές με εκπροσώπους των σχολικών μονάδων, των αθλητικών συλλόγων, των εθελοντικών ομάδων κ.α., κάνοντας γνωστό πως υπάρχει πάθος και θέληση για συμμετοχή στο σημαντικό αυτό γεγονός για την πόλη μας.

Στεκόμενος ιδιαίτερα στο τελετουργικό, ανέφερε ότι αυτό θα ξεκινήσει μια ώρα πριν την άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας και συγκεκριμένα στις 6:00 μμ στην κεντρική πλατεία Μεγάρων, όπου με την υποδοχή της θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος του πολιτιστικού προγράμματος, ενώ πριν η Ολυμπιακή φλόγα αναχωρήσει μέσω της οδού Βυζαντίου θα γίνει μια μικρή στάση μπροστά στο άγαλμα του Όρσιππου που βρίσκεται στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως.

 

«Να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες του αθλητισμού στις επόμενες γενιές»

 

Μετά ο λόγος δόθηκε στους λαμπαδηδρόμους με την αρχή να γίνεται από τον Μιχ. Καψή. Ως ένα από τα εμβληματικά μέλη της  Εθνικής Ομάδας που κατέκτησε το EURO 4, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής με τεράστια καριέρα στην ΑΕΚ, την Bordeaux αλλά και τον Ολυμπιακό, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον δήμο Μεγάρων για την μεγάλη τιμή που του έκανε για να λάβει μέρος στην λαμπαδηδρομία. «Το θεωρώ ιδιαίτερη τιμή, γιατί δεν έχω λάβει μέρος και θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα, αλλά και επειδή θα εκπροσωπήσω και την πόλη των Μεγάρων που όπως προανέφερε και ο δήμαρχός μας θεωρείται μια από τις ιστορικότερες πόλεις – κράτη. Είμαι περήφανος για την τιμή που μου κάνατε, αλλά και συγκινημένος. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ, είναι ότι οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε όλες αυτές τις αξίες της Ολυμπιακής φλόγας αλλά και του αθλητισμού στις επόμενες γενιές», ανέφερε σχετικά ο Μιχ. Καψής, ευχόμενος στο νεαρό αθλητή στίβου Ανδ. Πανταζή να είναι ο επόμενος – ο 7ος – Ολυμπιονίκης από τα Μέγαρα αφού το μέλλον του ανήκει.

 

 

«Η συμμετοχή μου μεγάλη τιμή, αλλά και μέρος μιας πορείας»

 

Έπειτα το λόγο πήρε ο πρωταθλητής του ΑΟΜ Ανδ. Πανταζής που αν και σε νεαρή ηλικία έχει πετύχει μεγάλες διακρίσεις. Ο νεαρός αθλητής δήλωσε χαρούμενος που θα συμμετέχει στην λαμπαδηδρομία. «Η συμμετοχή μου είναι ένα μέρος αυτής της πορείας, καθώς όλοι οι αθλητές έχουν όνειρο να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες. Επίσης για οποιονδήποτε αθλητή είναι μεγάλη τιμή να μεταφέρει την φλόγα, άρα και για μένα. Είναι κάτι που θα το θυμάμαι σε όλη μου την ζωή», δήλωσε ο Ανδ. Πανταζής.

 

 

Ευχαριστίες στον Σπ. Καλοζούμη από την Γιαν. Ρήγα…

 

Με την σειρά της η Γιαν. Ρήγα αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δήμαρχο αλλά και την Ε.Ο.Α. για την τιμή που της έκαναν  να την συμπεριλάβουν  στην τετράδα των λαμπαδηδρόμων, διευκρίνισε ότι ξεκίνησε τον αθλητισμό σαν αθλήτρια στίβου του ΑΟΜ, ενώ μετέπειτα την κέρδισε το μπάσκετ ξεκινώντας την πορεία της από την γυναικεία ομάδα της ΝΕΜ για να ακολουθήσει η λαμπρή καριέρα με πρωταθλήματα και ευρωπαϊκούς τίτλους στο Σπόρτινγκ και στην Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών. Στον επίλογο της τοποθέτησής της, η κ. Ρήγα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον συμπολίτη μας κ. Σπ. Καλοζούμη για την συμβολή του ώστε τα Μέγαρα να συμπεριληφθούν στο δίκτυο των πόλεων της Ολυμπιακής Επιτροπής για να περάσει η Ολυμπιακή φλόγα από την πόλη μας.

 

«Οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτά τα χώματα, είναι πολύ έξυπνοι και εύστροφοι»

 

Οι τοποθετήσεις έκλεισαν με τον πολυπράγμων Χάρη Ρώμα, ηθοποιό, σεναριογράφο, σκηνοθέτη αλλά και συγγραφέα, που διαμένει μόνιμα στην Κινέτα.

Ο κ. Ρώμας λαμβάνοντας το λόγο έκανε λόγο για μεγάλη τιμή, ευχαριστώντας «τον δήμαρχο της καρδιάς μας» – αναφερόμενος στον κ. Σταμούλη –  για την επιλογή προς το πρόσωπό του.

Ο γνωστός ηθοποιός στάθηκε στην στενή σχέση που έχει με την πόλη των Μεγάρων γνωστοποιώντας ότι από μικρή ηλικία διαμένει στην Κινέτα. «Όπως καταλαβαίνετε, στην όμορφη παραλία της Κινέτας από μικρός ερωτεύτηκα, έκανα φίλους, έπαιξα μαζί τους, όταν ενηλικιώθηκα ερχόμουν και στα μπαρ των Μεγάρων όπου ερωτεύθηκα ακόμη περισσότερο. Έχω ζήσει εδώ αγαπώ και λατρεύω την περιοχή, αφού οι αναμνήσεις που με συνοδεύουν με κάνουν να αισθάνομαι πως βρίσκομαι στο δεύτερο σπίτι μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ρώμας.

Μιλώντας ιδιαίτερα για την πόλη των Μεγάρων την χαρακτήρισε ως μια «εμβληματική πόλη της Αρχαίας ιστορίας μας», θυμίζοντας σε όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, πως ο Αριστοφάνης έχει βάλει στους Αχαρνείς τον χαρακτήρα «έμπορος Μεγαρίτης», υποστηρίζοντας ότι γονιδιακά οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτά τα χώματα, είναι πάρα πολύ έξυπνοι και εύστροφοι.

Όλοι λοιπόν την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 και ώρα 7:00 μ.μ. στις εκδηλώσεις για την  υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στα Μέγαρα με τιμές Αρχηγού Κράτους, όπως είθισται και σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Ε.Ο.Α. (Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής).