Σπ. Κορώσης: Ένας νέος άνθρωπος σε μια θέση ευθύνης που σχετίζεται με τα τεχνικά έργα και κατ’ επέκταση με την ποιότητα ζωής των δημοτών, αν αναλογιστούμε ότι σε έναν δήμο οι τεχνικές παρεμβάσεις αλλά και τα έργα που γίνονται αλλάζουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Ο κ. Κορώσης μιλάει σήμερα αποκλειστικά στην ΑΙΧΜΗ και στον εκδότη της κ. Αντ. Υψηλάντη, κρίνοντας το πρόγραμμα έργων του δήμου, τις μελέτες που θα γίνουν, αλλά και τον «θησαυρό» που η σημερινή διοίκηση βρήκε από τις προηγούμενες, κλείνοντας με μια είδηση που αφορά μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον δήμο Μεγαρέων.

 

Πρόγραμμα έργων 2020: Βρισκόμαστε εν αναμονή της υλοποίησής του. Είστε αισιόδοξος ότι όλα θα γίνουν όπως τα έχετε προβλέψει;

 

Καταρχήν αφού σας ευχαριστήσω που με φιλοξενείτε στην εφημερίδα σας, έχω να σας πω ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκονταν στην θέση μου την ημέρα που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του δήμου.

Γιατί η αλήθεια είναι πως το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του 2020 πρέπει να είναι το μοναδικό πρόγραμμα που περιέχει τα πιο λίγα χρήματα από ίδιους πόρους.

Όμως δυστυχώς ή ευτυχώς έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται το «παιχνίδι» στους δήμους, αφού όλα πλέον γίνονται μέσω χρηματοδοτήσεων. Έχουμε ήδη 400.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για να τα κάνουμε ελεύθερα ότι θέλουμε, γι’ αυτό και εμείς αποφασίσαμε τα χρήματα αυτά να διατεθούν για μελέτες, ώστε μετά να ζητήσουμε χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια. Καλώς ή κακώς η λογική είναι αυτή. Να εκπονούμε μελέτες και να ζητάμε χρηματοδοτήσεις, γιατί ας μην κρυβόμαστε κανένας δήμος δεν έχει πλέον την δυνατότητα να χρηματοδοτεί μεγάλα έργα.

 

Υπάρχουν μελέτες που έχετε βρει από τις προηγούμενες διοικήσεις και χρειάζονται επικαιροποίηση ώστε να χρηματοδοτηθούν κάποια έργα;

 

Υπάρχουν σοβαρές μελέτες οι οποίες με πολύ λίγα χρήματα μπορούν να επικαιροποιηθούν και να ζητηθεί χρηματοδότηση για να προχωρήσουν τα έργα.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου από το 5ο Δημοτικό Σχολείο έως και τον Αη – Γιάννη (Χορευταρά) και αντίστροφα,  έργο που ήδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης υπάρχει μια έτοιμη μελέτη που χρειάζεται επικαιροποίηση και αφορά την δημιουργία περιφερειακού δρόμου στην Πάχη.

Ένα έργο που στην ουσία θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία  μέσα στην Πάχη να μην κινούνται αυτοκίνητα , γι’ αυτό και η μελέτη προβλέπει να υπάρχει περιφερειακός δρόμος που θα οδηγεί απευθείας στο παρκινγκ.

Περιμένουμε λοιπόν και γι’ αυτό το έργο να δώσει λύση η Περιφέρεια. Γιατί μόνο εάν η Περιφέρεια μας χρηματοδοτήσει θα υλοποιηθεί το έργο. Και επειδή αυτή την περίοδο υπάρχει μια πολύ καλή σχέση με την Περιφέρεια και εφόσον το έχουμε συζητήσει και γνωρίζουν ποιες μελέτες είναι ώριμες, θεωρώ ότι είναι μια μελέτη που μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Εμείς οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε το «θησαυρό» που μας έχουν αφήσει οι προηγούμενες διοικήσεις, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να αφήσουμε και εμείς «θησαυρό» για τις επόμενες. Δηλαδή οφείλουμε να κάνουμε μελέτες οι οποίες δεν έχουμε την ψευδαίσθηση να τις δούμε να υλοποιούνται άμεσα. Μπορεί την μελέτη για το κολυμβητήριο που βάλαμε στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων να μην την δούμε να υλοποιείται. Όμως στο μέλλον θα υπάρχει έτοιμη μελέτη για ένα έργο το οποίο στο μέλλον θα υλοποιηθεί εάν βρεθεί χρηματοδότηση.

 

Δήμος Μεγάρων δεν είναι μόνο τα Μέγαρα, αλλά και η Νέα Πέραμος. Υπάρχουν «φωνές» που λένε πως η Νέα Πέραμος αδικείται. Ποια η άποψή σας;

 

Η πόλη της Νέας Περάμου δεν αδικείται. Υπάρχουν πολλά έργα όπως οι ασφαλτοστρώσεις και οι αναπλάσεις πλατειών που χρεώνονται στα Μέγαρα, όμως η αναλογία στη Νέα Πέραμο είναι υπέρ της Νέας Περάμου. Ας μην ανησυχούν λοιπόν οι συμπολίτες μας στη Νέα Πέραμο, γιατί θα γίνουν έργα στη πόλη. Αυτή την στιγμή γίνεται μια μελέτη στο Ακρογιάλι που θα βοηθήσει πολύ την περιοχή και θ’ αλλάξει την εικόνα της Νέας Περάμου. Η μελέτη αυτή υλοποιείται από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα της. Πρόκειται για την μελέτη ενός έργου που θα συνδέει με πεζοδρόμια την περιοχή από το Ρέμα του Γιώργη μέχρι τις πολυκατοικίες. Είναι πολύ πιθανό αυτό το έργο να χρηματοδοτηθεί άμεσα από την Περιφέρεια. Γίνεται αγώνας δρόμου για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την μελέτη έως τέλος του μηνός Φεβρουαρίου, οπότε είναι πιθανό το έργο να ενταχθεί στην πρώτη αναμόρφωση των εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας για το 2020. Είναι ένα έργο τουλάχιστον 3 εκ. ευρώ, όπου έργο αντίστοιχου προϋπολογισμού στα Μέγαρα δεν γίνεται. Αυτό δείχνει πως σαν διοίκηση δείχνουμε μεγάλο ενδιαφέρον για τη Νέα Πέραμο. Όντως υπάρχει ανάγκη να γίνουν έργα στη Νέα Πέραμο, όμως σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη Δημοτική Κοινότητα δεν είναι ξεχασμένη όπως τεχνηέντως προσπαθεί να περάσει η αντιπολίτευση.

 

Κινέτα άλλη μια πολύπαθη περιοχή. Μπαίνουμε στην άνοιξη, και τα προβλήματα παραμένουν. Τι έχει προβλεφθεί για την Δημοτική Κοινότητα Κινέτας;

 

Η Κινέτα κ. Υψηλάντη είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Έχει υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και του Δήμου Μεγαρέων προϋπολογισμού 6.200.000 ευρώ για Νέα Πέραμο, Κινέτα και Μέγαρα. Η προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε το Μάρτιο του 2019, αφορά τις καταστροφές που έγιναν στη Νέα Πέραμο από τις πλημμύρες το 2017, τις καταστροφές από την πυρκαγιά το 2018 και τις καταστροφές από την πρώτη πλημμύρα το 2018. Με αφορμή την πλημμύρα του 2019 εφόσον μέχρι τότε δεν είχε εκτελεστεί το έργο, το κράτησαν πίσω, προσθέτοντας ακόμη 4 εκ. ευρώ αποκλειστικά για την Κινέτα.

Ταυτόχρονα η Περιφέρεια ενέκρινε 4 εκ. ευρώ πάλι για την Κινέτα, ενώ και εμείς ως δήμος έχουμε ζητήσει χρήματα για την Κινέτα. Δηλαδή τα επόμενα 2 χρόνια τα έργα που θα γίνουν στην Κινέτα μπορεί να αγγίξουν και τα 30 εκ ευρώ και είναι λογικό, αφού οι ζημιές είναι τεράστιες. Μαζί βέβαια με τα αντιπλημμυρικά έργα που θα ακολουθήσουν.

 

Γήπεδο Βύζαντα. Καθυστέρησε η υλοποίησή του, όμως η δέσμευσή σας για παράδοση του έργου έως το τέλος Φλεβάρη γίνεται πράξη. Αισθάνεστε δικαιωμένος;

 

Παραδέχομαι ότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στο συγκεκριμένο έργο, αφού το γήπεδο κανονικά θα έπρεπε να είχε παραδοθεί μέχρι το τέλος του μηνός Οκτωβρίου. Όμως τις μελέτες άνθρωποι τις φτιάχνουν. Είχε γίνει ένα ανθρώπινο λάθος το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή. Ήταν ένα λάθος που προκάλεσε την καθυστέρηση 4 μηνών. Κάναμε μετά ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να γίνει συμπληρωματική σύμβαση και να μηδενίσουμε το χρόνο παράδοσης του έργου. Όμως τέλος καλό, όλα καλά! Αναγνωρίζω βέβαια ότι υπάρχει ταλαιπωρία στις ομάδες, όμως του χρόνου θα απολαύσουμε ένα γήπεδο υψηλών απαιτήσεων. Στο έργο έρχεται να συμπληρωθεί και κάτι επιπλέον. Μια νέα εξέδρα στο δυτικό κομμάτι του γηπέδου του Βύζαντα. Έχουμε πάρει την σύμφωνη γνώμη και την έγκριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχουμε καταθέσει την πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και περιμένουμε την έγκριση. Θα φτιαχτεί μια κερκίδα 1000 θέσεων και από κάτω θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές ενός σύγχρονου γηπέδου που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν στο γήπεδο του Βύζαντα, αφού θα δημιουργηθούν νέα αποδυτήρια, γραφεία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.α.

 

Αφήσαμε τελευταία την υπόθεση του ΓΠΣ των Μεγάρων. Ένα έργο για το οποίο η διοίκηση σας έχει κατηγορηθεί για αδράνεια κυρίως από την πλευρά του κ. Μαρινάκη. Υπάρχουν κάποια νέα για το μεγάλο αυτό έργο;

 

Τα νέα είναι ευχάριστα, αφού το ΓΠΣ των Μεγάρων κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ και στον αρμόδιο Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος τον κ. Δημ. Οικονόμου. Παρουσία του δημάρχου κ. Γρ. Σταμούλη έγινε η πρώτη επαφή την Παρασκευή  31 Ιανουαρίου 2020, με τον υφυπουργό να δεσμεύεται πως μόλις συσταθεί η Μητροπολιτική Επιτροπή (που είναι θέμα ημερών), θα συνεδριάσει για να εγκρίνει το ΓΠΣ. Πρέπει να σας διευκρινίσω ότι στην πρώτη επαφή ο ίδιος ο υφυπουργός και ως καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας (γνώστης του αντικειμένου), παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και εκπροσώπου της Μητροπολιτικής Επιτροπής, εξέτασε το ΓΠΣ (όχι ενδελεχώς βέβαια), δείχνοντας ικανοποιημένος από τις  επτά (7) αλλαγές που έγιναν, αλλαγές που είχαν ζητηθεί από την Μητροπολιτική Επιτροπή.

Λίγες ημέρες μετά την πρώτη συνάντηση και συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, ο φάκελος του ΓΠΣ των Μεγάρων με όλες τις αλλαγές κατατέθηκε πλέον επίσημα στο αρμόδιο υπουργείο για να προωθηθεί στην Μητροπολιτική Επιτροπή. Αισιοδοξώ πως μέχρι τον Ιούνιο το ΓΠΣ θα έχει εγκριθεί, θα έχει γίνει ΦΕΚ. Από τις εξελίξεις φαίνεται ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν αδρανήσαμε αλλά δουλέψαμε ακατάπαυστα ώστε να γίνουν οι αλλαγές που ζητήθηκαν από την επιτροπή για να αποκτήσει η πόλη των Μεγάρων ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που όχι μόνο θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης αλλά και θα προστατεύσει την περιοχή μας.