Βάζοντας μπροστά την δημόσια ωφέλεια, η Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ με ανακοίνωσή της προτείνει την αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης 69.597,47 τ.μ. στο Δήμο Ασπροπύργου για την εγκατάσταση του ΣΜ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, οι προς απαλλοτρίωση εκτάσεις, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του υποέργου – Σταθμός Μετατροπής Κουμουνδούρου –  του έργου «Διασύνδεση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Σ.Ρ. – Αττική – Κρήτη (Κορακιά) – Ελληνικό Τμήμα 3.10.3. του PCI  «Ευρασιατικός Διασυνδετήριος Αγωγός».

Πρόκειται για τον Σταθμό μετατροπής στην Αττική συνολικής ονομαστικής ισχύος 1000 MW (2 x 500 MW), τάσης έως 500 kV, με συμμετρική διπολική λειτουργία.

 

Σε μια περιοχή πίσω από τα διυλιστήρια βρίσκεται η έκταση που θα απαλλοτριωθεί 

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Ασπροπύργου κ. Νίκο Μελετίου μας είπε πως η έκταση που θα απαλλοτριωθεί βρίσκεται πίσω από τα διυλιστήρια, επισημαίνοντας μας ότι δεν γνωρίζει εάν οι ιδιοκτήτες της προς απαλλοτρίωσης έκτασης έχουν ενημερωθεί επίσημα.

Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα, πως το μεγάλο αυτό έργο ξεκινά, με τις αντιδράσεις να υπάρχουν προς το παρόν μόνο από κατοίκους και φορείς του Δήμου Μεγαρέων.

Και αυτό διότι στην τεχνική περιγραφή του έργου προβλέπεται η δημιουργία παράλιου ή λιμνοθαλάσσιου Σταθμού Ηλεκτροδίων (beach or pond electrode station) σε παραλία της βραχονησίδας Σταχτορρόης (18 km περίπου από την Πάχη Μεγάρων).

Ο Σταθμός Ηλεκτροδίων θα είναι αντιστρέψιμου τύπου (reversible type) και θα συνδεθεί με τον Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου με συνολικό μήκος 50 χιλιομέτρων περίπου.

Συμπέρασμα είναι, πως για την υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας . – Αττική – Κρήτη (Κορακιά), κινούνται όλες οι διαδικασίες ώστε αυτό να γίνει υλοποιηθεί στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από την μελέτη.

 

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

 

ΑΔΜΗΕ Α.Ε. – Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς

ΘΕΜΑ: Δημοσίευση πρότασης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης 69.597,47 τετραγωνικών μέτρων για εγκατάσταση του ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, στο Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτ. Αττικής.

Η Δ/νση Νέων Έργων Μεταφοράς της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., προτείνει σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1/2020 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος & Στρατηγικής, την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για εξυπηρέτηση σκοπού δημόσιας ωφέλειας και καλεί τους ενδιαφερόμενους για τις προβλεπόμενες ενέργειες από την παρ. 5 του άρθρου 3 του Ν. 2882/2001 όπως ισχύει.

– Σκοπός απαλλοτρίωσης: Οι προς απαλλοτρίωση εκτάσεις, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του υποέργου ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ του έργου «Διασύνδεση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Σ.Ρ. – Αττική – Κρήτη (Κορακιά) – Ελληνικό Τμήμα 3.10.3. του PCI ”Ευρασιατικός Διασυνδετήριος Αγωγός”»

– Θέση ακινήτων προς απαλλοτρίωση: Δήμος Ασπροπύργου (Δημ. Ενότητα Ασπροπύργου – δημ Κοιν. Ασπροπύργου), της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

– Εμβαδόν προς απαλλοτρίωση: 69.597,47τ.μ.

Τα προς απαλλοτρίωση ακίνητα προσδιορίζονται αναλυτικά και λεπτομερώς στο υπ’ αριθ. Κτηματολογικό διάγραμμα ΑΔΜΗΕ/ΔΝΕΜ 48249/24-04-19/ 1η Αναθεώρηση 13-12-19/ κλίμ. 1500, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στα Καταστήματα του οικείου Δήμου μετά τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης στον Τύπο

Αρμόδιος φορέας σχετικά με την παραπάνω προτεινόμενη απαλλοτρίωση:

-ΑΔΜΗΕ Α.Ε. Δ/νση Νέων Έργων Μεταφοράς – Τομέας Περιβαλλοντικών Μελετών & Απαλλοτριώσεων – Δυρραχίου 89 & Κηφισού, Τ.Κ. 104.43 ΑΘΗΝΑ.

Ορίζεται χρόνος ενεργειών σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 του Ν. 2882/2001, όπως ισχύει.

Κ. ΤΣΙΡΕΚΗΣ

Διευθυντής Νέων Έργων Μεταφοράς