Από τις 15 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2020 μία ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Νέας Περάμου είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο κέντρο της Ευρώπης και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να ζήσει μοναδικές εμπειρίες.

Το σχολείο, δέχθηκε πρόσκληση από σχολείο της Ομογένειας, το Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βρυξελλών, για επίσκεψη γνωριμίας στις Βρυξέλλες και κοινές εκπαιδευτικές δράσεις των μαθητών των δύο σχολείων. Η πρόσκληση έγινε άμεσα αποδεκτή από τη Διευθύντρια και το Σύλλογο Διδασκόντων και ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι διαδικασίες διοργάνωσης της εκπαιδευτικής εκδρομής και των εκπαιδευτικών δράσεων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες προετοίμασαν εκτός ωρολογίου προγράμματος ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ευρωκοινοβούλιο – Διαμορφωτής πολιτών της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καθώς και ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που μοιράστηκαν με τους μαθητές του σχολείου της Ομογένειας.

Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε σκοπό την γνωριμία και εξοικείωση με τον Ευρωπαϊκό Θεσμό του Κοινοβουλίου και μέσω αυτού την ενεργοποίησή τους ως μελλοντικούς Ευρωπαίους πολίτες.

Με συντονισμένες προσπάθειες της Διευθύντριας του Γυμνασίου κας Χριστίνας Παπαπανούση οι μαθητές και οι μαθήτριες, παρά το νεαρό της ηλικίας τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες να ενημερωθούν για τη δομή, τη λειτουργία και τον τρόπο δράσης του ευρωκοινοβουλίου αλλά και να έρθουν σε επικοινωνία με πρόσωπα που συμμετέχουν ενεργά στις κύριες δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια η ομάδα των μαθητών και μαθητριών μαζί με τους εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν επίσκεψη στο «Σπίτι της Ιστορίας της Ευρώπης» όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιδέα ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον τρόπο ένταξης μιας χώρας σε αυτήν αλλά και τους σταθμούς στην Ιστορίας της Ε.Ε. Το επίσημο πρόγραμμα συμπληρώθηκε με την επίσκεψη στο Κέντρο Επισκεπτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Parlamentarium) όπου οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία μέσα από παιχνίδια ρόλων και προσομοίωσης να πάρουν θέση σε επίκαιρα θέματα, να ψηφίσουν και να αποστείλουν μήνυμα με την άποψή τους στο Κοινοβούλιο.

Εκτός της επαφής και επικοινωνίας που είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Νέας Περάμου με τους αντίστοιχους μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Γυμνασίου – Λυκείου Βρυξελλών και τις κοινές εκπαιδευτικές δράσεις είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χτίστηκαν γέφυρες επικοινωνίας με το σχολείο της Ομογένειας και για μελλοντικές δράσεις.

Ένας ακόμα σημαντικός σταθμός στην εκπαιδευτική αυτή εκδρομή αποτέλεσε η επίσκεψη των παιδιών στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών στο ΝΑΤΟ.

Το Γυμνάσιο Νέας Περάμου είναι το πρώτο σχολείο από την Ελλάδα που είχε την τιμή και τη χαρά να ξεναγηθεί στους χώρους της ΜΑ/ΒΑΣ στο ΝΑΤΟ. Η θερμή υποδοχή του Έλληνα Πρέσβη και των Ελλήνων Διπλωματών, η ενημέρωση για τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και τη θέση της Ελλάδας καθώς και η ξενάγηση που ακολούθησε αποτέλεσαν εμπειρία ζωής για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Είναι αξιέπαινες, τέτοιου είδους εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες απαιτούν πολλές ώρες και μέρες σχεδιασμού και προετοιμασίας αλλά και μεγάλα αποθέματα υπομονής και ενέργειας από τους εκπαιδευτικούς διότι η ευθύνη είναι τεράστια καθότι προέχει η ασφάλεια των μαθητών και η ομαλή διεξαγωγή μιας τέτοιας εκδρομής. Ευχή όλων να δίνεται η δυνατότητα ώστε να γίνονται κι άλλες παρόμοιες δράσεις που αποτελούν μοναδική εμπειρία για τα παιδιά και τους ανοίγουν νέους ορίζοντες πέρα από το στενό πλαίσιο της μικρής κοινωνίας.

Πολλά συγχαρητήρια στη Διευθύντρια του Γυμνασίου Νέας Περάμου κα Χριστίνα Παπαπανούση και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς Δήμητρα Νικολή και Ελένη Σιδέρη γι’ αυτήν την πρωτοβουλία.