Μετά την συζήτηση που έγινε πριν μερικές ημέρες στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Ν. Περάμου για την διέλευση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης, κάτοικοι αλλά και φορείς της πόλης εξέφρασαν εκ νέου την αντίθεση τους στην ενημερωτική ημερίδα που έγινε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 στο πολιτιστικό κέντρο «Πέραμος».

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο κ. Δ. Μίχος, που συμμετέχει στην πενταμελή Τεχνική Επιτροπή για τη διαλειτουργικότητα του εν λόγω έργου.

Ο κ. Μίχος μιλώντας στους παρευρισκόμενους, έκανε λόγο για ένα έργο εθνικής σημασίας το οποίο δεν θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία. Εντούτοις και παρά την προσπάθεια εφησυχασμού από τον ομιλητή, δεν δόθηκαν σαφέστατες απαντήσεις στις απορίες αλλά και στα ερωτήματα των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα για τα ζητήματα που άπτονται με την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων του καλωδίου που θα περάσει μέσα από τον αστικό ιστό αλλά και ανάμεσα από κατοικημένες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα μελέτη του έργου διαφέρει σε σχέση με  την παλαιότερη  που προέβλεπε την διέλευση του καλωδίου από τον Αη-Νικόλα στην Πάχη, αφού με βάση τα νέα δεδομένα η  διέλευση του καλωδίου θα γίνει από τον παράδρομο της εθνικής οδού, μέσω της Λάκκας και της Πάχης.

Η εξελίξεις αυτές, προβλημάτισαν τους κατοίκους της Ν. Περάμου αλλά και αρκετούς κατοίκους της Πάχης που παρευρέθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Περάμου κ. Γιαν. Σεβαστής να προτείνει η γενική αντίδραση να ξεκινήσει αρχικά με σχετικό ψήφισμα με βάση την υπ’ αριθ. 2/2020 απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου  Νέας Περάμου στην συνεδρίαση της 9/1/2020.

Ψήφισμα που θα γνωστοποιεί προς κάθε κατεύθυνση  την αντίθεση των κατοίκων της Ν. Περάμου κατά της διέλευσης του καλωδίου και θα προτείνει την αλλαγή όδευσης του αγωγού υπερυψηλής τάσης σύνδεσης Κρήτης-Αττικής εκτός της πόλης της Ν. Περάμου και μακριά από κατοικίες.

 

Το θέμα είχε τεθεί στην συνεδρίαση της 9/1/από τον Παν. Βάγια

Θυμίζουμε, ότι το μεγάλο αυτό θέμα είχε τεθεί ενώπιον του Τοπικού Συμβουλίου

Ν. Περάμου από τον τοπικό σύμβουλο κ. Παν. Βάγια ο οποίος είχε αναφέρει σχετικά: «Όπως όλοι γνωρίζετε, βρισκόμαστε μπροστά στην εκτέλεση ενός μεγάλου έργου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υπερυψηλής τάσης που ξεκινά από το Ισραήλ-Κύπρο-Κρήτη και κατόπιν Αττική προκειμένου να τροφοδοτήσει τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο και την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου.

Ο αγωγός αυτός θα περάσει μέσα από την πόλη της Ν. Περάμου και συγκεκριμένα στον παράδρομο της ΝΕΟΑΚ από την Νότια πλευρά όπου υπάρχουν και πολλές κατοικίες.

Θα πρέπει να ελεγχθεί κατά το πόσο αυτή η διέλευση είναι ασφαλής για τους κατοίκους της πόλης μας, καθόσον γνωρίζουμε ότι υπάρχει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία ούτως ή άλλως επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κι επειδή στην πρόσφατη βιβλιογραφία δεν υπάρχει σχετική αναφορά σε αγωγούς υπερυψηλής τάσης και κατά πόσο αυτοί επιβαρύνουν την υγεία των ανθρώπων, προτείνω την αλλαγή όδευσης του καλωδίου εκτός κατοικημένης περιοχής».

Στην συνεδρίαση τότε, το λόγο έλαβε αρχικά ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κλ. Βαρελάς, ο οποίος εξέθεσε την αρνητική θέση του συνδυασμού του για την όδευση του αγωγού από τη Ν.Πέραμο, ενώ παρεμβαίνοντας και ο κ. Γιαν. Μαρινάκης με την ιατρική του ιδιότητα ανέλυσε και τόνισε την επικινδυνότητα της διέλευσης του αγωγού από κατοικημένες περιοχές, δηλώνοντας ότι τάσσεται τόσο αυτός όσο και ο συνδυασμός του υπέρ της αλλαγής όδευσης του καλωδίου μέσα από τη Νέα Πέραμο.

Το συμβούλιο Κοινότητας Νέας Περάμου αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του προέδρου καθώς επίσης και τις δ/ξεις του Ν. 3852/2010 και του Ν. 4555/2018, κατά πλειοψηφία (με ψήφους 6 έναντι 1), έκανε δεκτή την πρόταση του τοπικού συμβούλου κ. Παν. Βάγια για αλλαγή όδευσης του αγωγού υπερυψηλής τάσης.