Με την ευχή το 2020 να είναι έτος ανάκαμψης αλλά και ευχάριστων ειδήσεων για τον δήμο μας, ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης έκοψε την πρώτη ημέρα του χρόνου την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές με πολίτες, δημοτικούς συμβούλους, αλλά και επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ανακηρύσσοντας τη νέα χρονιά ως έτος ανακύκλωσης για το δήμο Μεγαρέων.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε η ανακύκλωση να γίνει τρόπος ζωής για τους δημότες και όχι μόνο

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι ο δήμος θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με διάφορους φορείς, θα προχωρήσει με στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, ώστε η ανακύκλωση να γίνει τρόπος ζωής για τους δημότες και όχι μόνο, θυμίζοντας ότι τα ποσοστά ανακύκλωσης στους δήμους είναι μονοψήφια, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν.

Ο πρώτος πολίτης του δήμου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην συνεργασία που θα έχει η ο δήμος μας με την Περιφέρεια Αττικής στην υπόθεση «ανακύκλωση», τονίζοντας ότι από την πλευρά του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη έχουν ήδη προσδιοριστεί οι άμεσοι στόχοι αλλά και η στρατηγική που θα αναπτύξει η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική.

Πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια η διαλογή στην Πηγή

Όσον αφορά τις προθέσεις της διοίκησης της Περιφέρειας, αυτές  φάνηκαν ξεκάθαρα και από τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, στην προ τριών εβδομάδων ομιλία του στο τρίτο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ με θέμα τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με τον Περιφερειάρχη Αττικής να τονίζει ότι  πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην Πηγή.

«Η Διαλογή στην Πηγή ενισχύεται από το πρώτο εξάμηνο του 2020 με την ενίσχυση του δικτύου κάδων των Δήμων: εισαγωγή του καφέ κάδου και επέκτασή του στους δήμους που ήδη υπάρχει, επέκταση του μπλε κάδου και σταδιακή μετατροπή του πράσινου κάδου σε κάδο υπολειμματικών σύμμεικτων. Το δίκτυο συλλογής επίσης, ενισχύεται με πολλαπλές γωνιές ανακύκλωσης σε κάθε δήμο και Πράσινα Σημεία για όσους δήμους το επιλέξουν, σύμφωνα με τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, τα οποία οι Δήμοι επικαιροποιούν με τη βοήθεια (τεχνική και οικονομική) της Περιφέρειας» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία βελτίωσης της ψηφιοποίησης του Παρατηρητήριου Ανακύκλωσης.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα για Πράσινα Σημεία κ.α»

Παράλληλα ένας ακόμα στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι εντός του 2020, το ποσοστό ανάκτησης όλων των δήμων να αυξηθεί στο 15% της συνολικής παραγωγής Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων  από το 5% που είναι σήμερα.

Όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα για Πράσινα Σημεία, Γωνιές Ανακύκλωσης, Δίκτυα Συλλογής Βιοαποβλήτων, Οικιακή Κομποστοποίηση, υποστηρίζοντας με την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ Αττικής τους δήμους στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) και με Help Desk στον ΕΔΣΝΑ.

Επιπρόσθετα σταδιακά το 2020-2021 θα διατεθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες, κ.λπ.). Θα αναπτυχθεί πρόγραμμα με χρήση barcodes ώστε να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την επίτευξη των ποσοστών ανάκτησης καθώς και να εφαρμόζονται κίνητρα σύμφωνα με την αρχή «Πληρώνω Όσο Πετάω».

Παράλληλα με τις γωνιές ανακύκλωσης θα χρηματοδοτηθούν και τα Πράσινα Σημεία, όπως αυτά προκύπτουν από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων σε συγκεκριμένες θέσεις και θα αξιοποιηθούν τα 60 κινητά πράσινα σημεία που προμηθεύτηκε ο ΕΔΣΝΑ με εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα καλύπτει το σύνολο των στόχων (σχολεία, πλατείας κλπ).

Με τις παραπάνω δράσεις, όπως υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, το ποσοστό ανάκτησης αναμένεται να αυξηθεί στο 15% του συνόλου εντός του 2020 και σταδιακά μέχρι το 2025 στο 55%.

«Θα μείνει ανοικτός ο ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι να μπορεί να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ»

Σχετικά με τις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει σε επανασχεδιασμό ο οποίος θα βασίζεται στους παρακάτω βασικούς άξονες:

Όλες οι μονάδες θα έχουν ειδική γραμμή για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, καθώς και των ανακυκλωσίμων.
Οι μονάδες θα μπορούν να παράγουν δευτερογενές καύσιμο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά κύριο λόγο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας υποκαθιστώντας ορυκτά καύσιμα και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και στη συνέχεια, εφόσον απαιτείται, σε μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης.
Κρατάμε ανοιχτό το ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι να μπορεί να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ. Ξεκινήσαμε την διαγωνιστική διαδικασία των έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων δίνοντας επιπλέον χρόνο ζωής περίπου 3 ετών, έως ότου ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις.
Προτρέπουμε τους Δήμους σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ να υλοποιήσουν Διαδημοτικές Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, ώστε τα οργανικά που θα συλλέγονται να μεταφέρονται σε κοντινές μονάδες για την παραγωγή λιπάσματος υψηλής ποιότητας.

 ΣΔΙΤ και εμπλοκή του Ιδιωτικού Τομέα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι για την κατασκευή των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων μονάδες θα γίνει προσπάθεια, όπου αυτό είναι δυνατόν, να αξιοποιηθούν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

«Το πρώτο τρίμηνο του 2020, προχωρούμε σε υποβολή φακέλου για υπαγωγή στον νόμο των ΣΔΙΤ, και προκήρυξη της Α’ φάσης των διαγωνισμών που θα επιλεγούν. Η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται σε 500 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες πράσινες θέσεις εργασίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας, αυτά προσδιορίζονται ως εξής:

Συνεισφορά στην εντατικοποίηση της Διαλογής στην Πηγή με χρηματοδότηση για επιπλέον καφέ κάδους και οχήματα αποκομιδής καθώς και γωνιές ανακύκλωσης με χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ.
Χρηματοδότηση του 50% του κεφαλαίου επένδυσης των μονάδων επεξεργασίας που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ, καθώς και του κεφαλαίου των μικρότερων μονάδων, με 250 εκατ. ευρώ.