Στο περασμένο, (εορταστικό),  τεύχος της ΑΙΧΜΗΣ, αναφερθήκαμε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2020-2029 που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη (Ρ.Α.Ε.) Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η Κρήτη, θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο για την τηλεθέρμανση, όταν «σβήσουν» οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο ΔΕΣΦΑ μελετά την αγορά ή μίσθωση πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου με ελάχιστη αποθηκευτική ικανότητα 20.000 κυβικών μέτρων με στόχο να είναι έτοιμο προς χρήση από τα τέλη του 2021.

Έτσι, και με βάση το νέο προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, μετά την Αλεξανδρούπολη αλλά και άλλες πολλές πόλεις της Β. Ελλάδας , σειρά για να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, έχουν η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Β. Αιγαίο.

Με απλά λόγια, στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την επόμενη δεκαετία, περιλαμβάνονται οι πιο απομακρυσμένες περιοχές εκτός αυτής που είναι δίπλα στην «πηγή» του φυσικού αερίου, τα Μέγαρα!

Φαίνεται ξεκάθαρα, πως την πόλη που έχει στα … «πόδια» της τις εγκαταστάσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου (και θα έπρεπε πρώτη να είχε τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο), κανείς δεν την λαμβάνει υπόψη.

Επειδή πιστεύουμε πως ο δήμος Μεγαρέων σε αυτό το κομμάτι είναι αδικημένος, όπως αδικημένοι είναι και οι δημότες του, θεωρούμε επιβεβλημένο η διοίκηση του δήμου να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην σύνδεση των πόλεών μας με φυσικό αέριο.

Γιατί είναι απαράδεκτο, οι κρατούντες αλλά και ο ΔΕΣΦΑ, να γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι, τους κατοίκους μιας περιοχής που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν  έχοντας όχι μόνο τις εγκαταστάσεις στους κόλπους της, αλλά και τον αγωγό του φυσικού αερίου να περνάει μέσα από τις περιουσίες τους, δηλαδή μέσα από τον κάμπο της πόλης των Μεγάρων.

 

Το ιστορικό των ενεργειών που έγιναν για να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο τα Μέγαρα

 

Η υπ’ αριθμ. 324/2006 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί διοίκησης Χρ. Σύρκου που ανακλήθηκε από την διοίκηση Δ. Στρατιώτη το 2007

Με αφορμή τα παραπάνω, η εφημερίδα μας μετά από έρευνα που διενήργησε, φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια το ιστορικό των ενεργειών που έγιναν στο παρελθόν – γιατί είναι βέβαιο πως έγιναν – ώστε τα Μέγαρα να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο.

Θυμίζουμε λοιπόν, ότι τον Αύγουστο του έτους 2003 η επιχείρηση παροχής αερίου (Ε.Π.Α.) Αττικής ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου παροχής αερίου σε διάφορες πόλεις, χωρίς και τότε σε αυτές να περιλαμβάνονται τα Μέγαρα.

Ο τότε δήμαρχος Μεγάρων, Χρ. Σύρκος στις 14-8-2003, απέστειλε έγγραφο στην ΔΕΠΑ ζητώντας να συμπεριληφθεί και η πόλη των Μεγάρων στο σχεδιασμό της επέκτασης του δικτύου παροχής φυσικού αερίου.

Επακολούθησε αλληλογραφία του δημάρχου Μεγαρέων με: τον υπουργό, υφυπουργό, γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και τον διευθύνοντα σύμβουλο  της ΔΕΠΑ με θέμα την επέκταση του δικτύου παροχής και στην πόλη των Μεγάρων.

Φθάσαμε έτσι στην περίοδο που το δημοτικό σκηνικό της πόλης μας διαταράχθηκε από την απόφαση της Δ.ΕΠ.Α. να διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τον κάμπο της πόλης των Μεγάρων.

Περίοδος στην οποία ειπώθηκαν πολλά απαξιωτικά από την τότε αντιπολίτευση στο δήμο μας και από διάφορους φορείς της πόλης, για την πολιτική που τήρησε στο θέμα αυτό η διοίκηση Χρ. Σύρκου. Οφείλουμε βέβαια να θυμίσουμε αλλά και να σημειώσουμε ότι με την διέλευση του αγωγού σύμφωνα με την χάραξη που είχε προτείνει η ΔΕΠΑ, συμφωνούσαν ανεξαιρέτως όλοι οι τότε βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, χρησιμοποιώντας την «καραμέλα» του … «εθνικού συμφέροντος», μιλώντας για «έργο εθνικής σημασίας».

Η επιστολή της ΔΕΠΑ προς τον τότε υπουργό Δημ. Σιούφα και η δέσμευση της για επιχορήγηση 3.000.000 ευρώ στο δήμο Μεγαρέων προκειμένου η (ΕΠΑ) Αττικής να τροφοδοτήσει τα Μέγαρα με φυσικό αέριο

Το κλίμα πόλωσης και η απόφαση με οριακή πλειοψηφία υπό προϋποθέσεις 

 

Έτσι μέσα σε κλίμα πόλωσης και αντιπαραθέσεων στις 25 Μαΐου 2006, συνήλθε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων, όπου με οριακή πλειοψηφία 9 έναντι 8 γνωμοδότησε ότι δέχεται να διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τον κάμπο της πόλεως των Μεγάρων υπό 7 προϋποθέσεις, με κυρίαρχη «την επιδότηση της Ε.Π.Α. με το ποσόν 3.000.000 ευρώ, από την Δ.ΕΠ.Α. προκειμένου η πόλη των Μεγάρων να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο», (Βλέπε φωτο 1)

Η απόφαση αυτή επικρίθηκε, λοιδορήθηκε και ειπώθηκαν πολλά μειωτικά για την διοίκηση του δήμου και προσωπικά για τότε δήμαρχο Χ. Σύρκο. Το δε κυρίαρχο σύνθημα της εκλογικής αναμέτρησης των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2006 ήταν: «Ανάκληση της απόφασης 324/2006 ώστε να μην περάσει ο αγωγός του φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τον κάμπο των Μεγάρων».

 

Η εκλογική ήττα Σύρκου, η διέλευση του αγωγού και η ανάκληση της απόφασης

 

Η απόφαση 3/29-1-2007 με την οποία το δημοτικό συμβούλιο ανακάλεσε την υπ’ αριθμ. 324/2006 απόφαση της διοίκησης Σύρκου

Οι εκλογές έγιναν και ο συνδυασμός του Χρ. Σύρκου ηττήθηκε… και ο αγωγός όμως του φυσικού αερίου υψηλής πίεσης πέρασε από τον κάμπο των Μεγάρων, χωρίς όμως  το κράτος να τηρήσει τις 7 προϋποθέσεις, που περιέγραφε η υπ. αριθμ. 324/2006 απόφαση του δημοτικού συμβούλιου.

Αυτό βέβαια δεν συνέβη, επειδή η απόφαση που είχε ληφθεί από την απερχόμενη πλέον διοίκηση του κ. Χρ. Σύρκου, ανακλήθηκε από τη νέα διοίκηση του κ. Δημ. Στρατιώτη, με τον αείμνηστο τότε υπουργό Δημ. Σιούφα να αγνοεί μια δέσμευση του, που μπορεί να περιλαμβάνονταν στην υπ. αριθμ. 324/2006 απόφαση του δημοτικού συμβούλιου που ανακλήθηκε, όμως είχε σχέση με την δημιουργία των εγκαταστάσεων στην πόλη, την στιγμή που με βάση την σχετική νομοθεσία όσοι οικοδομούν από το 2010 και μετά, υποχρεούνται να πληρώνουν εγκατάσταση για φυσικό αέριο.

Έχοντας ζήσει όλα τα παραπάνω μέσω των ρεπορτάζ, οφείλουμε σήμερα να ομολογήσουμε ότι η ανάκληση της απόφασης 324/2006 του δημοτικού συμβουλίου από την διοίκηση Στρατιώτη, ήταν το «μαξιλαράκι» που διευκόλυνε τον τότε υπουργό Δημ. Σιούφα να δείξει τα δόντια του στην «εχθρική» στάση της τότε διοίκησης του δήμου (διοίκησης Δ. Στρατιώτη).

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Β. Αιγαίου και Δυτική Μακεδονία χωρίς στο σχεδιασμό αυτό να βρίσκονται τα Μέγαρα, κρίνοντας πλέον ως πολίτες την ανάκληση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου τολμούμε να πούμε πως αυτό ήταν ένα γιγαντιαίο σφάλμα, χωρίς όμως αυτό να απαλλάσσει πλήρως τον τότε υπουργό Δημ. Σιούφα και την πολιτική που ακολούθησε.

Έτσι τα Μέγαρα έμειναν εκτός σχεδιασμού της ΔΕΠΑ τότε και του ΔΕΣΦΑ σήμερα, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας την παροχή του φυσικού αερίου, αν και έχουν τις εγκαταστάσεις μέσα στα … πόδια τους!

Το έγγραφο της σημερινής διοίκησης του δήμου που εστάλη στις 8/2/2016 στον πρώην υπουργό περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη με το αίτημα της διοίκησης για άρση της αδικίας και υλοποίηση της δέσμευσης της ΔΕΠΑ

 

Να απαιτήσουμε  να συνδεθούν με φυσικό αέριο τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος 

 

Μετά την «περιπέτεια» της αναξιοπιστίας της εκάστοτε κρατικής εξουσίας, «περιπέτεια» την οποία περιγράψαμε, η εφημερίδα μας απευθύνεται:

Σε κάθε αρμόδιο του υπουργείου Ενέργειας και του ΔΕΣΦΑ ζητώντας να τηρήσουν την δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου της Δ.ΕΠ.Α. όπως στο υπ. αριθμ. πρωτ. 144/10-5-2006 περιγράφεται, δέσμευση που ο νυν δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγ. Σταμούλης με την υπ’ αριθμ. 2452/8-2-2016 με σχετικό έγγραφο του έχει κοινοποιήσει στον πρώην υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη.

 

Επιπρόσθετα μέσω του ρεπορτάζ, προσκαλούμε τον σημερινό υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τους σημερινούς κυβερνώντες την χώρα μας στο σύνολό τους, να μην ξεχνούν ότι οι δεσμεύσεις προηγουμένων κυβερνήσεων δεσμεύουν και αυτούς εφ’ όσον φυσικά είναι νόμιμες.

Επίσης να μην ξεχνούν ότι στις παρυφές της πόλης των Μεγάρων βρίσκεται η νήσος Ρεβυθούσα στην οποία υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου.

Για τους λόγους αυτούς προκύπτει το δικαίωμα μας να απαιτήσουμε  στις πόλεις που ο ΔΕΣΦΑ θα συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου να συμπεριληφθούν και οι πόλεις των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

 

Αν.Υψ.