Έχοντας στόχο την επίλυση των προβλημάτων των πόλεων μας, ώστε ο δήμος μας να πάει ένα βήμα μπροστά, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όμορφες Πόλεις» Αγγ. Μακρυγιάννης μιλάει σήμερα αποκλειστικά στην ΑΙΧΜΗ, για πολιτικά, αλλά και για ζητήματα που αφορούν το τοπικό εμπόριο.

 

Τέσσερεις σχεδόν μήνες θητείας στο δημοτικό συμβούλιο, με την εφαρμογή του «Κλεισθένη», τι έχετε αποκομίσει;

 

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ αγαπητέ κ. Υψηλάντη για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους εκλεκτούς αναγνώστες σας. Δεύτερον εύχομαι σε όλους καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά.

Ο «Κλεισθένης» θα ήταν, εάν παρέμενε στην αρχική του μορφή, η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση όλων των εποχών.  Με τη ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων προς μία κατεύθυνση, για το καλό και την ευημερία του τόπου μας.  Δυστυχώς όμως, η μικροπολιτική και ο φόβος για ακυβερνησία οδήγησε την νέα κυβέρνηση σε δομικές αλλαγές που αλλοίωσαν την φιλοσοφία του νόμου.

Σήμερα η δημοτική παράταξη που ηγείται στον δήμο μας συνεχίζει με το παλιό παραδοσιακό τρόπο διακυβέρνησης, μιας και την βολεύει, να διαχειρίζεται τα προβλήματα και την καθημερινότητα.  Κατά την γνώμη μου θα μπορούσε να κάνει έστω και ένα βήμα μπροστά, αλλά παραμένει στη «σιγουριά» του παρελθόντος.  Έχουμε έναν δήμο με μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη και εξέλιξη που τελικά παρέμειναν στις προεκλογικές μας εξαγγελίες.  Αγαπητοί μου αναγνώστες μόνο όλοι μαζί θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τόπο μας και όχι ένας – ένας χωριστά!

 

Πιστεύετε ότι η αντιπολίτευση εάν καταφέρει να συνεργαστεί θα μπορέσει να δείξει την δύναμη που διαθέτει στο δημοτικό συμβούλιο και σε ποια θέματα;

 

Η ουσία δεν είναι να δείξουμε την δύναμή μας ο ένας απέναντι στον άλλο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά να δείξουμε τη δύναμή μας ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες μας για δεκαετίες. Υγεία, Νερό, Αποχέτευση, Καθαριότητα, Οδοποιία, Φωτισμός, Γ.Π.Σ. πόλεων, Αντιπλημμυρική Προστασία κ.α.  Στην παρούσα φάση θα μπορούσε να οδηγήσει η πλειοψηφούσα παράταξη σε συνεργασίες ,ώστε να επακολουθήσουν όλες οι υγιείς δυνάμεις.  Εμείς σαν δημοτική παράταξη είμαστε έτοιμοι  να βοηθήσουμε κάθε προσπάθεια για το καλό και την ευημερία του τόπου που υπηρετούμε.

 

Μας προξένησε εντύπωση η τοποθέτησή σας στην σύσκεψη για τα προβλήματα της Κινέτας, όταν ζητήσατε από τον Αντιπεριφερειάρχη να συνδέσει την Κινέτα με τη Νέα Πέραμο. Ο λόγος που το κάνατε αυτό τι αφορά;

 

κ. Υψηλάντη, το πρόβλημα της Κινέτας πρέπει να συσχετιστεί άμεσα με το μεγάλο πρόβλημα της Νέας Περάμου για να δοθεί λύση από την κεντρική διοίκηση της χώρας μας.  Μιας και η λύση του προβλήματος ξεπερνά τις δυνάμεις του δήμου μας, που έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες.  Καλώ όλες τις δημοτικές και  πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν για την δρομολόγηση και την επίλυση αυτών των προβλημάτων.  Ο χρόνος τρέχει, οι περιοχές μας απαξιώνονται, οι πολίτες ζουν σε ανασφάλεια, και εμείς πρέπει να πιέσουμε για να μην χαθεί ούτε μια μέρα.

 

Σε ποιον πυλώνα πιστεύετε ότι πρέπει να στηριχθεί η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας;

 

Σας ευχαριστώ για το θέμα της ερώτησης σας με το οποίο, όπως ξέρετε έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια στο παρελθόν.  Οι βασικοί πυλώνες που πρέπει να δούμε είναι: ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός και ο ημερήσιος τουρισμός.  Θα μπορούσα να σας τα αναλύσω διεξοδικά με πολλά επιχειρήματα.  Τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως περιοχή είναι πολλά και σοβαρά και δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις από πλευράς δήμου ,διότι το περιβάλλον είναι έτοιμο γι’ αυτά.  Το μόνο που πρέπει είναι να τα διαφημίσουμε και τίποτε άλλο.  Θα χαρώ πολύ να συνεχιστεί η προσπάθεια του συνεδρίου «τουρισμού και επιχειρηματικότητας» που έλαβε χώρα το 2018 στην πόλη μας από φορείς και πολίτες που αγαπούν πραγματικά τον τόπο μας.

 

Ως επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Όμορφες Πόλεις», τι πιστεύετε πως λείπει από τα Μέγαρα ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα προς όφελος και των εμπόρων αλλά και των καταστηματαρχών;

 

Η αγορά των Μεγάρων και της Νέας Περάμου πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τη μεγάλη διαρροή των πελατών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα των Αθηνών, Ελευσίνας και Κορίνθου.  Φορείς και δημοτικές παρατάξεις πρέπει να οδηγήσουμε την δημοτική αρχή σε αλλαγή φιλοσοφίας της σημερινής αγοράς, ώστε να σχεδιαστούν μεγάλες και τολμηρές αλλαγές στα κέντρα των αγορών των πόλεων μας. Ώστε να δοθούν νέα κίνητρα για επενδύσεις αλλά και νέα όψη στην αγορά ως κίνητρο επισκεψιμότητας νέων πελατών.  Αλλαγή δρόμων, προσβάσιμα πεζοδρόμια, φωτισμός, πεζοδρομήσεις, σήμανση, parking, μέσα μαζικής μεταφοράς, όχι αναρχία αλλά τήρηση κανόνων με αστυνόμευση κ.α. συνθέτουν το πάζλ μιας εύρυθμης αγοράς.  Στα Μέγαρα και την Νέα Πέραμο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

 

 

Αφήνουμε πίσω τα πολιτικά και πάμε στα θέματα που αφορούν το τοπικό εμπόριο. Έχοντας κάνει αγώνες για την ανάκαμψη του τοπικού εμπορίου και την στήριξη της τοπικής οικονομίας, πως βλέπετε την έλευση ακόμη ενός μεγάλου super market στα Μέγαρα;

 

Τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος έχουμε την τύχη αλλά και την ατυχία να βρισκόμαστε εντός Αττικής που δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό αλλά και στα τετραγωνικά των λειτουργούντων Super Markets.  Στα Μέγαρα και στη Νέα Πέραμο είναι πραγματικότητα ,ότι το άνοιγμα άλλου ενός market σε κάθε πόλη είναι πάνω από τις δυνάμεις της αγοράς.  Έχουμε μία μικρή περιφερειακή αγορά που τα καταστήματα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.  Είναι δύσκολο να επιβιώσoυμε, εάν δεν ανοιχτούμε σε άλλες αγορές εκτός πόλεως κυρίως ηλεκτρονικά.  Στο Δήμο μας λειτουργούν 9 Super Markets συν 1 που κατασκευάζεται και 1 που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της Κινέτας στους Αγίους Θεοδώρους, σύνολο 11.

Θέλω να ελπίζω ότι οι καταναλωτές θα στραφούμε και πάλι στις όμορφες αγορές των καταστημάτων που έχουν όνομα και επώνυμο σε κάθε τοπική κοινωνία και ξέρουμε τι ψωνίζουμε κάθε φορά!

 

Ως αιρετός, αλλά και ως άνθρωπος της αγοράς τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες μας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

 

Ζούμε όλοι μας σε μία πανέμορφη αλλά πολύ παραμελημένη περιοχή, ξεχασμένη δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις και την κεντρική εξουσία.  Οι ευθύνες των εκάστοτε τοπικών αρχών αναμφισβήτητες , αλλά και της εκάστοτε αντιπολίτευσης πολλές γιατί η αποτυχία – αστοχία θα την έφερνε στη εξουσία γρηγορότερα.  Τελικά ήρθαμε όλοι πίσω.  Πολύ πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους γύρω μας που φάνηκαν εξυπνότεροι και μάλλον αγαπούσαν περισσότερο τον τόπο τους.  Εμείς στο συνδυασμό των Όμορφων Πόλεων λέμε από τη αρχή μέχρι το τέλος , ότι θα είμαστε μπροστά σε κάθε καλό που πάει να  γίνει για τις πόλεις μας, αλλά και πάλι μπροστά να σταματήσουμε κάθε κακό που θα πάει να γίνει στις πόλεις μας. Χρόνια Πολλά !

 

Σας ευχαριστώ