Η φράση… «είμαστε παρακατιανοί» που είπε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Νέας Περάμου κ. Γιαν. Σεβαστής σε επαφή που είχε με εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ στο περιθώριο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, αποτέλεσε και την αφορμή της συνέντευξής του στην ΑΙΧΜΗ.

Φωτογραφία αρχείου από συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Περάμου με τον κ. Σεβαστή να διακρίνεται από δεξιά

Ο κ. Σεβαστής, δράττοντας την ευκαιρία, μιλάει αποκλειστικά στην εφημερίδα μας και στον Αντ. Υψηλάντη, και για τα άλλα, πολλά προβλήματα που προκύπτουν στο δήμο, δίνοντας όμως ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά της Νέας Περάμου.

ΕΡΩΤ: Εξηγήστε μας κ. Σεβαστή πως προέκυψε η φράση… «είμαστε παρακατιανοί», που χαρακτηριστικά είπατε;

Κύριε Υψηλάντη αφού πρώτα σας ευχαριστήσω που με φιλοξενείτε στην εφημερίδα σας, θέλω να εξηγήσω τους λόγους που εμείς πολιτευτήκαμε ως ανεξάρτητο τοπικό συμβούλιο.

 

Βλέποντας την εγκατάλειψη στη Νέα Πέραμο, μαζευτήκαμε μια ομάδα ανθρώπων με στόχο να δώσουμε λύσεις παίρνοντας την κατάσταση της Νέας Περάμου στις πλάτες μας.

Δυστυχώς την ίδια εικόνα που αντικρίζουμε όλοι στη Νέα Πέραμο, αντικρίζουν και οι κάτοικοι των Μεγάρων, της Κινέττας, αλλά και του Αλεποχωρίου.

Η περιοχή του δήμου μας έχει μεγάλη έκταση και είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει η διοίκηση σε όλα, χωρίς να έχει την βοήθεια των Τοπικών Κοινοτήτων.

Το ότι… «είμαστε παρακατιανοί», το είπα και δεν το παίρνω πίσω. Το είπα επειδή υπάρχει λόγος. Εγω είμαι θεσμικός παράγοντας, αφού με έχει ψηφίσει ο κόσμος και έχω εκλεγεί πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας. Ο αντιδήμαρχος όμως δεν είναι θεσμικός παράγοντας αν και εκλεγμένος, αφού ορίζεται από τον δήμαρχο. Σήμερα είναι, αύριο δεν είναι, ενώ ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, δεν μπορεί να αντικατασταθεί αφού η θητεία του είναι τετραετής. Δεν μπορεί λοιπόν ο δήμαρχος, να μην λαμβάνει υπόψη του τον εκάστοτε κοινοτάρχη.

Γι’ αυτό είπα πως «είμαστε παρακατιανοί», αφού περίμενα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που έγινε, να έχει τον πρώτο λόγο η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κινέττας. Στην Κινέττα οι κάτοικοι έζησαν ακόμα μια μεγάλη καταστροφή και επιβάλλονταν το δημοτικό συμβούλιο να ακούσει την κ. Μπαλτσιώτου η οποία βίωσε αλλά και κατέγραψε τα προβλήματα της περιοχής της. Αντί αυτού όμως, είδαμε μια περιφρόνηση στο πρόσωπο των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων από την πλευρά του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κ. Καράμπελα και ιδιαίτερα προς την πρόεδρο της Κινέττας. Θυμίζω ότι και εγώ ζήτησα να μιλήσω και να θέσω προβλήματα της περιοχής μου, όμως ο χρόνος δεν έφτασε.

Πιστεύω πως πρέπει ο κ. Καράμπελας να βρει λύση ούτως ώστε να  ακούγονται και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, γιατί  δυστυχώς ο χρόνος στο χρονόμετρο τελειώνει και οι… «τελευταίοι» – όπως εμείς – δεν έχουν χρόνο, όπως και την δυνατότητα για να μιλήσουν. Ξεκαθαρίζω λοιπόν πως η φράση μου, αφορούσε το σύνολο των προέδρων των Κοινοτήτων. Όμως και εμείς εδώ στη Νέα Πέραμο  έτσι και αλλιώς έχουμε καταντήσει παρακατιανοί, αφού παρακαλάμε το δήμο να μας παρέχει τα μέσα για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία είναι τεράστια.

ΕΡΩΤ: Οι πολίτες απευθύνονται περισσότερο σε εσάς ή στον τοπικό αντιδήμαρχο;

 Σε καθημερινή βάση και εγώ όπως και ο κ. Στ. Φωτίου βρισκόμαστε στο  Κοινοτικό Κατάστημα της  Νέας Περάμου. Οι πολίτες απευθύνονται σε όποιον από τους δύό μας βρουν μπροστά τους. Γιατί απλά, οι πολίτες αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους.

ΕΡΩΤ: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε;

 Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τα ογκώδη και τα σκουπίδια. Πρόβλημα χρόνιο απ’ ότι θυμάμαι, όμως δεν φταίω εγώ που σήμερα δεν υπάρχει ειδικός χώρος εναπόθεσης.

Χωρίς να ρίχνω ευθύνη στην σημερινή διοίκηση του δήμου, πιστεύω ότι από το 2010 που με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αποφασίστηκε η συνένωση των δήμων Νέας Περάμου και Μεγάρων, έπρεπε οι διοικούντες το δήμο να είχαν μεριμνήσει για την οριοθέτηση χώρου ή πράσινων σημείων όπου εκεί θα γίνονταν η εναπόθεση των ογκωδών και των απορριμμάτων.

Εδώ και τρεις μήνες αντιμετωπίζαμε  πρόβλημα με τα απορρίμματα και τα ογκώδη στην περιοχή μας. Πρόβλημα μεγάλο, με σωρούς τα σκουπίδια και τα ογκώδη.

Τόσο σε γειτονιές της Νέας Περάμου, όσο και πάνω από τις γραμμές, στον Άγιο Παντελεήμονα στην Βλυχάδα, στο Λουτρόπυργο, η κατάσταση ήταν ανυπόφορη.

Γι’ αυτό και αναγκάστηκα – με το δικαίωμα που μου δίνει ο νόμος – να πω ότι θα θέσω την Τοπική Κοινότητα της Νέας Περάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ζητήσω βοήθεια από την Περιφέρεια. Όμως ευτυχώς, από το πρωί της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου η κατάσταση ομαλοποιείται, αφού ξεκίνησε σε πολλές γειτονιές της Νέας Περάμου η αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ και για τα ογκώδη δόθηκε λύση με την συνδρομή ιδιώτη. 

ΕΡΩΤ: Που θεωρείτε ότι οφείλονταν το πρόβλημα της καθυστέρησης στην αποκομιδή των απορριμμάτων;

Όπως ενημέρωσε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κ. Φυλακτός υπάρχει πρόβλημα με τα απορριμματοφόρα, αφού από τα οκτώ (8) δουλεύουν μόνο τα δύο (2), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί επαρκώς όλος ο δήμος. Βλέποντας λοιπόν αυτή την κατάσταση, αναρωτιέμαι για πιο λόγο ο κ. Σταμούλης που διανύει ήδη την 2η θητεία του, δεν προέβλεψε στα 5 πρώτα χρόνια που διοίκησε να αγοράσει από ένα απορριμματοφόρο το χρόνο! Έτσι θα είχαμε ήδη πέντε (5) νέα απορριμματοφόρα στον στόλο καθαριότητας και δεν θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα!  

Είναι αδιανόητο να έχει σπάσει σε καινούργιο απορριμματοφόρο το σασμάν, να ζητούν 10.000 ευρώ για να αντικατασταθεί και να μην έχει ο δήμος χρήματα να καλύψει την ζημιά.

Είναι τραγικό να δουλεύουν σήμερα, τα πολύ παλιά 20ετίας απορριμματοφόρα του δήμου Νέας Περάμου, που στάζουν λάδια παντού με τρύπια την βαρέλα που μπαίνουν τα απορρίμματα, με αποτέλεσμα να τρέχουν στο δρόμο υπολείμματα. Αυτό το πράγμα δεν γίνεται πουθενά. Μόνο εδώ! Απ’ όλα αυτά που σας αναφέρω, φαίνεται καθαρά ότι δεν προβλέφθηκε η ανανέωση του στόλου καθαριότητας και αυτό το πληρώνουμε ως δήμος σήμερα πολύ ακριβά.

 ΕΡΩΤ: Άλλα, δευτερεύοντα ίσως προβλήματα υπάρχουν;

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, προκύπτει από την δράση των Ρομά. Τα παιδιά τους μπαίνουν μέσα στους κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων. Πετάνε τα ρούχα έξω, διαλέγουν αυτά που θέλουν και τ’ αφήνουν αμάζευτα. Το ίδιο κάνουν και στους κάδους ανακύκλωσης, τους οποίους πολλές φορές έχουμε βρει… «τούμπα»!  Εμείς δηλαδή κοιτάμε να κάνουμε την ανακύκλωση σωστά, και οι Ρομά να δημιουργούν τεράστια ζητήματα με αυτή τους την συμπεριφορά.

Πιστεύω ότι πρέπει με κάποιο τρόπο, με κάποιο σχέδιο να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Φταίμε όμως και εμείς – πολίτες και αιρετοί – που τους ανεχόμαστε και δεν μιλάμε. Λειτουργούμε όλοι λες και πρόκειται για… προστατευόμενο είδος!

Το επόμενο ζήτημα που θέλω να θέσω, αφορά την αστυνόμευση της περιοχής.

Δυστυχώς η Αστυνομία θέλει, αλλά δεν έχει την δυνατότητα να κάνει σωστή αστυνόμευση. Έχουμε ένα περιπολικό για να αστυνομεύσει μια τεράστια περιοχή, ενός δήμου που σε έκταση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Πάμε στον Αστυνομικό Σταθμό της Νέας Περάμου και έχουμε έναν αστυνομικό που είναι μόνο για να καταγράφει, ενώ μετά τις 9 το βράδυ η πόρτα κλείνει.

Σε ποιον να απευθυνθούν οι δημότες; Σε ένα περιπολικό που μέχρι να φτάσει στη Νέα Πέραμο μπορεί να έχουν γίνει χίλια μύρια κακά;

Γι’ αυτό το λόγο ζητάμε ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού Σταθμού αλλά και 24 λειτουργία του, για να επανέλθει το αίσθημα της ασφάλειας στους συμπολίτες μας.

 ΕΡΩΤ: Υπάρχουν έργα στη Νέα Πέραμο που έχουν μείνει στην μέση;

 Ασφαλώς και υπάρχουν. Ένα από αυτά είναι το έργο του βιολογικού καθαρισμού το οποίο είχε ξεκινήσει επί διοικήσεως Μαρινάκη και δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επίσης ο κεντρικός δρόμος της πόλης, η 28ης Οκτωβρίου, δεν έχει φτιαχτεί τόσα χρόνια επειδή ακόμη περιμένουμε να γίνουν οι συνδέσεις. Πρόκειται για ένα κομμάτι, από το γεφυράκι μέχρι και τα σίδερα των Μεγάρων που το οδόστρωμα είναι σε άθλια κατάσταση. Περιμένω λοιπόν από τον δήμο να πιέσει ώστε να ξεκινήσουν οι συνδέσεις της αποχέτευσης, ώστε μετά να αποκατασταθούν και τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για έναν ξένο να έρθει στην πόλη της Νέας Περάμου.

Ένα ακόμη έργο που έχει μείνει στην μέση, αφορά τις συνδέσεις στον Άγιο Παντελεήμονα.

Έχουν  πει ότι το δίκτυο θα το πάρει η ΕΥΔΑΠ. Θυμίζω ότι όταν η Νέα Πέραμος ήταν αυτόνομος δήμος, δαπανήθηκαν περίπου 3 εκ. ευρώ και φτιάχτηκε το νέο δίκτυο το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ.

Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το παλιό δίκτυο με αποτέλεσμα σε καθημερινή βάση να υπάρχουν διαρροές, με το δήμο Μεγάρων να ζημιώνεται ημερησίως γύρω στα 400 ευρώ από ζημιές, ενώ διαλύονται και οι δρόμοι με τις παρεμβάσεις που γίνονται.

Πρέπει στο νέο δίκτυο να γίνουν 700 συνδέσεις. Όμως αυτό δεν έχει γίνει διότι ακόμη περιμένουμε την ΕΥΔΑΠ να πάρει το δίκτυο, αφού το παλιό είναι ζημιογόνο. Όλα αυτά τα έχω μεταφέρει στον κ. δήμαρχο. Ελπίζω να δοθεί λύση άμεσα προς όφελος και των πολιτών αλλά και του δήμου.

Βλέπετε και εσείς ότι υπάρχουν προβλήματα που συσσωρεύτηκαν. Προβλήματα τα οποία εμείς που ζητήσαμε την ψήφο των πολιτών πιστεύαμε πως θα είχαν επιλυθεί. Όμως αυτά διογκώνονται καθημερινά. Εμείς ως πρόσωπα μπήκαμε μπροστά για να βοηθήσουμε τον τόπο μας και όχι για να κάνουμε πολιτική καριέρα.

Γι’ αυτό και μείναμε ανεξάρτητοι από κάθε άποψη. Σήμερα, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, είμαστε όλοι μαζί, βρισκόμαστε πάντα και μιλάμε για τα προβλήματα της Τοπικής Κοινότητας προσπαθώντας να βρούμε λύσεις για το καλών των συμπολιτών μας.

Υπάρχει μια πρόταση για να κάνουμε – ως ανεξάρτητο τοπικό κίνημα – άνοιγμα προς τους πολίτες, ώστε όσοι θέλουν να γίνουν μέλη μας και στις επόμενες εκλογές να επιλέξουν αυτοί ποιον θέλουν για επικεφαλής. Ο κόσμος ψήφισε εμάς, επειδή πίστευε ότι κάτι θ’ αλλάξει! Στόχος μας είναι ν’ αλλάξει η νοοτροπία όχι μόνο των πολιτών, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των αιρετών.

ΕΡΩΤ: Ακούμε πολλούς Νεοπεραμιώτες να αναπολούν την εποχή του δήμου Νέας Περάμου. Θα επιδιώκατε την αυτονομία του δήμου;

 Μακάρι να μπορούσαμε να γίνουμε και πάλι ο αυτόνομος δήμος Νέας Περάμου. Προσωπικά πιστεύω πως δεν ωφέλησε ούτε τους Μεγαρίτες ούτε εμάς η συνένωση των δύο δήμων και η δημιουργία ενιαίου δήμου. Από την ημέρα που ενωθήκαμε, αντί να είμαστε καλύτερα, γίναμε χειρότερα!

Πρόκειται για δυο τοπικές κοινωνίες με διαφορετική νοοτροπία, με διαφορετικά ήθη και έθιμα.

Οι Μεγαρείς έχουν μια ιστορία 5.000 χρόνων και αυτό είναι σεβαστό, ενώ οι Περαμιώτες έχουν και αυτοί την δική τους ιστορία την οποία κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει.

Στους στόχους μας ως Τοπική Κοινότητα είναι να παλέψουμε και θα παλέψουμε για να πετύχουμε την αυτονομία της Νέας Περάμου, αφού η συνύπαρξη με τους Μεγαρείς αποδεικνύεται δύσκολη.

 ΕΡΩΤ: Πως κρίνετε του δημάρχους που πέρασαν από τη Νέα Πέραμο;

Δήμαρχος σαν τον αείμνηστο Νίκο Ανδρουλάκη δεν θα ξαναπεράσει. Δεν είναι τυχαία η πορεία του, αλλά και η επί 18 συνεχή χρόνια θητεία του. Πιστεύω ότι και ο Σταύρος ο Φωτίου θα ήταν για πολλά χρόνια δήμαρχος, όμως στάθηκε άτυχος αφού του προέκυψε ο «Καλλικράτης».

Σε γενικές γραμμές πάντως, όλοι οι δήμαρχοι που εκλέχτηκαν δεν ήταν κακοί.

Έκαναν έργο, αγαπούσαν τον τόπο τους. Οφείλω όμως να θυμίσω, πως στα 18 χρόνια που ήταν δήμαρχος ο Νίκος Ανδρουλάκης η Νέα Πέραμος άλλαξε. Έγινε μια άλλη πόλη. Έγινε από «χωριό» όπως την αποκαλούσαμε, μια πραγματική πόλη με πολλές υποδομές.

Σήμερα βλέποντας την παρακμή, είμαστε δυσαρεστημένοι. Όμως δεν φταίμε εμείς που τα οικονομικά του δήμου Μεγαρέων σήμερα δεν πάνε καλά.

Όπως προανέφερα, έπρεπε κάποια ζητήματα από τους ειδικούς – ο καθένας στον τομέα του – να είχαν προβλεφθεί. Επίσης πιστεύω ότι δεν γίνεται όλα να περνούν από τα χέρια του δημάρχου, όπως λειτουργεί δηλαδή ο κ. Σταμούλης. Βέβαια σε κάποιο σημείο τον κατανοώ, γιατί ίσως έχοντας δει πολλά ο άνθρωπος μπορεί και να μην δείχνει εύκολα εμπιστοσύνη σε όλους.

Στον δήμαρχο είπα, «δεν θα σου κάνω αντιπολίτευση, δεν θα πάω κόντρα, αλλά σε ότι αφορά τον τόπο μου, τη Νέα Πέραμο, θα με βρεις απέναντί σου»!

Ήμουν εξαρχής ξεκάθαρος από την αρχή της θητείας μου. Εγώ εκλέχτηκα για να υπερασπιστώ με κάθε κόστος τα συμφέροντα της Νέας Περάμου. Θα προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο για τον τόπο μου και δεν θα υπολογίσω το πολιτικό κόστος, αφού δεν με ενδιαφέρει να εκλεγώ ξανά.

Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία, ευελπιστώ να εισακουστούν όλα όσα είπα ώστε να δοθούν λύσεις, αφού τα προβλήματα είναι πολλά και συσσωρευμένα. Εύχομαι σε όλους τους δημότες καλές γιορτές με υγεία και οικογενειακή ευτυχία.