Ήταν Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, όταν η πανέμορφη περιοχή της Κινέττας βρίσκονταν στο έλεος της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς και μετρούσε ανυπολόγιστες ζημιές, μετρούσε πολλές … «πληγές» με χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα και πολλά σπίτια κατεστραμμένα. Ευτυχώς χωρίς θύματα όπως την ίδια ώρα σε μια αντίστοιχη πυρκαγιά στο Μάτι, όμως με μια καταστροφή που αποτέλεσε – όπως φαίνεται – την … αρχή του τέλους για την Κινέττα.

Μπορεί κάποιοι, διαβάζοντας ρεπορτάζ μας εκείνων των  ημερών που ακολούθησαν την αποφράδα Δευτέρα 23η Ιουλίου 2018, να μας θεωρούσαν γραφικούς όταν γράφαμε τότε πως η 23η Ιουλίου 2018 ήταν η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ για την Κινέττα.

Δυστυχώς όμως, οι εξελίξεις αυτό αποδεικνύουν, καθώς οι απροστάτευτοι από αντιπλημμυρικά έργα κάτοικοι της Κινέττας αντίκρισαν εικόνες βιβλικής καταστροφής, με δρόμους να κόβονται στην μέση,  ρέματα να καλύπτονται με τόνους λάσπης και φερτών υλικών, αυτοκίνητα να παρασύρονται μέχρι την θάλασσα, αλλά και επιχειρήσεις όπως και σπίτια να καταστρέφονται.

Δυστυχώς 16 μήνες μετά την καταστροφή από την πυρκαγιά οι κάτοικοι της Κινέττας δέχονται την … χαριστική βολή από την μανία της φύσης, η οποία εκδικείται όταν κυριαρχούν η κρατική αδιαφορία από μια κυβέρνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με υποσχέσεις να μένουν στα λόγια. Μια κυβέρνηση που με εντολή του λαού έφυγε, αφήνοντας την επόμενη να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, κοινώς … «να βγάλει το φίδι από την τρύπα» όπως λέει ο λαός. Και όλα αυτά, την στιγμή που κατά γενική ομολογία η Κινέττα ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών, αντιμετώπιζε  άμεσο κίνδυνο πλημμυρών, με τα αντιπλημμυρικά έργα να αποτελούν αναγκαιότητα.

Το ξημέρωμα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου 2019 λοιπόν, βρίσκει (για μια ακόμη φορά μετά από 16 μήνες), την Κινέττα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Και στην θέση του προ 16μηνου υπουργού, βλέπουμε έναν νέο υπουργό να υπόσχεται άμεση αποκατάσταση των πλημμυροπαθών, αλλά και τον δήμαρχο του Δήμου Μεγαρέων να ζητάει μια από τα ίδια. Να ζητάει δηλαδή, γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων με οικονομικές ενισχύσεις για τις οικοσκευές, αλλά και διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής, όπως και αντιπλημμυρικά έργα με διαδικασίες fast track.

Να ζητάει δηλαδή τα ίδια – που ζητούσε με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου προβλέποντας πιθανή καταστροφή με την πρώτη δυνατή βροχόπτωση – και σήμερα που η κάτοικοι της Κινέττας βίωσαν την βιβλική καταστροφή.

Τέλος πάντων… κρατώντας μικρό καλάθι και έχοντας εμπιστοσύνη πρωτίστως στον δήμαρχο τον αντιπεριφερειάρχη αλλά και στους κυβερνητικούς βουλευτές της περιοχής, ευελπιστώ ότι άμεσα στην Κινέττα θα γίνουν όλα όσα προβλέπονται ώστε να μην κινδυνέψει στο μέλλον κόσμος!

Γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό, πως πέρα από τα μεγάλα πολιτικάντικα λόγια, που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται ψεύτικα, προέχει πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

 

Αντώνης Γ. Υψηλάντης