Μια διαφορετικού τύπου εκδήλωση με θέμα τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και το ρόλο της στην επιχειρηματικότητα, διοργάνωσε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στα Μέγαρα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την αρμόδια ομάδα του Β.Ε.Π. σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο – συγγραφέα κ. Λία Λάππα και την μη κυβερνητική οργάνωση MeXOXO αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλές γυναίκες βιοτέχνες και επαγγελματίες που κατέκλυσαν την αίθουσα του café Αίγλη.

Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε η ειδική σύμβουλος του Β.Ε.Π. κ. Ευδ. Μαυρομάτη η οποία στάθηκε στην δράση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και ιδιαίτερα σε αυτή της Γυναικείας Ομάδας Επιχειρηματικότητας η οποία έχει δυναμική συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα συνεργασίας γυναικών επιχειρηματιών από διαφορετικές χώρες.

Ακολούθησε σύντομη παρέμβαση του Βουλευτή Δυτικής Αττικής κ. Γ. Κώτσηρα ο οποίος τόνισε πως στόχος της εκδήλωσης είναι να ανοίξει μια νέα δίοδος για τις γυναίκες των Μεγάρων και της ευρύτερης περιοχής, να τις ενεργοποιήσει, να τις βοηθήσει, να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας και ένα κίνητρο να πραγματοποιήσουν τους στόχους, τις προσδοκίες και τα όνειρά τους. Παράλληλα, ανέφερε πως η οργανωμένη πολιτεία οφείλει να στηρίξει τις γυναίκες που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να βγαίνουν μπροστά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κινείται στο σωστό δρόμο.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ιατρός κ. Αν. Καλλιάς, υποστηρίζοντας πως και ο δήμος πρέπει είτε συμβουλευτικά, είτε με κάποιες δράσεις οφείλει να στηρίξει την γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ ιδιαίτερα θετική για την δραστηριοποίηση των γυναικών στο επιχειρείν ήταν και η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων Κατ. Πιπιλή

 

«Αυτή η πόλη περιμένει από εμάς πολλά»…

 

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Β.Ε.Π. κ. Ανδριανό Μιχάλαρο, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος αφού απευθύνονταν σε συμπολίτισσές του, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η πόλη περιμένει από εμάς πολλά και κυρίως να κάνουμε την αλλαγή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά έχει την δυνατότητα να σταθεί αρωγός σε ότι χρειαστεί, ώστε και στα Μέγαρα να ενισχυθεί χωρίς προβλήματα η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ο συμπολίτης μας Πρόεδρος του Β.Ε.Π. μιλώντας για την εκδήλωση είπε ότι αυτή είναι αφιερωμένη στη γυναίκα βιοτέχνη και επαγγελματία που καλείται να παίξει πολλαπλούς ρόλους στην επιχείρηση, την κοινωνία και την οικογένειά της, γνωστοποιώντας πως μετά από δέκα χρόνια κρίσης και ύφεσης, είναι επίκαιρος παρά ποτέ ο ρόλος της γυναίκας που δραστηριοποιείται στο επιχειρείν. Μιλώντας για την Ομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΒΕΠ, αφού είπε ότι αυτή διακρίνεται από δυναμισμό και αποτελεσματικότητα, γνωστοποίησε πως με τις πρωτοβουλίες της, κάνει τη διαφορά σε πανελλαδικό επίπεδο με εκδηλώσεις όπως αυτή που διενεργείται σήμερα στα Μέγαρα.

 

Κάλεσμα στις γυναίκες των Μεγάρων να δραστηριοποιηθούν στο επιχειρείν

 

Από την πλευρά της η ιδρύτρια, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της MeXOXO, κ. Ελπίδα Κόκκοτα, ανέλυσε την ονομασία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που ασχολείται με την εκπαίδευση των γυναικών και των νέων στο επιχειρείν και δραστηριοποιείται από το 2013 σε Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ισραήλ , Μεξικό, Νεπάλ και Λιβερία.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της MeXOXO μίλησε για τη συνάντηση που είχε με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον προκειμένου να τον ενημερώσει για τις δραστηριότητές της αλλά και για να τού μεταφέρει τη δέσμευση ότι θα στηρίξει και θα κατευθύνει συμβουλευτικά τουλάχιστον 5.000 γυναίκες έως το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με την κ. Κόκκοτα, το 60% των γυναικών που έχουν παρακολουθήσει σεμινάριά της έχουν δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, ενώ ήδη έχουν εκπαιδευτεί 3.215 γυναίκες, καλώντας τις γυναίκες της πόλης των Μεγάρων να δραστηριοποιηθούν στο επιχειρείν.

 

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια στην αρχή μιας καριέρας από την Λία Λάππα

 

Η εκδήλωση έκλεισε με την τοποθέτηση της δημοσιογράφου Λίας Λάππα.

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης μιλώντας στους παρευρισκόμενους, κατέθεσε την μαρτυρία της  σχετικά με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισε όταν επέλεξε να διδάξει δημοσιογραφία σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία όχι μόνο την απέτρεψαν από το στόχο της, αλλά την πείσμωσαν περισσότερο να πετύχει αλλά και να γράψει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο: «Οι άνδρες κάνουν… τη δουλειά τους» και να ακολουθήσουν και άλλα βιβλία και ιδιαίτερα την «Φτερωτή Ποδηλατούλα», βιβλίο που απευθύνεται κυρίως στους γονείς και στο τι αυτοί πρέπει να γνωρίζουν για την ενασχόληση των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για βιβλία που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία όχι μόνο σε πωλήσεις, αλλά στην αποδοχή του κοινού.

Η κ. Λάππα αναφέρθηκε στους τρόπους προώθησης του συγγραφικού της έργου, υποστηρίζοντας ότι «αν μια συγγραφέας καταφέρνει να πουλήσει τα βιβλία της στην Ελλάδα της κρίσης, όλοι μπορούμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επισημαίνοντας πως η έκδοση των βιβλίων της, την ώθησε να ασχοληθεί με όλη τη δύναμή της στη συμβουλευτική ενδυνάμωση των γυναικών.