Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «ΤΩΡΑ» για την σύμβαση ενεργειακής απόδοσης

Ένα αρκετά σημαντικό θέμα, επανέφερε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο Γιαν. Πομώνης.

Πρόκειται για την σύμβαση ενεργειακής απόδοσης, με τον δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής παράταξης «ΤΩΡΑ» να παρουσιάζει στο σώμα παρατηρήσεις που προέκυψαν μετά από λεπτομερή ανάγνωση της διακήρυξης του διαγωνισμού για τα LED, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποκαλύψει εάν αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι προς όφελος του δήμου και των πολιτών.

Έχοντας τεράστια εμπειρία από διοίκηση, ο κ. Πομώνης,  ξεκινώντας ανέφερε ότι σε βάση αρχής ωφελούνται οι δήμοι και οι πολίτες με την προϋπόθεση η διακήρυξη αλλά και η σύμβαση που θα υπογραφεί να έχουν τέτοιες ασφαλιστικές δικλίδες που να μην κινδυνεύει σε βάθος χρόνου ούτε ο δήμος, αλλά ούτε και η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Συγκρίνοντας την διακήρυξη του δήμου Μεγαρέων με τις διακηρύξεις 5 άλλων δήμων, ο κ. Πομώνης διαπίστωσε ότι στην διακήρυξη του δήμου μας «ο διαιτητής παίζει 90-10 υπέρ του αναδόχου», όπως χαρακτηριστικά είπε, χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους.

Σε γενικές γραμμές η κεντρική ιδέα της παρέμβασης του κ. Πομώνη με βάση τις παρατηρήσεις που έκανε – διαβάζοντας και τμήματα των όρων της διακήρυξης –  ήταν πως η μελέτη δεν λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων απόλυτα του δήμου, αφού δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει η βέλτιστη πρόταση και το βέλτιστο αποτέλεσμα με βάση την διαδικασία που ακολουθείται, σύμφωνα με τους όρους σύνταξης της διακήρυξης. Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως είναι επιβεβλημένο να αλλαχθούν κάποιοι όροι που είναι καταχρηστικοί και σε βάρος του δήμου προκειμένου ο δήμος να έχει καλύτερο αποτέλεσμα, τόσο από οικονομικής πλευράς,  όσο και από ποιοτικής, αλλά και για τις εφαρμογές της έξυπνης πόλης.

Ο κ. Πομώνης που καθήλωσε το σώμα με τις εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις του, άφησε κάποια υπονοούμενα, σχετικά με το εάν η διοίκηση του δήμου έχει κάνει καλά την δουλειά της όσον αφορά τον έλεγχο του μελετητή, δίχως όμως να μιλήσει περαιτέρω  για την διαδικασία.

Σκοπός αυτής της τακτικής ήταν να αποσαφηνιστούν πρώτα κάποια ζητήματα που σχετίζονται με την μελέτη και την διακήρυξη, αφού έπεται η διαδικασία και ο τρόπος που χειρίζονται τα θεσμικά όργανα τον διαγωνισμό, με τον κ. Πομώνη να δεσμεύεται πως θα επαναφέρει το θέμα, παρουσία και του δημάρχου.

Συγκαταβατικός ο Ιερ. Πολυχρόνης…

Ιδιαίτερα συγκαταβατικός ήταν ο κ. Ιερ. Πολυχρόνης, στην προτροπή του κ. Πομώνη για έλεγχο των όρων της διακήρυξης, ώστε να αλλαχτούν κάποιοι που ενδέχεται να είναι σε βάρος του δήμου. Αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον και τις παρατηρήσεις του κ. Πομώνη ο σημερινός αντιδήμαρχος ηλεκτροφωτισμού συμφώνησε σε μεγάλο ποσοστό στην λογική όλων όσων είπε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα ο κ. Πολυχρόνης αποδέχθηκε να κληθεί ενώπιον του σώματος ο μελετητής για να δοθούν διευκρινήσεις στις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν, αλλά και ν’ αλλάξουν  κάποιοι όροι που – σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πομώνη – δεν ωφελούν το δήμο.