Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής, κ. Γιώργος Τσίπρας, κατέθεσε την υπ’ αριθμόν 1147/08-10-19 ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με τη διάνοιξη δρόμου για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία του παραλιακού δρόμου της Ν. Περάμου. Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Ν. Περάμου που σκοντάφτει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και παρά τις οχλήσεις του δημάρχου Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη, του πρώην και του σημερινού προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ν. Περάμου κ.κ. Δημ. Λιώτα και Γιαν. Σεβαστή ακόμη καθυστερεί, με την απάντηση όμως του υπουργού να οριοθετεί το χρόνο περαίωσης του έργου την 31η Ιανουαρίου 2020.

 

Το κείμενο της ερώτησης του Γ. Τσίπρα προς τον Υ.ΕΘ.Α.

 

Θέμα: «Διάνοιξη δρόμου για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία του παραλιακού δρόμου της Ν. Περάμου»

 

Στον παραλιακό δρόμο της Ν. Περάμου στεγάζονται ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Η μετακίνηση των μαθητών προς τα σχολεία γίνεται μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου διασχίζοντάς τη κατά μήκος για την μετακίνηση τους από και προς τα σχολεία.

Το στρατόπεδο του πυροβολικού βρίσκεται κατά μήκος της παραλιακής οδού που σταματάει στον τοίχο του στρατοπέδου με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών να κινείται στην άκρη του δρόμου γεγονός το οποίο εγκυμονεί κινδύνους γι’ αυτούς.

Από τον Μάιο του 2018 με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού αποφασίστηκε ότι θα κατασκευαστεί στην παραλιακή ζώνη του Στρατοπέδου πεζόδρομος πλάτους 4 μέτρων και μήκους περίπου 710μ, σύμφωνα με μελέτη που συνέταξε η στρατιωτική υπηρεσία και με επακριβώς καθορισμένο προϋπολογισμό. Η κατασκευή προβλεπόταν να γίνει κυρίως από τις στρατιωτικές τεχνικές υπηρεσίες, με υλικά που θα παρείχε ο Δήμος Μεγαρέων, και πράγματι τα έργα ξεκίνησαν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιο στάδιο προόδου βρίσκεται η κατασκευή του δρόμου εντός του στρατοπέδου για την ασφαλή μετάβαση των μαθητών;

2) Ποιο το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του δρόμου για κυκλοφορία στους πολίτες και μαθητές της Ν. Περάμου;

 

Κατόπιν της ερώτησης του Βουλευτή, σε συνδυασμό με άλλες σημαντικές παρεμβάσεις του, εξασφαλίστηκε απάντηση από το ΥΕΘΑ, αναφορικά με την εξέλιξη του έργου αλλά κυρίως προσδιορίστηκε το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης και παράδοσής του στη τοπική κοινωνία έως το τέλος Ιανουαρίου του νέου έτους.

 

Ακολουθεί η απάντηση από το Υ.ΕΘ.Α.

 

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 1147/08-10-2019 της Βουλής των Ελλήνων

 

«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Γιώργος Τσίπρας με θέμα «Διάνοιξη δρόμου για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία του παραλιακού δρόμου της Ν. Περάμου» σας γνωρίζω, τα ακόλουθα:

Στο παραλιακό μέτωπο του στρατοπέδου «Γεωργιάδη», έδρα της Σχολής Πυροβολικού (ΣΠΒ), κατασκευάζεται πεζόδρομος μήκους 710 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, ως συνέχεια του υφιστάμενου στην περιοχή, ο οποίος θα διαθέτει κατάλληλες υποδομές (οδόστρωμα, ηλεκτροφωτισμό, κράσπεδα, αποχέτευση όμβριων) για την ελεύθερη και ασφαλή χρήση, χωρίς να αλλοιώνεται η μορφολογία της ακτογραμμής και να διαταράσσεται η ασφάλεια του στρατοπέδου.

Το ΓΕΣ, διάθεσε πίστωση ύψους 70.000 ευρώ για την εκτέλεση του έργου και αντίστοιχα ο Δήμος Νέας Περάμου Αττικής, συνδράμει με την παραχώρηση των απαιτούμενων δομικών υλικών.

Η επίβλεψη του έργου πραγματοποιείται με μέριμνα του ΓΕΣ, με τη διάθεση κατάλληλων μηχανικών (πολιτικού και μηχανολόγου μηχανικού) και οι εργασίες για την υπόβαση του έργου (εκσκαφές, διαστρώσεις, συμπυκνώσεις), εκτελούνται από προσωπικό και μέσα του Στρατού Ξηράς, τα οποία διατίθενται από το 747 ΕΤΜΧ.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής της υπόβασης της οδού και εκτελούνται εργασίες για την αποχέτευση των όμβριων υδάτων.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του εν λόγω έργου και λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες καιρικές συνθήκες λόγω επερχόμενου χειμώνα, εκτιμάται ότι το έργο θα περατωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020».

 

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Υπουργός Εθνικής Άμυνας