Η απόφαση του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου να προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου του ΕΠΑΛ Μεγάρων από το βράδυ της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, φέρνει στην επιφάνεια το κυρίαρχο πρόβλημα της έλλειψης καθηγητών.

«Μπήκαμε στο Νοέμβρη και η πραγματικότητα στο σχολείο μας καταδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο το γεγονός ότι οι αρμόδια αρχή δεν έχει φροντίσει να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες του ΕΠΑΛ Μεγάρων για καθηγητές», μας λέει ο πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου Θεόδωρος Ζουμπλιός.

Μιλώντας αποκλειστικά στην ΑΙΧΜΗ και στον Αντ. Υψηλάντη ο κ. Ζουμπλιός εξηγεί ότι η έλλειψη των καθηγητών εστιάζεται κυρίως σε πανελλήνια εξεταζόμενα μαθήματα στα τμήματα της νοσηλευτικής και της βρεφονηπιοκομίας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί έντονα και την διοίκηση του ΕΠΑΛ Μεγάρων, αφού όπως μας έκανε γνωστό ο πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου, για την πλήρωση θέσεων καθηγητών έχει ενεργοποιηθεί και ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Γιαν. Θεοδοσίου.

«Στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, έχουμε στο πλευρό μας και τον Διευθυντή μας τον κ. Γιαν. Θεοδοσίου που έχει κάνει πολλές επαφές τόσο τηλεφωνικά, όσο και σε προσωπικό επίπεδο με εκπρόσωπο από την διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς όμως οι αρμόδιοι μέχρι τώρα να ευαισθητοποιούνται», ανέφερε σχετικά ο Θεοδ. Ζουμπλιός, αποδεικνύοντας ότι κανείς – πλην του Διευθυντή – δεν συγκινείται.

«Γι’ αυτό και η κατάληψη ήταν το μόνο όπλο για να αναδείξουμε το πρόβλημα και για να αναγκαστούν να μας ακούσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θεοδ. Ζουμπλιός.

Λόγια  του προέδρου του 15μελούς, που αποδεικνύουν  πως η απόφαση για κατάληψη ελήφθη εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων αρχών να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

 

Συμβούλιο για να καλυφθούν οι διδακτικές ώρες που χάθηκαν…

Ο κ. Ζουμπλιός στην συνέχεια μας αποκάλυψε ότι μετά το τέλος της κατάληψης έγινε συμβούλιο με την συμμετοχή του συλλόγου των καθηγητών αλλά και του 15μελούς, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να καλυφθούν οι διδακτικές ώρες που χάθηκαν με αφορμή την κατάληψη, επισημαίνοντας όμως πως στην θεματολογία του συμβουλίου ήταν και το πρόβλημα της έλλειψης καθηγητών.

 

Ζημιές λόγω παλαιότητας που χρήζουν παρεμβάσεων από το δήμο…

 

Ο πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου του ΕΠΑΛ, δράττοντας την ευκαιρία, στάθηκε και σε άλλα προβλήματα που απασχολούν τους μαθητές, με ζημιές στο σχολικό συγκρότημα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Εξήγησε όμως, ότι ακόμη δεν έχει αποστείλει έγγραφο με την λίστα των προβλημάτων στο δήμο και στην Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, τονίζοντας ότι η επαφή που είχε μαζί μας είναι μια ευκαιρία να αναδειχθούν τα προβλήματα, δίχως όμως να επιρρίπτει ευθύνες στο δήμο για προβλήματα που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά.

Χαρακτηριστικά ο Θεοδ. Ζουμπλιός μας είπε ότι οι πτώσεις σοφάδων αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, αποκαλύπτοντας ότι «θύμα» έπεσε καθηγητής που πήγε στην τουαλέτα!

Επίσης αναφέρθηκε σε διαλυμένους διακόπτες και ηλεκτρικά καλώδια εκτεθειμένα με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας να είναι ορατός, αλλά και σε σώματα καλοριφέρ που δεν λειτουργούν. Το επόμενο πρόβλημα εστιάζεται στο εργαστήριο της φυσικής  όπου η απεντόμωση είναι επιβεβλημένη, με τον Θεοδ. Ζουμπλιό να κάνει λόγο για «χώρο που οι κατσαρίδες κάνουν πάρτι»!

Προβλήματα που οφείλονται κυρίως στην παλαιότητα του κτιρίου και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων. Ευελπιστούμε πως η διοίκηση του δήμου και ιδιαίτερα ο νέος πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Σπ. Τσιούνης θα σκύψουν πάνω από τα προβλήματα και θα δώσουν λύσεις, αφού – όπως είπε κλείνοντας και ο πρόεδρος του 15μελούς – «λίγη βοήθεια και ενδιαφέρον από τον δήμο χρειάζεται».

 

Η άποψή μας

Αυτό που προκύπτει από όλα όσα μας είπε ο Θεοδ. Ζουμπλιός, είναι πως το βασικότερο πρόβλημα έγκειται  στα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς, κάτι που για εμάς πάντως, είναι απαράδεκτο.

Θεωρούμε αδιανόητο, να οδεύουμε στα Χριστούγεννα και να παραμένουν ακάλυπτα εκπαιδευτικά κενά που αφορούν κυρίως το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της προετοιμασίας των μαθητών, καθώς πρόκειται για ελλείψεις καθηγητών σε πανελλήνια εξεταζόμενα μαθήματα στα τμήματα της νοσηλευτικής και της βρεφονηπιοκομίας.

Καλούμε τους βουλευτές της Δυτικής Αττικής να παρέμβουν μετά το ρεπορτάζ μας αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου του 15μελούς του 1ου ΕΠΑΛ Μεγάρων. Ευελπιστούμε δε, πως το υπουργείο έστω και την ύστατη στιγμή, θα αφουγκραστεί την αγωνία των μαθητών του εν λόγω σχολείου και θα προχωρήσει άμεσα στην πλήρωση των κενών θέσεων, για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες στο συγκεκριμένο σχολείο.

 

Αν.Υψ.