Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Σ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. (Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Μεγάρων) κ. Ιερ. Καστάνη στην ΑΙΧΜΗ, όπου με αφορμή την μη ψήφιση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού στην οποία συμπεριλαμβάνονταν χρήματα που αφορούσαν αποζημιώσεις των εργαζομένων του δήμου είχε κάνει λόγο για  «πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων», απέφεραν την αντίδραση του Γιαν. Μαρινάκη. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης λαμβάνοντας τον λόγο στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 29 Οκτωβρίου, είπε ότι θα περίμενε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα έπρεπε να υπήρχε προς ψήφιση, μια ξεχωριστή αναμόρφωση η οποία θα αφορούσε τις εκλογικές αποζημιώσεις αλλά και την πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων του δήμου όλων των βαθμίδων. Με δεδομένο πως αυτό το θέμα – της αναμόρφωσης – δεν συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο το θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο κ. Μαρινάκης πρότεινε να τεθεί σε ψηφοφορία η συζήτηση του θέματος αυτού, με συγκεκριμένη εισήγηση την οποία ο ίδιος θα έθετε στο σώμα.

 

«Στα προημερησίας θέματα, δεν τίθενται θέματα για την ημερήσια διάταξη»

 

Απαντώντας στην πρόταση του κ. Μαρινάκη ο δήμαρχος, στάθηκε στην διαδικασία, υπενθυμίζοντας  ότι στα προημερησίας θέματα, δεν τίθενται θέματα για την ημερήσια διάταξη, εξηγώντας ότι προημερησίας γίνονται τοποθετήσεις, ανακοινώσεις ή ερωτήσεις.

Όσον αφορά το θέμα που έθεσε ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Σταμούλης υποστήριξε πως ξεχωριστή αναμόρφωση μόνο για την αποζημίωση των υπαλλήλων και ξεχωριστή για όλα τα υπόλοιπα δεν έχει υπάρξει ποτέ. Ο δήμαρχος Μεγαρέων γυρίζοντας το χρόνο πίσω – στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. – θύμισε ότι στην συζήτηση για την αναμόρφωση, αναλώθηκε πολύς χρόνος για τους τόκους υπερημερίας, με αποτέλεσμα γι’ αυτό το λόγο η αντιπολίτευση μα μπλοκάρει την αναμόρφωση. «Έχετε θητεύσει δήμαρχος, θυμάστε ότι ποτέ δεν ήρθαν ξεχωριστές αναμορφώσεις προϋπολογισμού, όπου στην μια να υπάρχουν τα μεν, στην άλλη τα δε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης, τονίζοντας ότι σε κάποια πράγματα ακόμη και οι υπάλληλοι να ήταν στην συνεδρίαση δεν θα μπορούσαν άμεσα να απαντήσουν.

 

«Φασαρία προσχηματική προς δημιουργία εντυπώσεων»…

 

Δράττοντας την ευκαιρία, ο δήμαρχος μίλησε για τους τόκους υπερημερίας, γνωστοποιώντας στον κ. Μαρινάκη πως το ποσό των 60.000 ευρώ μπήκε στην αναμόρφωση για να πληρωθεί ένα μέρος των τόκων υπερημερίας, αφού συνολικά το ποσό φτάνει στις 295.000 ευρώ. Φέρνοντας στην επιφάνεια κάποιες περιπτώσεις από τον μακρύ κατάλογο ανέφερε σχετικά: «Υπάρχουν 30 περιπτώσεις τις οποίες δεν γνωρίζαμε. Όπως και δεν γνωρίζαμε, ότι από το 2013 κάποιος που επί διοικήσεως του κ. Μαρινάκη έφερε 30 τιμολόγια και δικαιούται να λάβει 210.000 ευρώ. Δεν γνωρίζαμε για την περίπτωση εν ενεργεία δημοτικού συμβούλου που δικαιούται να λάβει 3.000 ευρώ. Μπήκαν μόνο 50.000 ευρώ για τους σχολικούς φύλακες, αλλά υπάρχουν συνολικά 30 περιπτώσεις». Θέματα τα οποία – όπως είπε ο κ. Σταμούλης – κανείς δεν μπορεί να τα γνωρίζει απ’ έξω εάν δεν ανατρέξει στο αρχείο της οικονομικής υπηρεσίας.

«Όλη η φασαρία ήταν προσχηματική απλά για να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Επειδή όμως ενεπλάκη και το θέμα των υπαλλήλων, βρεθήκατε σε δύσκολη θέση και θέλετε να κάνετε ντρίπλες και ελιγμούς για να ξεφύγετε», είπε ο κ. Σταμούλης απευθυνόμενος στον κ. Μαρινάκη.

 

Οι 60.000 ευρώ αφορούν υπόθεση των σχολικών φυλάκων

 

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Μαρινάκης, στηρίχθηκε στην δήλωση της επικεφαλής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεγαρέων η οποία σε ερώτημα που της τέθηκε πιστοποίησε ότι οι τόκοι υπερημερίας ποσού 60.000 ευρώ που είχαν μπει στην αναμόρφωση αφορούν υπόθεση των σχολικών φυλάκων από το 2003. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εξήγησε ότι έθεσε την πρόταση του για συζήτηση του θέματος της ξεχωριστής αναμόρφωσης στα προημερησίας θέματα, διότι δεν μπορούσε να το θέσει σε κάποια άλλη φάση, ζητώντας να προχωρήσουν τα προημερησίας θέματα και εν συνεχεία να ψηφίσει το σώμα εάν θα συζητηθεί το θέμα που έθεσε.

 

Λύση στο γρίφο από τον ειδικό γραμματέα…

 

Την λύση στο … γρίφο έδωσε τελικά ο ειδικός γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Κων/νος Σύρος, έπειτα από προτροπή – ερώτηση του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Μπερδελή, που ζήτησε να μάθει εάν τεχνικά μπορεί να περάσει η αναμόρφωση με βάση την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Με παρέμβασή του ο κ. Σύρος εξήγησε ότι την αναμόρφωση την εισηγείται η οικονομική επιτροπή. Διευκρίνισε μάλιστα πως εάν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν εναλλακτική πρόταση, αυτή υποχρεωτικά πρέπει να συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση και εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου.

Εισήγηση που δεν δύναται να εισέρχεται σε ζητήματα σκοπιμότητας αλλά αποκλειστικά σε ζητήματα νομιμότητας. Δηλαδή το περιεχόμενο της εισήγησης της οικονομικής υπηρεσίας, προσιδιάζει του περιεχομένου του ελέγχου νομιμότητας από τον ελεγκτή νομιμότητας. Οπότε και με βάση το νόμο η αναμόρφωση στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να περάσει