Από τα οικονομικά στο πρώτο μισό της πρώτης θητείας του Γρ. Σταμούλη, σε μια αντιδημαρχεία «κλειδί» για την διοίκηση στη νέα της θητείας. Αρμοδιότητες στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη σε έναν άνθρωπο που έχει μάθει στις προκλήσεις.

Ο λόγος για τον κ. Ιερόθεο Πολυχρόνη, τον στενό συνεργάτη του δημάρχου που μιλάει σήμερα αποκλειστικά στην ΑΙΧΜΗ για τη νέα πρόκληση, που δεν είναι άλλη από το να βγάλει την περιοχή μας από την εσωστρέφεια. Ποιες κινήσεις θα κάνει, θα κερδίσει τα μεγάλα στοιχήματα που έχει βάλει κυρίως με τον εαυτό του; Οι απαντήσεις στην συνέντευξη που ακολουθεί.

 

Ερωτ: Αντιδημαρχεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Νέες αρμοδιότητες σε εσάς. Σε ποιους πυλώνες θα στηριχθείτε ώστε η περιοχή μας να μην περνάει απαρατήρητη στον ξένο κόσμο;

Απαντ: Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας να συζητήσουμε. Θα ήταν επίσης παράλειψη από την πλευρά μου να μην ευχαριστήσω δημόσια το δήμαρχο και την δημοτική μας ομάδα για την εμπιστοσύνη τους στη νέα διευρυμένη αντιδημαρχεία που ανέλαβα.

Μια αντιδημαρχεία που εκτός της τουριστικής ανάπτυξης έχει αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, την συντήρηση πρασίνου και τον ηλεκτροφωτισμό, τα καταστήματα και όχι τα οικονομικά όπως με είχαν γνωρίσει οι συμπολίτες μου στην προηγούμενη θητεία.

Αναλαμβάνω μια νέα πρόκληση. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως, αφού κάποιος μπορεί να γίνει περισσότερο αποδοτικός σε αυτό που αναλαμβάνει μόνο εάν το εκλάβει ως πρόκληση.

Θεωρώ ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να στηρίζονται στην εξειδίκευσή τους μόνον.

Θα πρέπει να έχουν όραμα και μεθοδικότητα και να μπορούν να εμπνέουν. Πάνω σε αυτό τον άξονα λοιπόν, ότι αντικείμενο σου αναθέσει ο επικεφαλής σου, οφείλεις να το φέρεις εις πέρας.

Τώρα και όσον αφορά το κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης, (όπως είχε αναφερθεί από το δήμαρχο και στην εισαγωγική του ομιλία στην ορκωμοσία, αλλά και στην συνέντευξη του στην ΑΙΧΜΗ), για εμάς αποτελεί προτεραιότητα.

Κι αυτό επειδή περνώντας τα χρόνια, βλέπουμε ότι ως περιοχή δεν μπορούμε να αλλάξουμε επίπεδο εάν πρωτίστως δεν κάνουμε κινήσεις εξωστρέφειας και ανάπτυξης.

 

Ερωτ: Πως όμως θα επιτύχουμε να προσελκύσουμε ξένο κόσμο που θα φέρει χρήμα ώστε να ανακάμψει η τοπική οικονομία;

 

Απάντ: Η απάντηση στο ερώτημά σας κ. Υψηλάντη είναι απλή. Αυτό για επιτευχθεί, θα πρέπει να τις υποδομές. Πιστεύω όμως πως για να γίνει αυτό χρειάζεται η συνδρομή και άλλων στελεχών της διοίκησης. Είναι δηλαδή ένας κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας η οποία δεν σχετίζεται μόνο με την αντιδημαρχεία τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης δεν παραγνωρίζω πως και άλλες διοικήσεις έχουν κάνει προσπάθειες και μάλιστα αξιόλογες, αλλά εκ του αποτελέσματος η υπόθεση της ανάπτυξης φαίνεται να είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν έχει δοθεί η βαρύτητα που πρέπει.

Κάθε διοίκηση κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ξεκινούσε από εκεί. Διότι αυτό είναι που ως περιοχή θα μας ανεβάσει επίπεδο, αλλά και αυτό που πέρα από την οικονομική ώθηση που θα μας δώσει, θα μας αναγκάσει να γινόμαστε και σε άλλα επίπεδα καλύτεροι. Δηλαδή πιο καθαρή πόλη, με καλύτερες υποδομές και καλύτερη οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Καλύτερη οργάνωση και ως προς τις υπηρεσίες και ως προς τις  επιχειρηματικές δραστηριότητες, καλύτερη οργάνωση ακόμη και της ίδιας της κοινωνίας. Αυτό αποδεικνύει λοιπόν περίτρανα, πως η υπόθεση της τουριστικής ανάπτυξης είναι ένας κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας.

 

Ερωτ: Γιατί ανατέθηκε σε εσάς η συγκεκριμένη αρμοδιότητα; Υπήρξε κάποιος λόγος;

 

Απάντ: Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ. Το μόνο που έχω να σας πω, είναι ότι δουλεύουμε ομαδικά. Και δεν το λέω αυτό για να κερδίσω εντυπώσεις. Δουλεύοντας σαν ομάδα, έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι συντονιζόμαστε για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας, δηλαδή να υπηρετούμε τον πολίτη και να προσφέρουμε στον τόπο μας. Οπότε δεν πρόκειται για ένα  ξεχωριστό κομμάτι, αλλά ένα κομμάτι που μας αφορά όλους. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δουλέψουμε σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή.

Δεν λέμε και θα ήταν αστείο εάν το λέγαμε, πως η περιοχή μας θα αλλάξει επίπεδο μέσα σε αυτό το κομμάτι σε μια νύχτα. Θα ήταν όχι απλά ουτοπικό, αλλά εκτός πραγματικότητας.

 

Ερωτ: Ποια θα είναι τα πρώτα βήματα που θα κάνετε;

 

Απαντ: Τα πρώτα βήματα σχετίζονται με την στελέχωση της υπηρεσίας. Γιατί όσο και να σας φαίνεται περίεργο, μόνο στο οργανόγραμμα του δήμου υπήρχε το κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης. Και αυτό συνέβαινε κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ας μην γελιόμαστε, είχαν γίνει προσπάθειες ακόμη και από επιτροπές, όμως ουδέποτε είχε στελεχωθεί η υπηρεσία.

Ήδη έχω προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για την στελέχωση της υπηρεσίας με κάποιους υπαλλήλους που έκρινα ότι έχουν τις ικανότητες να προσφέρουν επάνω στο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης, και θα στελεχωθεί περεταίρω στην πορεία. Βλέπετε όπως και για μένα, έτσι και γι’ αυτούς, η επιτυχία μας σε αυτόν τον τομέα αποτελεί πρόκληση.

Θεωρώ πως κάθε δήμαρχος με την ομάδα του θα πρέπει πάνω σε αυτό το κομμάτι να βάζει παραπάνω από ένα λιθαράκι, γιατί ως δήμος έχουμε αργήσει χαρακτηριστικά.

 

Ερωτ: Μετά την στελέχωση της υπηρεσίας, το επόμενο βήμα δεν πρέπει να είναι και η έγκριση – εφαρμογή του ΓΠΣ;

 

Απαντ: Για να υπάρξει όχι τουριστική ανάπτυξη αλλά ανάπτυξη γενικότερα, η έγκριση και η εφαρμογή του ΓΠΣ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, αφού αποτελεί το κυριότερο εργαλείο ανάπτυξης μιας πόλης. Σημειώνω όμως, ότι ως πόλη δεν μπορούμε να αλλάξουμε χαρακτήρα. Εμείς θα πρέπει να στηριχθούμε σε αυτά που διαθέτουμε για να ισχυροποιούμε συνεχώς το brand μιας περιοχής που έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Η πόλη μας έχει αρχαία ιστορία, πατροπαράδοτα έθιμα και λαογραφία γνωστά σε όλο τον κόσμο, μνημεία που πολλοί δεν τα γνωρίζουν, Μοναστήρια, παλιά εκκλησάκια, ένα τεράστιο παράλιο μέτωπο, βουνά κ.α. Υπάρχουν δηλαδή άξονες επάνω στα οποία μπορούμε να στηριχθούμε για να αναπτύξουμε τουριστικά την περιοχή μας.

 

 

Ερωτ: Τι άλλο κατά την γνώμη σας μπορεί να φέρει ξένο κόσμο και να βοηθήσει στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας;

 

Απαντ: εκτιμώ ότι υπάρχουν τρείς (3) επιπλέον πυλώνες που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε, δύο (2) εντός Μεγάρων και έναν εκτός. Ο πρώτος είναι οι σχολές πιλότων και το πολιτικό αεροδρόμιο, και ο άλλος το μοναδικό αυτοκινητοδρόμιο εντός Αττικής, μόλις μισή ώρα από την Αθήνα. Μιλάμε λοιπόν για δυο (2) πυλώνες που με τις κατάλληλες συνεργασίες και οργάνωση μπορούν να βοηθηθούν εκατέρωθεν, ο δήμος, οι επιχειρήσεις, οι πόλεις μας γενικότερα. Πρέπει  δηλαδή ο κόσμος που προσελκύουν αυτές οι δραστηριότητες να μένει στην περιοχή μας, να καταναλώνει στην περιοχή μας. Το να έχουμε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο χιλιάδες κόσμο στην πίστα και να μην έχουμε βρει τον τρόπο να τον κρατήσουμε στην πόλη, τότε δεν έχουμε επιτύχει τίποτα. Πρόθεσή μου λοιπόν είναι να δώσω βάση σε αυτούς τους δυο (2) άξονες, αφού και το αυτοκινητοδρόμιο έχει όλα τα εχέγγυα αλλά και οι σχολές πιλότων έχουν τονώσει σημαντικά την τοπική οικονομία.

Για μένα η εξεύρεση του τρόπου με τον οποίο που θα «εκμεταλλευθούμε» τα πλεονεκτήματα αυτών των δυο (2) πυλώνων αποτελεί μεγάλο στοίχημα. Όπως και μεγάλο στοίχημα είναι ο τρίτος πυλώνας που αφορά την ευρεία έννοια του όρου ανάπτυξη. Είναι η ανακήρυξη της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 όπου θα πρέπει να βρούμε τις κατάλληλες διόδους.

Ακόμη ένα στοίχημα όπου πρέπει να βρούμε τις κατάλληλες διόδους ώστε να ωφεληθούν και τα Μέγαρα λόγω της τεράστιας πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Επιζητούμε λοιπόν λύσεις ώστε με κάθε τρόπο όχι μόνο να φέρουμε ξένο κόσμο, αλλά και να κρατήσουμε στην περιοχή μας τον κόσμο που αν μη τι άλλο έρχεται.

 

Ερωτ: Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του δήμου σε αυτό το εγχείρημα;

 

Απαντ: Ο δήμος μπορεί να παίξει το ρόλο του καλού συντονιστή, του fixer. Δηλαδή να ενώνει τα κομμάτια του πάζλ ως συνδετικός κρίκος με τις επιχειρήσεις, τους φορείς. Γι’ αυτό το λόγο ήδη έχω ξεκινήσει συζητήσεις και ανά περιοχή και ανά αντικείμενο με επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων.  Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους επιχειρηματίες, αφού τα θετικά αποτελέσματα της μεγάλης αυτής προσπάθειας οι πρώτοι που θα τα καρπωθούν θα είναι αυτοί και τους λέω να σταθούν αρωγοί στην μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε.

 

Ερωτ: Υπάρχουν όπως λέτε πολλά θετικά στοιχεία, πολλά πλεονεκτήματα για να επιτευχθεί ο στόχος. Τι αποτέλεσε μέχρι σήμερα τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και στην ανάπτυξη γενικότερα;

 

Απαντ:  Όπως προανέφερα, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην περιοχή μας, υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία, υπάρχει θέληση. Όμως πιστεύω ότι κάτι πρέπει να αφήσουμε πίσω για να πετύχουμε. Και αυτό είναι η μιζέρια και η εσωστρέφεια που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Χρόνια τώρα, κάποιοι για τους δικούς τους λόγους συντηρούν μια κατάσταση η οποία ωθεί στην δυσφήμηση της περιοχής μας. Αν όλα αυτά εκλείψουν, είμαι βέβαιος πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Γιατί στο δήμο μας, υπάρχουν άξιοι άνθρωποι, όχι μόνο στην διοίκηση αλλά και στην αντιπολίτευση.

Αν κάποιες φωνές που στέκονται μόνο σε μίζερες προσεγγίσεις εκτιμώντας πως τα πράγματα γίνονται με τον τρόπο που έχουν μάθει εκείνοι, αυτό μας κρατάει πίσω. Για μένα είναι καλύτερα να κλεινόμαστε μόνοι μας σε ένα δωμάτιο και να τσακωνόμαστε σαν τα κοκόρια, παρά να δίνουμε δικαιώματα εκτός των πόλεών μας.

Είναι τραγικό να βγαίνουμε στα κανάλια και να αναδεικνύουμε προβλήματα που τα ίδια υπάρχουν σε πολλές πόλεις ανά την επικράτεια, για να δυσφημήσουμε ή να πλήξουμε πολιτικά την δημοτική διοίκηση. Με αυτόν τον τρόπο δεν δυσφημίζουμε την σημερινή διοίκηση αλλά το ίδιο μας το σπίτι.

Καλύτερο θα ήταν να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα και να δουλέψουμε επί της ουσίας για να τα λύσουμε και όχι να τα βγάζουμε προς τα έξω. γιγαντώνοντας τα  όπως αυτό της ασφάλειας, πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς αλλά η … μισή Ελλάδα!

Δυστυχώς κ. Υψηλάντη, δεν γίνεται να αλλάξουν τα πράγματα, εάν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς που είτε βρισκόμαστε σήμερα σε θέσεις ευθύνης, είτε θέλουμε να διεκδικήσουμε θέση ευθύνης, αναγκάζοντας και τους πολίτες να αλλάξουν νοοτροπία.

 

Ερωτ: Στην μεγάλη προσπάθεια που κάνετε ως διοίκηση, πιστεύετε ότι θα έχετε αρωγό το νέο Αντιπεριφερειάρχη Λευτ. Κοσμόπουλο;

 

Απαντ: Είναι ευχής έργο που ο φίλος Λευτέρης βρίσκεται στην θέση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής. Η πορεία του Λευτέρη ήταν προδιαγεγραμμένη από την στιγμή που τον κάλεσε κοντά του ο κ. Πατούλης, μέχρι και σήμερα που τον επέλεξε. Ήταν ξεκάθαρο ότι τον ήθελε ως υποψήφιο και ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι θα έκανε Αντιπεριφερειάρχη όποιον έβγαινε πρώτος στην περιοχή. Είμαι σίγουρος πως θα μας βοηθήσει ο κ. Κοσμόπουλος, όπως μας είχαν βοηθήσει και οι προηγούμενοι διοικούντες την Περιφέρεια όπου ζητήθηκε βοήθεια. Ένα δικό μας παιδί όμως, μέσα από το δικό μας περιβάλλον, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Όπως επίσης με το σπάσιμο της εκλογικής περιφέρειας Αττικής η Δυτική Αττική απέκτησε τους δικούς της εκπροσώπους στην Βουλή. Οπότε και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Μπούρας, Λιάκος και Κώτσηρας, αλλά και ο κ. Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ είμαι βέβαιος πως θα βοηθήσουν αφού αποτελούν την «φωνή» της Δυτικής Αττικής.

Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να απευθυνθώ στους συμπολίτες μας, γνωστοποιώντας τις σκέψεις μου για την  πολιτική που θα ακολουθήσω στον τομέα ευθύνης μου.