Η λαϊκή ρήση «λίγοι και καλοί», ταιριάζει γάντι στην συμμετοχή των συμπολιτών μας στην διαμαρτυρία για την επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεγάρων που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου ο Αγροτικός Σύλλογος Μεγάρων.

Δυστυχώς οι συμπολίτες μας, απουσίασαν από μια εκδήλωση που αφορούσε ένα ζήτημα που έχει σχέση με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, που αφορά την ίδια τους την ζωή!

Όμως οι … «λίγοι και καλοί» που παρευρέθηκαν έδωσαν το έναυσμα του αγώνα, ώστε η νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας τάχιστα να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων ιατρών, και στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων να επανέλθει η κανονικότητα.

Την συγκέντρωση προλόγισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σωτ. Καστάνης, τονίζοντας ότι παρά την μικρή συμμετοχή του κόσμου, η διαμαρτυρία αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ιδιαίτερα καυστικός στην τοποθέτησή του ήταν ο δήμαρχος, με τον κ. Σταμούλη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, να επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, αλλά και στην Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μεγάρων.

Ο κ. Σταμούλης υποστήριξε πως πρόκειται για ένα θέμα που έχει δυο όψεις, εστιάζοντας το πρόβλημα της πλήρωσης θέσεων και στην ασφάλεια των ιατρών, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί τροχοπέδη σε κάποιον ιατρό για να επιλέξει να εργαστεί στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων.

Ο πρώτος πολίτης του Δήμου επεσήμανε, πως αν και η πλήρωση θέσεων δεν είναι στις αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής, εντούτοις – όπως είπε – έχουν γίνει επαφές με στελέχη του υπουργείου υγείας, αποκαλύπτοντας ότι σύντομα θα έχει επαφή και με το νέο διευθυντή της 2ης ΔΥΠΕ, όπως και με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδη.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Τσίπρας που μετείχε στην συγκέντρωση, έκανε λόγο για ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης λύσης, τονίζοντας ότι λύση πρέπει να βρεθεί όχι μόνο για την κάλυψη των οργανικών θέσεων αλλά και για την ασφάλεια των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, συμφωνώντας πως η συνεργασία των υπουργείων υγείας και προστασίας του πολίτη είναι επιβεβλημένη.

Στο θέμα της ασφάλειας εστιάστηκε και ο Κλ. Βαρελάς, θυμίζοντας την κινητοποίηση που ο ίδιος είχε κάνει με την συλλογή 2500 υπογραφών που εστάλησαν στον Πρωθυπουργό, τονίζοντας πως ουδέποτε εισακούστηκε η αγωνία των πολιτών.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί με Όραμα» μιλώντας για την υπόθεση της επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας είπε πως θεωρεί αδιανόητο να υπάρχουν σήμερα κάποιοι που αποποιούνται τις ευθύνες τους, αφήνοντας σαφέστατα αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ανέφερε δε πως έχει εμπιστοσύνη στην σημερινή ηγεσία του υπουργείου υγείας, δείχνοντας αισιόδοξος για λύση στο πρόβλημα σύντομα.

Πολιτικό χαρακτήρισε το πρόβλημα ο Αντ. Χοροζάνης, καλώντας τους αρμόδιους να το επιλύσουν άμεσα. Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έδειξε απαισιόδοξος στην εξεύρεση λύσης, αποκαλύπτοντας ότι στο νέο προϋπολογισμό υπάρχουν πολλές περικοπές που θα πλήξουν και την υγεία.

Ως ιατρός έδωσε το στίγμα του και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γ. Γεωργόπουλος επισημαίνοντας  πως η επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας αποτελεί αναγκαιότητα για την πόλη των Μεγάρων, θυμίζοντας ότι τόσο τα Μέγαρα όσο και η ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Αττικής έχουν ανάγκη για παροχές πρωτοβάθμιας περίθαλψης όλο το 24ωρο.

Στον επίλογό του ο κ. Γεωργόπουλος έκανε γνωστό πως και νέα η διοίκηση της Περιφέρειας με επικεφαλής τον  Γ. Πατούλη θα ασχοληθεί εκτενώς με το πρόβλημα.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Ανδριανός Μιχάλαρος. Ο συμπολίτης μας πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, επεσήμανε πως η τα Μέγαρα και η Δυτική Αττική γενικότερα, είναι μια περιοχή με βαριά βιομηχανία, μια περιοχή ΣΕΒΕΖΟ, στην οποία όχι μόνο το Κέντρο Υγείας Μεγάρων αλλά και το Θριάσιο Νοσοκομείο θα έπρεπε να εφημερεύουν καθημερινά.

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι η διοίκηση του ΒΕΠ απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στην οποία εκφράζονται οι ανησυχίες όλων για το πώς θα καλυφθούν οι παροχές πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περίπτωση κάποιου μεγάλου εργατικού ατυχήματος στην περιοχή την στιγμή που υπολειτουργούν Κέντρα Υγείας αλλά και το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Με σύντομη παρέμβαση του ο πολιτευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Αντ. Υψηλάντης, θύμισε ότι η παράταξη που εκπροσωπεί ίδρυσε και λειτούργησε το Κέντρο Υγείας Μεγάρων το οποίο μετέπειτα με την βοήθεια στελεχών του Δήμου λειτούργησε επί 24ωρου βάσεως.

Ο κ. Υψηλάντης τόνισε πως είναι αδιανόητο σήμερα αυτοί που έβαλαν λουκέτο στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων να αποποιούνται των ευθυνών τους, καταλήγοντας πως πλέον χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια και υποσχέσεις, καλώντας τον υπουργό υγείας Β. Κικίλια να δώσει λύση άμεσα.

Η εκδήλωση – διαμαρτυρία έκλεισε με ηχηρή τοποθέτηση του τ. προέδρου του Εργατικού Κέντρου Μεγάρων Αλ. Μουστάκα. Ο κ. Μουστάκας κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τονίζοντας ότι σήμερα απουσιάζουν κυρίως αυτοί που προεκλογικά φωτογραφίζονταν προτείνοντας άμεσα λύση, υποστηρίζοντας πως για να επιτευχθεί ο στόχος της επαναλειτουργίας χρειάζεται αγώνας και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σχολιάζοντας την μη συμμετοχή του κόσμου στην διαμαρτυρία, είπε πως μπορεί να συμμετείχαν λίγοι σε αυτήν , όμως η σπίθα άναψε.