Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχτηκαν αιρετοί αλλά και πολίτες τον δρομέα μεγάλων αποστάσεων Γιώργο Ζαχαριάδη ο οποίος διάνυσε 1200 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη έως την Αθήνα και από εκεί στα Μέγαρα για να μεταφέρει χώμα από την Πόλη και την Αγιά Σοφιά, στη Νέα Φιλαδέλφεια στο χώρο όπου κατασκευάζεται το ομώνυμο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά και στα Μέγαρα την πόλη του Βύζαντα.

Ο  Γιώργος Ζαχαριάδης γνωρίζοντας την ιστορία του Βυζαντίου και της Κωνσταντινούπολης τίμησε  και την «μητρόπολη», απ’ όπου ξεκίνησε ο Βύζας ο Μεγαρεύς για να ιδρύσει το Βυζάντιο, την πόλη των Μεγάρων.

Η πορεία του, λοιπόν, που ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου από την Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι μπροστά από το άγαλμα του Βύζαντα στην περιοχή Κουρκούρι  στα Μέγαρα, μεταφέροντας συμβολικά λίγο χώμα από την Κωνσταντινούπολη και στην πόλη των Μεγάρων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τον Γιώργο Ζαχαριάδη που λόγω της προσφυγικής του καταγωγής, υποστηρίζει με πάθος την ομάδα της ΑΕΚ και τρέχει με το δικέφαλο αετό στο στήθος και τα χρώματα της ΑΕΚ, συνόδευε από την Αθήνα ο συμπολίτης μας δρομέας του «Όρσιππου Μεγάρων» Παναγιώτης Μαργέτης.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, που υποδέχτηκε πρώτος τον δρομέα δίνοντας συμβολικά δώρο το νόμισμα του Βυζαντίου στο οποίο απεικονίζεται η μορφή του Βύζαντα, αλλά και αρκετά βιβλία που παρουσιάζουν άγνωστες πτυχές της σπουδαίας ιστορίας των Μεγάρων.

Στον Γιώργο Ζαχαριάδη, συμβολικά δώρα έδωσαν και οι εκπρόσωποι της πόλης της Νέας Περάμου, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο έναν άνθρωπο με προσφυγική καταγωγή. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου Γιάννης Σεβαστής του έδωσε μια σημαία που απεικονίζεται το λογότυπο της κοινότητα ένα λάβαρο αλλά και μια φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νέας Περάμου με τον δικέφαλο αετό στο στήθος.

Γρ. Σταμούλης: Ανεπανάληπτο γεγονός – Ιστορική ημέρα για τα Μέγαρα

Ιστορική χαρακτήρισε την ημέρα για τα Μέγαρα ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης αναφέροντας σχετικά:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τα Μέγαρα, καθώς η λιτή τελετή είναι αντιστρόφως ανάλογη του τεράστιου και πάρα πολύ σημαντικού γεγονότος το οποίο θα καταγραφεί στην ιστορία γιατί είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας των Μεγάρων. Το λέω με μεγάλη συγκίνηση, αφού ο αγαπητός φίλος Γιώργος Ζαχαριάδης μου το είχε υποσχεθεί και το έκανε πράξη. Ήρθε τρέχοντας από την Κωνσταντινούπολη διανύοντας 1250 χιλιόμετρα για να μας φέρει ιερό χώμα από την αποικία των Μεγαρέων. Γνωρίζετε όλοι μια από τις σημαντικότερες πόλεις παγκοσμίως, η σημαντικότερη αποικία της Αρχαίας Ελλάδας το Βυζάντιο, είναι δημιούργημα των Μεγαρέων. Το 667 ο γιός του Βασιλιά Νίσου με ομάδα Μεγαρέων, αφού πήρε το χρησμό από τους Δελφούς, όπου του είπαν πως ο κατάλληλος χώρος είναι απέναντι από την χώρα των τυφλών, όταν έφτασε στο Βόσπορο και κοίταξε απέναντι, πέρασε και ίδρυσε το Βυζάντιο, την Κωνσταντινούπολη σήμερα.  Από το 667 που έφυγαν οι πρόγονοί μας και πήγαν στην Κωνσταντινούπολη η επόμενη έμπρακτη και εν τοις πράγμασι διασύνδεση γίνεται σήμερα με το χώμα που θα τεθεί σε ειδική προθήκη στο Δημαρχείο. Το πατρογονικό χώμα που μας φέρνει ο Γιώργος Ζαχαριάδης και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.  Παρότι δεν είναι Μεγαρίτης, νομίζω ότι γι’ αυτή του την πράξη αξίζει να τον κάνουμε και επίτιμο δημότη Μεγάρων, αφού το γεγονός αυτό (να τρέξει 1200 χιλιόμετρα για να μας φέρει πατρογονικό χώμα), είναι ανεπανάληπτο».

«Το χώμα που έφερα, ανήκει εδώ , στα Μέγαρα»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Ζαχαριάδης ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε: «Δεν θα μπορούσα να μην έρθω σε αυτή την Αρχαία πόλη, την πόλη των Μεγάρων, αφού ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη για να τιμήσω τον προσφυγικό λαό, δεν μπορούσα να μην τιμήσω τον Βύζα που ήταν αυτός που έδωσε το όνομά του στο Βυζάντιο. Θα έπρεπε να τιμήσω πολλά στοιχεία και να συνδέσω συμβολικά πάρα πολλά.

Όπως τους πρόσφυγες Κωνσταντινουπολίτες με τα Σεπτεμβριανά του 1955, την Μικρασιατική Καταστροφή, την Γενοκτονία των Ποντίων. Όλα αυτά δηλαδή που συνδέονται συμβολικά με την Αγία Σοφιά της Κωνσταντινούπολης, με την Αγιά Σοφιά της Νέας Φιλαδέλφειας και φυσικά με την πόλη των Μεγαρέων. Το χώμα που έφερα, ανήκει εδώ , στα Μέγαρα και με την ευκαιρία σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε. Η υποδοχή αλλά και η τιμή που μου κάνατε θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη μου όσος θα ζω».