Μετά το πέρας της σύσκεψης με τους Γενικούς Διευθυντές και τα υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε. Δυτ. Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019, είχαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε τον κ. Πατούλη για διάφορα θέματα και ιδιαίτερα για ένα από τα μεγάλα ζητήματα για τα οποία αγωνιά η τοπική μας κοινωνία, όπως η πιθανή δημιουργία ΧΥΤΥ σε ανενεργό λατομείο της περιοχής, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του ειδικού σχεδιασμού του ΕΔΣΝΑ.

Ερωτ: Τι αποκομίσατε από την επαφή που είχατε με τα υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε. Δυτ. Αττικής;

 

Απαντ: Καταρχήν θέλω να αναφέρω πως είδα ένα υψηλού επιπέδου προσωπικό, έτοιμο να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στην επανεκκίνηση των πραγμάτων. Νομίζω ότι έχουμε ηθική υποχρέωση για το μέλλον της Περιφέρειάς μας και της χώρας μας να συνδράμουμε ενωμένοι για να μπορέσουμε να δώσουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που ζούμε. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η επικοινωνία – επαφή, κατέγραψε τα προβλήματα, κατέγραψε τις ελλείψεις, με στόχο σε όλους τους τομείς αρμοδιότητάς μας να ζητήσουμε άμεσες λύσεις για το καλό των πολιτών. Διότι όταν ο εργαζόμενός μας λειτουργεί και μπορεί να αποδίδει σωστά, αυτός που το εισπράττει είναι ο πολίτης. Και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Συνεχίζουμε, με τους εργαζόμενους μας για το καλό της Περιφέρειάς μας και των πολιτών.

 

Ερωτ: Η Δυτ. Αττική είναι μια πολύπαθη περιοχή. Που θα δώσετε προτεραιότητα;

 

Απαντ: Θεωρώ ότι η ασφάλεια σε μια περιοχή που έχασε ανθρώπους, είναι πρώτιστο ζήτημα. Προφανώς και η ανάπτυξη αλλά και η περιβαλλοντική εξασφάλιση των πολιτών, αφού εδώ βρίσκονται βιομηχανίες που παράγουν πλούτο όμως χρειάζονται έλεγχο. Νομίζω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτό θα πράξουμε.

 

Ερωτ: Με την απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας έγινε μεγάλος ντόρος για το θέμα της έλευσης του ΧΥΤΥ στα Μέγαρα. Εσείς πως θα διαχειριστείτε το θέμα των απορριμμάτων στην περιοχή;

 

Απαντ: Θεωρώ ότι ήταν μια πρόχειρη διαχείριση του μεγάλου αυτού ζητήματος από την πλευρά της απερχόμενης διοίκησης. ΧΥΤΥ σημαίνει επεξεργασία στερεών αποβλήτων. Καταρχήν δεν υπάρχουν τέτοια εργοστάσια για να μπορέσει να γίνει ΧΥΤΥ. Πιστεύω ότι να σηματοδοτείς και να δείχνεις ως χώρους υποδοχής και επεξεργασίας τα ανενεργά λατομεία, αυτό είναι μια πρόχειρη αντιμετώπιση η οποία δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

 

Ερωτ: Δηλαδή απ’ ότι καταλαβαίνουμε, υπάρχει περίπτωση επανασχεδιασμού;

 

Απαντ: Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε το νέο εθνικό σχεδιασμό, το νέο περιφερειακό σχεδιασμό (κάτι που συζητάμε με την σημερινή κυβέρνηση). Επιβάλλεται να δοθεί βαρύτητα στην  γρήγορη ανακύκλωση με την ευαισθητοποίηση των πολιτών για να μειώσουμε το σύμμεικτο σκουπίδι, αλλά και μια παράταση ζωτικού χώρου και χρόνου για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που θα είναι προσαρμοσμένες με αυτές της Ευρώπης οι οποίες προφανώς θα έχουν σχέση με τις βέλτιστες πρακτικές και του περιβάλλοντος αλλά και του πράσινου πλούτου στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι μια διαφορετική φιλοσοφία, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την προχειρολογία ότι 20 λατομεία στην Αττική θα γίνουν όχι ΧΥΤΥ αλλά ΧΥΤΑ (χωματερές). Γιατί επί αυτού επρόκειτο η τοποθέτηση της απερχόμενης διοίκησης, διότι όπως προανέφερα δεν μπορούσε να γίνει επεξεργασία σκουπιδιών.