Νέα θητεία και επίσημα από την 1η Σεπτέμβρη για τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη που επανεξελέγη. Πολλές είναι και οι ειδήσεις που βγαίνουν από την ελεύθερη συζήτηση που είχαμε μαζί του, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα εποχή «Κλεισθένη» στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας…

 

Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, όπως φαίνεται θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του δημάρχου και των συνεργατών του.

«Επειδή κάθε διοίκηση πρέπει να είναι στην υπηρεσία του πολίτη και να έχει στόχο τον πολίτη, θεωρώ ότι η βελτίωση της καθημερινότητας είναι πρώτη προτεραιότητα για την διοίκηση μας. Γι’ αυτό με κάθε τρόπο θα επιδιώξουμε να κάνουμε την ζωή του πολίτη πιο εύκολη, πιο άνετη και πιο ασφαλή. Για να πετύχουμε, χρειάζεται πολλή δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο να τρέξεις όταν πρόκειται να εξυπηρετήσεις αυτόν που σε εξέλεξε», ανέφερε σχετικά ο κ. Σταμούλης, δηλώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο θα βασιστεί και η προσπάθεια που θα γίνει από την διοίκησή του για την ανανέωση του στόλου μηχανημάτων και οχημάτων του δήμου, ούτως ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που συχνά δυσκολεύουν το έργο της υπηρεσίας.

 

Τα πλεονεκτήματα της περιοχής και η τουριστική ανάπτυξη…

 

Ακολούθως ο δήμαρχος στάθηκε στα πλεονεκτήματα της περιοχής αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας, με ενέργειες και δράσεις που θα προσελκύσουν ξένο κόσμο. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο με τεράστια πλεονεκτήματα. Έναν τόπο που τα έχει όλα. Παραλίες, βουνά, δάση, που απέχουν μόλις μισή ώρα από την Αθήνα. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι εύκολο να προσελκύσουμε κόσμο εάν αναδείξουμε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που αφορούν κυρίως την φύση. Παράλληλα όμως έχουμε πολλά αρχαία που μπορούμε να αναδείξουμε προσελκύοντας κόσμο, υπάρχει το Μουσείο των Μεγάρων όπου εκεί στεγάζεται η σπουδαία κληρονομιά της πόλης, υπάρχει η Κρήνη του Θεαγένη, έχουμε εξωκλήσια και μοναστήρια όπου μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο μέσω του θρησκευτικού τουρισμού. Έχουμε το βουρκάρι που τα πρώτα δείγματα που αφορούν την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού είναι θετικά, υπάρχουν δηλαδή προϋποθέσεις καλές.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι και η προσπάθεια που κάνουμε για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού των Μεγάρων, για να καταστήσουμε το δήμο μας γνωστό όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και εκτός συνόρων.

Γι’ αυτό και σε αυτή την θητεία δημιουργούμε Αντιδημαρχία Οικονομικής και Τουριστικής Ανάπτυξης. Και αυτό επειδή θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη και να βάλουμε προτεραιότητα σε αυτό το μεγάλο στόχο».

Μια αποκάλυψη από τον δήμαρχο Γρ. Σταμούλη που αν μη τι άλλο δείχνει ότι υπάρχει από την πλευρά της διοίκησης η θέληση για να βγει ο δήμος μας από την εσωστρέφεια με κάθε τρόπο και ιδιαίτερα μέσω της τουριστικής ανάπτυξης.

 

Προχωρούν έργα που έχουν … «κολλήσει»

 

Έργα που ενώ ξεκίνησαν κατά την διάρκεια την προηγούμενης θητείας «κόλλησαν» αναμένεται να ξεκινήσουν. Όπως υποστήριξε ο κ. Σταμούλης, το μεγάλο έργο υδροδότησης της Κινέτας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, ενώ παράλληλα θα γίνει και η αντικατάσταση αλλά και η συμπλήρωση του δικτύου ύδρευσης στην ίδια περιοχή.

Όσον αφορά τα Μέγαρα, θα ξεκινήσει σύντομα το έργο του για το νέο βρεφονηπιακό σταθμό, ενώ στη Νέα Πέραμο θα κατασκευαστεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Νηπιαγωγείο.

«Πρόκειται για έργα που είναι σε εξέλιξη, όπως και άλλα έργα που θα επιδιώξουμε να γίνουν πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Υποδομών. Στόχος μας να πετύχουμε χρηματοδοτήσεις, για να γίνει ανάπλαση του δρόμου Φόρος – Έξω Βρύση, στον οποίο κάναμε μια πρώτη παρέμβαση που ήταν αναγκαία, με ασφαλτόστρωση και διαγράμμιση. Στόχος μας να προχωρήσουμε στην ανάπλαση όλης της περιοχής και κυρίως του ρέματος που είναι σε άθλια κατάσταση. Τα ρέματα βέβαια δεν είναι στην ευθύνη των δήμων, όμως θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή εικόνα που αντικρίζουμε».

 

Ενέργειες για μαρίνα στην Πάχη… αποκαταστάσεις στην Βαρέα

 

Ένα ακόμη έργο που θα «απογειώσει» την Πάχη είναι η δημιουργία μαρίνας. Όπως μας είπε ο δήμαρχος: «Στόχος είναι να δημιουργηθεί μαρίνα στην Πάχη, έργο για το οποίο κάναμε ήδη μια πρώτη επαφή. Σκοπεύουμε να εκμεταλλευθούμε το Μικρό Νησί ως ζωτικό χώρο της μαρίνας που απαιτεί πολλές εγκαταστάσεις. Με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθεί και το Μικρό Νησί, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει χερσαίος χώρος. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η καλύτερη εξέλιξη. Όσον αφορά το άλλο κομμάτι του παράλιου μετώπου, αυτό της Βαρέας, ολοκληρώνονται οι μελέτες για να αποκατασταθεί το πολύπαθο κομμάτι με τα πεσμένα πεζοδρόμια».

 

Επαφή με τον υφυπουργό για το Γ.Π.Σ. των Μεγάρων…

 

Ανάπτυξη του παράλιου όμως μετώπου χωρίς Γ.Π.Σ. (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) δεν μπορεί να υπάρξει. Το θέμα λοιπόν της έγκρισης του Γ.Π.Σ. των Μεγάρων το θέσαμε ξανά στο δήμαρχο ο οποίος μας είπε: «Την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη είχαμε μια πρώτη επαφή με τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα χωροταξίας κ. Δημ. Οικονόμου. Του θέσαμε επί τάπητος το σοβαρό αυτό θέμα, γνωστοποιώντας του τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχουν «κολλήσει» την υπογραφή και εν τέλει την έγκριση ενός σχεδίου που έχει κατατεθεί από το 2005. Λάβαμε την υπόσχεση ότι θα βοηθήσει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Είμαστε έτοιμοι, αφού έχουμε κάνει όχι μόνο τις αναγκαίες διορθώσεις, αλλά και τις συμπληρωματικές μελέτες που προέκυψαν επειδή μετά από τόσα χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στοιχεία και νομοθεσίες όπου έπρεπε να προσαρμοστούμε. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αίσιο τέλος με την υπογραφή του Γ.Π.Σ. των Μεγάρων το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα για το παραλιακό μέτωπο της Βαρέας που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για ανάπτυξη, κάτι που φαίνεται ακόμη και σήμερα».

 

Η … συνεργασία με την αντιπολίτευση στην εποχή «Κλεισθένη»

 

Θα συνεργαστεί με συνδυασμούς της αντιπολίτευσης και με ποιον τρόπο; Αυτό ήταν το τελευταίο ερώτημα που προέκυψε κατά την διάρκεια της συζήτησής μας με το δήμαρχο. Ο κ. Σταμούλης ήταν ξεκάθαρος δηλώνοντας ότι «οι συνεργασίες πάντα είναι απαραίτητες και πάντα τις επιδιώκαμε και αυτό θα κάνουμε και στη νέα θητεία».

Σχετικά ανέφερε: «Θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους τους συνδυασμούς, γιατί πιστεύουμε ότι η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ανάπτυξη της περιοχής και το κοινό καλό είναι στόχος όλων, είτε αυτοί βρίσκονται στην πλειοψηφία, είτε στην μειοψηφία. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο αρχών και προγραμμάτων. Γιατί όταν υπάρχει καλή θέληση, είμαστε ανοικτοί να συζητάμε όλα τα θέματα. Δεν έχουμε αγκυλώσεις, ούτε ύστερες θέσεις για οποιοδήποτε θέμα αφορά το δήμο.

Μπορούμε κάλλιστα να ακούσουμε και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για πιθανές τροποποιήσεις και αλλαγές σε εισηγήσεις. Έτσι εμείς κατανοούμε την συνεργασία. Ότι θα βάζουμε κάτω τα θέματα, θα τα συζητάμε και θα βρίσκουμε κοινό τόπο. Ελπίζω ότι και στους άλλους συνδυασμούς θα πρυτανεύσει η λογική της συνεργασίας και δεν θα κυριαρχήσει η στείρα αντιπολίτευση για  την αντιπολίτευση».

Κλείνοντας έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος, εκτιμώντας πως σε γενικές γραμμές δεν θα υπάρξουν προβλήματα.