Πόλο έλξης για τους συμπολίτες μας αλλά και για αρκετούς επισκέπτες αποτέλεσε η έκθεση «Μεγάρων Γη» η οποία φέτος συμπλήρωσε 11 χρόνια «ζωής».

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου η έκθεση άνοιξε τις πύλες της, όπου με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, με τον δήμαρχο Γρ. Σταμούλη να θυμίζει στους παρευρισκόμενους ότι πρόκειται για έκθεση που αποτελεί θεσμό για τον δήμο Μεγάρων.

Έκθεση στην οποία δίνεται έμφαση στα τοπικά αγροτικά προϊόντα, συνδυάζοντας την ανάδειξη των προϊόντων της Μεγαρικής γης με ποικίλες δράσεις αλλά και με διασκέδαση, καθώς όλο το τετραήμερο πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις που καθήλωσαν το κοινό.

Την τελετή των εγκαινίων που άνοιξε με των καθιερωμένο αγιασμό, τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές κ.κ. Γ. Κώστηρας και Αθ. Μπούρας, ενώ επίσημη προσκεκλημένη του δήμου Μεγάρων ήταν η δήμαρχος της πόλης AIUD της Ρουμανίας. που έχει αδελφοποιηθεί με τα Μέγαρα.

Μετά την λήξη της τελετής των εγκαινίων, οι επίσημοι αλλά και οι επισκέπτες της έκθεσης παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς, με την συμμετοχή μελών λαογραφικών συλλόγων από τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο, ενώ την δεύτερη ημέρα της έκθεσης  η Ελένη Φιλίνη και ο  Χρήστος Παλάσκας μας ταξίδεψαν σε μία μουσική κρουαζιέρα με τις μεγάλες επιτυχίες, που αγαπήσαμε.

Την Κυριακή ήταν η σειρά του συγκροτήματος «Σερσέ Λα Φάμ» να παρουσιάσει μια ξεχωριστή μουσική παράσταση με αναδρομή σε ρεμπέτικα αλλά και λαικά τραγούδια με τα οποία μεγάλωσαν πολλές γενιές.

Ένα πρόγραμμα με… άρωμα γυναίκας και διάθεση γλεντιού, με το λαϊκό τραγούδι σε όλες του τις εκφάνσεις. Από το ρεμπέτικο στα λαϊκά του ’60, του ’70 και του ’80, με ενδιάμεσες στάσεις στην παράδοση και τα αρχοντορεμπέτικα.

Τραγούδια που λατρέψαμε με την υπογραφή των Β. Τσιτσάνη, Μ. Χιώτη, Μ. Πλέσσα, Άκη Πάνου, Γ. Σπανού, Χρ. Νικολόπουλου, Θαν. Πολυκανδριώτη και άλλων κορυφαίων λαϊκών συνθετών, σε ένα πρόγραμμα καθαρόαιμης λαϊκής διασκέδασης.

Η αυλαία της 11ης «Μεγάρων Γη», έπεσε την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου με την μεγάλη συναυλία των Onirama και του Μύρωνα Στρατή, οι οποίοι ξεσήκωσαν το κοινό.

Πλέον μια ακόμη διοργάνωση, αυτή της 11ης «Μεγάρων Γη» αποτελεί παρελθόν.

Από την πλευρά μας, οφείλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας στους εκθέτες που συμμετείχαν (αν και λιγότεροι από πέρυσι) κρατώντας «ζωντανή» την έκθεση αλλά και στους διοργανωτές.

Ιδιαίτερα θα σταθούμε σε δύο (2) πρόσωπα. Στην πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. Κατ. Καστάνη η οποία αν και αποχωρεί από την προεδρεία, έδωσε τον καλύτερό της εαυτό ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ιδιαίτερα σε οργανωτικά θέματα, αλλά και στον αντιπρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Σπ. Κορώση που την τελευταία τετραετία – με την αρωγή και εθελοντών που στηρίζουν την έκθεση από την πρώτη ημέρα της «γέννησής» της –  με τις κινήσεις τους προσπαθούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τον χαρακτήρα της έκθεσης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο καλλιτεχνικό κομμάτι.

Τα εύσημα οφείλουμε να αποδώσουμε και στους ακούραστους υπαλλήλους του δήμου και της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. οι οποίοι ήταν εκεί παρόντες από το στήσιμο της έκθεσης έως και την ολοκλήρωσή της, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα κατά την διάρκεια της διοργάνωσης. Αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι πλέον στην «Μεγάρων Γη» κυριαρχεί το μήνυμα του … «κάθε πέρυσι και καλύτερα», – κάτι που πρέπει να προβληματίσει τους διοργανωτές– εντούτοις, άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου, την ίδια περίοδο στον ίδιο χώρο για την 12η «Μεγάρων Γη».