Οι ιδέες του για τη κεντροαριστερά γνωστές. Όπως και οι παρεμβάσεις του σε ζητήματα που αφορούσαν τον δήμο Μεγάρων αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Ο λόγος για τον βουλευτή Γ. Πάντζα, που θα δοκιμάσει την τύχη του στη νεοσύστατη περιφέρεια Δυτικής Αττικής. Τον κ.  Γ. Πάντζα, φιλοξενούμε σήμερα στην Αιχμή, σε μια συνέντευξη όπου δεν μιλέι μόνο για πολιτική…

 

Στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με μια μεγάλη διαφορά. Δεδομένου αυτού θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών μπορεί να είναι νικηφόρο για τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα το εθνικών εκλογών μπορεί να είναι νικηφόρο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το πιστεύω αυτό ακριβώς γιατί οι δύο αυτές αναμετρήσεις έχουν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Στις μεν ευρωεκλογές η ψήφος είναι πιο χαλαρή ενώ στις δε εθνικές εκλογές κρίνεται η διακυβέρνηση του τόπου. Πιστεύω λοιπόν ότι ο λαός στις ευρωεκλογές ήθελε να στείλει κάποια μηνύματα προς την κυβέρνηση. Μηνύματα για τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε μια κυβερνητική θητεία 4,5 ετών. Τα μηνύματα αυτά τα εισπράξαμε, τα λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και προχωράμε μπροστά. Προχωράμε προς την τελική μάχη που θα κρίνει το μέλλον του τόπου. Μία μάχη ανάμεσα στην προοδευτικότητα και την επάρατη δεξιά. Μια μάχη ανάμεσα στον λαό και την ολιγαρχία. Ανάμεσα σε δύο πόλους. Τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσα σε αυτούς που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των οικονομικά ασθενέστερων οικονομικά ομάδων και σε αυτούς που κατέστρεψαν και χρεοκόπησαν τη χώρα δημιουργώντας πλήθος σκανδάλων και απατεωνιών. Έχουμε λοιπόν τη συνείδησή μας καθαρή. Γιατί εμείς ούτε κλέψαμε ούτε τα φάγαμε.

Από τα δεδομένα λοιπόν σας επαναλαμβάνω ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει και πάλι την ανατροπή και να είναι πρώτο κόμμα. Διαφορετικά, θα μιλάμε για την επανεμφάνιση του εφιάλτη που πολύ εύστοχα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει το Μητσοτακέικο.

 

Θα είστε υποψήφιος βουλευτής στην περιφέρεια της Δυτικής Αττικής. Σε μια περιοχή για την οποία έχουμε παρατηρήσει ότι από το 2015 έχετε ρίξει προσωπικά ένα ιδιαίτερο βάρος σε σχέση με την υπόλοιπη περιφέρεια. Ποιος είναι λοιπόν ο σχεδιασμός σας για την επόμενη μέρα των εκλογών εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση;

 

Πράγματι από το 2012 που εκλέγομαι βουλευτής και ακόμα περισσότερο από το 2015 που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, έχω ρίξει τις δυνάμεις μου στη Δυτική Αττική. Είναι εμφανές και σας ευχαριστώ που μου το πιστώνετε. Να σας πω λοιπόν ότι η επιλογή αυτή ήταν και είναι συνειδητή. Γιατί πάντα πίστευα ότι το δυτικό κομμάτι της περιφέρειας Αττικής έχει περισσότερη ανάγκη από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Από πολιτικές που θα αντιστρέψουν την υπέρμετρη βιομηχανοποίηση και που θα ισορροπήσουν τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανισότητα που υπάρχει σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας. Εξάλλου ένας πολιτικός, κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να σκύβει το κεφάλι του πρωτίστως στις παθογένειες ώστε να τις διορθώσει. Άλλωστε σε όλη μου τη ζωή στην δουλειά μου, στο θέατρο και τον κινηματογράφο, όπως και στους ιδεολογικούς μου αγώνες, στάθηκα πάντα δίπλα στον άνθρωπο και τα προβλήματά του.

Ο σχεδιασμός μας επομένως για την Δυτική Αττική από την επόμενη μέρα τον εκλογών είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία και οι δράσεις που έχουμε ήδη ξεκινήσει και εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια. Δράσεις και πολιτικές που πλέον έχουν ωριμάσει και μπαίνουν σε στάδιο υλοποίησης. Αναφέρομαι στην περιβαλλοντική αποκατάσταση του Θριασίου, της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου, τη παραχώρηση του παράλιου μετώπου με τα λιμάνια του στους Δήμους, τη δημιουργία του Υδατοδρομείου στην Ελευσίνα, την αναλογική τιμολογιακή πολιτική σε προαστιακό και εθνική οδό, την υλοποίηση του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη και άλλα πολλά.

Δεν θα πρέπει όμως κανείς να παραβλέπει και το παραγόμενο έργο της κυβέρνησης για την περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στους δασικούς χάρτες και το Κτηματολόγιο που λύνουν μεγάλα προβλήματα στην Δυτική Αττική με τους οικισμούς, στην πρόσφατη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την δημιουργία γηπέδου της μπασκετικής ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια, στα έργα στο οδικό δίκτυο και οι αντιπλημμυρικές υποδομές στην Μάνδρα, στην διάνοιξη του δρόμου στο παράλιο μέτωπο της Σχολής Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο που ήδη είναι σε στάδιο υλοποίησης και θα εξυπηρετήσει μαθητές και κατοίκους της περιοχής, στην αποτροπή της δημιουργίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στο Πόρτο Γερμενό σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στην απόρριψη του φακέλου με τους περιβαλλοντικούς όρους για την δημιουργία Λατομείων Βωξίτη στα Μέγαρα Αττικής στη θέση Γεράνια Όρη, στην μεταφορά του Κεντρικού Λιμένα στην περιοχή της Βλύχας στην Ελευσίνα και άλλα πολλά.

Αυτά είναι τα όπλα μας και τα εργαλεία μας, απέναντι στην δεξιά του Μητσοτάκη και στο ΠΑΣΟΚ της Γεννηματά, που εγκατέλειψαν τη Δυτική Αττική στο έλεος της φθοράς, της εξαθλίωσης και τελικά της καταστροφής.

 

Μιας και μιλήσατε για θέατρο και κινηματογράφο, θα γνωρίζετε ότι είστε ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς που πέρασε από το ελληνικό θέατρο και κινηματογράφο. Μετά λοιπόν από μια αξιοθαύμαστη πορεία δεκαετιών στο καλλιτεχνικό στερέωμα τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εμπλακείτε ενεργά με την κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου;

 

Την αγάπη του κόσμου την εισπράττω εδώ και δεκαετίες. Παραμένω όμως προσγειωμένος και ένας ταπεινός καλλιτέχνης που κοιτά με σεβασμό τον συμπολίτη του στα μάτια. Όπως άλλωστε έκανα πάντα στην καλλιτεχνική μου πορεία, μέσα από το μεγάλο σχολείο  που λέγεται θέατρο. Ακούστε, τα βιώματα μου, από την παιδική μου ηλικία μάλιστα, ήταν μοιραία και έντονα πολιτικοποιημένα. Σας λέω μόνο ότι, τον πατέρα μου δεν τον χάρηκα στην παιδική μου ηλικία, μιας και ήταν εξόριστος για 17,5 χρόνια σε όλα τα ξερονήσια της χώρας. Θυμάμαι παιδάκι να με κυνηγούν οι ταγματασφαλίτες και να τρώω ξύλο, προκειμένου να μαρτυρήσω το που βρισκόταν ο πατέρας μου, ο οποίος έκανε κρυφές συναντήσεις με άλλους συντρόφους της εποχής ως καθοδηγητής του ΕΑΜ ανατολικών συνοικιών. Θυμάμαι το εαυτό μου να είναι ένας από τους πολλούς που έκαψαν την εφημερίδα «Τα Νέα» στην οδό Χρήστου Λαδά, όταν οι αποστάτες με πρωτομάστορα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη άνοιξαν την πόρτα στη χούντα. Θυμάμαι τον εαυτό μου, στις 3 του Δεκέμβρη του 1944, παιδάκι τότε, να βρίσκομαι στην πλατεία Συντάγματος ανάμεσα στο πλήθος μαζί με την μητέρα μου και τον πατέρα μου. Τότε που ξεκίνησαν τα Δεκεμβριανά. Τότε που η ιστορία έγραψε 28 νεκρούς και 150 τραυματίες. Σας τα λέω όλα αυτά για να σας πω ότι, η ενασχόλησή μου με την πολιτική ήταν μια φυσική συνέχεια της πορείας μου και της ζωής μου. Πιστεύω στον άνθρωπο, στην Δημοκρατία και στην Αριστερή προσέγγιση που χρειάζεται η κοινωνία προκειμένου να ορθοποδήσει.

 

Ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια της Δυτικής Αττικής, στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Φυλής, Μάνδρας και Μεγάρων, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουνίου;

 

Θέλω να στείλω το εξής μήνυμα στους πολίτες. Αρχικά να προσέλθουν όλοι και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να σκεφτούν πολύ σοβαρά το μέλλον του τόπου. Να θυμηθούν αυτούς που τους κατέστρεψαν και τους χρεοκόπησαν και να τους συγκρίνουν με αυτούς που στάθηκαν δίπλα τους τα τελευταία χρόνια. Να θυμηθούν τους κλέφτες και τους απατεώνες που έριξαν τη χώρα στα βράχια. Να σκεφτούν την οικογενειοκρατία της ΝΔ που θέλει να κυβερνήσει τον τόπο, έχοντας έναν αρχηγό κόμματος, έναν Δήμαρχο Αθηναίων και μια επί σειρά ετών Υπουργό ως «νεοφώτιστα» στελέχη. Να καταλάβουν ότι, όλες οι παρεμβάσεις και τα κεκτημένα μας, δηλαδή το βοήθημα του Πάσχα, το κοινωνικό μέρισμα των Χριστουγέννων, η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην υγεία για όλους, τα αναπηρικά επιδόματα και άλλα πολλά θα καταργηθούν με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Να συλλογιστούν την κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας για μια εργασιακή ζούγκλα με 7ήμερη εργασία για όλους και κατάργηση του 8κταώρου, χωρίς εργασιακά δικαιώματα σε άδειες, ωράρια και αποζημιώσεις. Να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι, με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και θα επανέλθει η μείωση του αφορολόγητου.

Αυτά είναι τα διλλήματα των ερχόμενων εκλογών και το διακύβευμα για το μέλλον του τόπου. Ή θα πάμε μπροστά με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα γυρίσουμε στο χθες με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ως παρακλάδι της. Δηλαδή με όλους αυτούς που μαζευτήκανε και είπανε ότι «όλοι μαζί τα φάγανε».