Το τρίτο κατά σειρά συγγραφικό έργο που εκδίδεται από τον δήμο Μεγαρέων και έχει αναφορά στην πόλη των Μεγάρων παρουσιάστηκε το Σάββατο.

Πρόκειται για την μετάφραση της επιστημονικής μελέτης του Ronald P. Legon για την ιστορία, την καταγωγή και την εξέλιξη της πόλης κράτους των Μεγάρων έως το 336π.Χ. Είναι ένα συγγραφικό πόνημα το οποίο περιέχει εικόνες και χάρτες ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά ανά περιεχόμενο στην βιογραφία της Μεγαρίδας στους αιώνες της διαμόρφωσης της πόλης στη συρρίκνωση στο εσωτερικό – επέκταση στο εξωτερικό, στην κοινωνική αλλαγή και την τυρρανίδα, στην «αχαλίνωτη» δημοκρατία, στο Μεγαρικό ψήφισμα και σε άλλα.

Τη φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου είχε η συμπολίτισσά μα φιλόλογος Αγγ. Σύρκου ενώ την μετάφραση έκαναν οι Μιχ. Λαλιώτης και Νατ. Παπαδοπούλου. Την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποίησε ο συμπολίτης μας αρχαιολόγος Ανδ. Βόρδος μαζί με την επίκουρη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πατρών Αγγ. Σύρκου. Ο κ. Βόρδος από την πλευρά του τόνισε πως το βιβλίο του Legon αποτελεί για την ιστορία την πιο έγκυρη πηγή για ότι αφορά στις περιόδους που πραγματεύεται, δηλαδή από την αυγή των ιστορικών χρόνων, τον 9ο π.Χ. αιώνα μέχρι το τέλος της κλασσικής αρχαιότητα, στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα. Όπως είπε ο έμπειρος αρχαιολόγος, ο Legon χειρίζεται τις πηγές του εργαλειακά υποβάλλοντας τες στην βάσανο της κριτικής και της αντιπαράθεσης, γεγονός που προσδίδει στα συμπεράσματα του την εγκυρότητα μιας άρτιας επιστημονικής, ιστορικής καταγραφής. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο πλήθος των πλεονεκτημάτων της πόλης των Μεγάρων χαρακτηρίζοντας τις δύο θάλασσες καθοριστική πηγή πλούτου για ότι ακολούθησε, τις επικοινωνίες και το εμπόριο. Υποστηρίζει όμως πως η θέση της πόλης των Μεγάρων ήταν επισφαλής, επειδή βρίσκονταν ανάμεσα σε δύο από τα μεγαλύτερα κράτη της Ελλάδος την Αθήνα και την Κόρινθο αναφέροντας ότι τα Μέγαρα κατά την εξέλιξη τους υφίστανται μια διαρκή εδαφική συρρίκνωση με συμβιβασμούς, συρρίκνωση η οποία παρουσιάζεται διαυγέστατα στα κεφάλαια του βιβλίου.

Ο κ. Βόρδος κλείνοντας την παρουσίαση του βιβλίου επανέλαβε τα λόγια του Legon σχετικά με τα πρώιμα χρόνια των Μεγάρων. «Τα αρχαϊκά Μέγαρα εμφανίστηκαν πρωτοπόρα σε θέματα πολιτικής, οικονομίας, αποικισμού, τεχνολογίας και τέχνης. Γέννησαν τον Θέογνη, έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της εποχής· δημιούργησαν το πρωιμότερο, ίσως, δημοκρατικό κίνημα στην Ελλάδα – και αυτά δεν είναι παρά λίγα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα τους».

Ένα ακόμη βιβλίο που προέκυψε από την ιστορική μελέτη του συγγραφέα και θα κοσμεί τις βιβλιοθήκες όλων των Μεγαριτών. Συγχαρητήρια στους εμπνευστές της ιδέας για να γίνει βιβλίο η μετάφραση της επιστημονικής μελέτης του Ronald P. Legon, όπως και στον κ. Αθ. Μαρτίνο με την ευγενική χορηγία του οποίου εκδόθηκε το βιβλίο.