Μπήκε πλέον Μάης και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι πολιτικές ζυμώσεις μεταξύ συνδυασμών και υποψηφίων συμβούλων δίνουν και παίρνουν.

Αυτό όμως που πρέπει, να αρχίσει, να προβληματίζει έντονα τους πολίτες, οι οποίοι μέχρι στιγμής γίνονται απλοί θεατές του πολιτικού γίγνεσθαι της πόλης, είναι, πως αρκετοί δημοτικοί συνδυασμοί δείχνουν, να λειτουργούν σε ένα καθεστώς κομματοκεντρικό, παραπέμποντας σε πολιτικές πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών και υπηρετώντας συγχρόνως τις προσωπικές φιλοδοξίες και οφέλη τους, λειτουργώντας στην ουσία ερήμην των πραγματικών θέλω των πολιτών.

Στην ουσία δημιουργείται ένα καθεστώς απόλυτου ολοκληρωτισμού, όπου η ισχύς του εκάστοτε Δημάρχου δυναστεύει χωρίς έλεος την ανθρώπινη αξιοπρέπεια φιμώνοντας την τις περισσότερες φορές και εκχυδαΐζοντας την σχεδόν πάντα.

Σε καθημερινή βάση προβληματίζομαι έντονα, όταν παρακολουθώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως κάποιοι από τους υποψηφίους Δημάρχους προσπαθούν να ευδοκιμήσουν πολιτικά στις προσεχείς εκλογές μέσα σε ένα κλίμα αμοραλισμού, ακολουθώντας τραγελαφικούς τρόπους ανάδειξης ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σε διάφορα πηγαδάκια υποστηρίζουν, πως ίσως, να γίνεται και εκβιασμός πολιτικών συνειδήσεων σε ανθρώπους που στην αρχή έδειχναν την πυγμή, να αρνηθούν την είσοδό τους σε ένα ψηφοδέλτιο συνδυασμού αλλά από το φόβο ή και την ελπίδα, αν θέλετε, για μια θέση εργασίας αύριο μεθαύριο, το μετέτρεπαν σε ναι.

Τέτοιες συμπεριφορές βέβαια είναι συνηθισμένες σχεδόν σε όλη τη δημόσια ζωή αυτής της χώρας και δεν εκπλήσσομαι βλέποντας την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Επί σειρά ετών στην αυτοδιοίκηση εξελίσσεται μια νοσηρή πραγματικότητα. Αποτελείται από κάποιους ανθρώπους, χωρίς να τους βάζω όλους στο ίδιο καζάνι, οι οποίοι έχοντας ως μοναδικό στόχο το προσωπικό τους συμφέρον, το οποίο μπορεί, να καλύπτει την οποιαδήποτε φύση ανάγκης θυσιάζουν το γενικό καλό προς το συμφέρων των λίγων.

Συνήθως τέτοια άτομα επιθυμούν να επιβληθούν χωρίς να σέβονται στην ουσία την ελεύθερη βούληση του κάθε μικρομεσαίου πολίτη βρίσκοντας την ευκαιρία να τον εκμεταλλευτούν.

Έχω την πεποίθηση, πως ο συνδυασμός «ΤΩΡΑ» δεν παρασύρθηκε ποτέ από τη χρήση αθέμιτων πρακτικών και όλα τα θέτει ανοιχτά πάνω στο τραπέζι μέσα από καθαρά λόγια και λογικές τοποθετήσεις.

Μέσα από καθαρές κουβέντες, με ήπιο τρόπο, επιχειρήματα και δημοκρατικές ιδέες θέλησε να κάνει πράξη τα οράματα, που έθεσε το 2014, αφήνοντας ένα στίγμα αλλαγής στον τρόπο σκέψης μέσα από την αντιπολίτευσή του. Σήμερα είναι εδώ, διεκδικώντας την διοίκηση του Δήμου Μεγάρων ώστε να μπορέσει να δώσει δύναμη ελπίδας στη πόλη και στις νεότερες γενιές.

Η απλή αναλογική κατά τη γνώμη μου είναι ένα βολικό για τους περισσότερους υποψήφιους σύστημα και συνάμα άδικο για τον πολίτη, που δεν θα επεκταθώ περεταίρω προς στιγμήν.

Είναι ένα σύστημα, που δεν δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης, αφού κανένας συνδυασμός δεν μπορεί, να συγκεντρώσει πάνω από 50% από την πρώτη Κυριακή, με αποτέλεσμα όλα πλέον στην επόμενη θητεία του οποιουδήποτε Δημάρχου, να βασίζονται στις συνεργασίες με τους δεύτερους και τρίτους αλλά και γιατί όχι στους… εκβιασμούς από τους χαμηλά σε ποσοστά συνδυασμούς.

Θεωρώ, πως ύστερα από αρκετά χρόνια διακυβερνητικής ανεπάρκειας στο Δήμο της περιοχής μας, πως οι πολίτες πρέπει να βγουν μπροστά με τη ψήφο τους, αντιστεκόμενοι σε κάθε είδους πολιτικούς εκβιασμούς και να επιλέξουν έναν Δήμαρχο με ουσιώδη εμπειρία σε διοίκηση, γνώστη για τα προβλήματα των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, οραματιστή και συνάμα ρεαλιστή, διακατεχόμενο από δημοκρατικό ήθος. Να επιλέξουν πάνω από όλα ένα δήμαρχο όχι σαν ` «απόλυτο» μονάρχη της διοίκησης, που θα λειτουργεί προσωποκεντρικά, βλέποντας το δικό του συμφέρον και φέρνοντας πίσω την πορεία του τόπου, αλλά έναν δήμαρχο που θα συνεργάζεται με τον κάθε πολίτη για το καλό του ίδιου του πολίτη.

Χωρίς να θέλω, να υποτιμήσω κανέναν από τους υποψήφιους δημάρχους, για τα Μέγαρα διότι όλοι έχουν κατά την ταπεινή μου άποψη τα υπέρ και τα κατά τους, πιστεύω, πως αυτός ο οποίος έχει το πολιτικό σθένος και ήθος ν` αντιπροσωπεύσει τις παραπάνω απαιτήσεις και θα διαχειριστεί ακριβοδίκαια όλα όσα αφορούν το Δήμο Μεγαρέων είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΤΩΡΑ» Γιώργος Μπερδελής.

Ιερόθεος Ιωάννου

Δημοσιογράφος-Φιλόλογος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος