Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο είπε ΟΧΙ στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων διασύνδεσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης-Αττικής.

Με πιο απλά λόγια τάχθηκε κατά της διέλευσης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης, που προβλέπεται να περάσει υποθαλάσσια από τον κόλπο των Μεγάρων.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρ. Σταμούλης έκανε λόγο για ασάφειες στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, προτείνοντας η προασαιγιάλωση να γίνει απευθείας στον Ασπρόπυργο και όχι υπογείως μέσω της Πάχης όπως προβλέπεται από την μελέτη.

Παρά την αρχική του τοποθέτηση και την αρνητική εισήγηση  για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου, ο δήμαρχος αντιμετώπισε τα πυρά των στελεχών της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του τ. δημάρχου Γιαν. Μαρινάκη, του Αντ. Χοροζάνη, αλλά και του τ. Γεν. Γραμματέα του δήμου Παν. Σκλαβούνου.

Άπαντες άσκησαν σκληρή κριτική στον κ. Σταμούλη για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, επιρρίπτοντας του ευθύνες για την απουσία του από την ημερίδα διαλόγου για τον Ευρασιατικό Αγωγό, που έγινε στην Ελευσίνα στις 9 Φεβρουαρίου 2018 με την υποστήριξη της Π.Ε. Δυτικής Αττικής.

Τόσο  ο κ. Γιαν. Μαρινάκης, όσο και ο κ. Κλ. Βαρελάς,  επέρριψαν ευθύνες στον κ. Σταμούλη για την μη εφαρμογή του ΓΠΣ των Μεγάρων, αφήνοντας αιχμές ότι με ευθύνη της σημερινής διοίκησης του δήμου αυτό χάθηκε, υποστηρίζοντας ότι το ΓΠΣ θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο άμυνας κατά των οχλουσών δραστηριοτήτων, ώστε η περιοχή μας να μην αποτελούσε έρμαιο των μεγάλων συμφερόντων που «ονειρεύονται» ορυχεία βωξίτη, καλώδια υπερυψηλής τάσης ή ΧΥΤΥ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Μπερδελής  αφού θύμισε πως το Γ.Π.Σ. των Μεγάρων το εμπνεύστηκε και δημοπράτησε ο ίδιος, επεσήμανε ότι αυτό έγινε για να αναπτυχθεί και όλο το παράλιο μέτωπο της περιοχής μας.

Μάλιστα ανέφερε με βεβαιότητα πως αν είχε αναπτυχθεί το παράλιο μέτωπο δεν θα υπήρχε σήμερα περίπτωση να περάσει το καλώδιο.

Κλείνοντας  υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος στο μέλλον για να αποφύγει ο δήμος μας αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις, είναι να αναπτυχθεί η περιοχή μας, προτείνοντας την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης το οποίο θα στηριχθεί διαχρονικά απ’ όλες τις διοικήσεις.

Συμπερασματικά δε ο κ. Μπερδελής επεσήμανε ότι όσο αυτές οι περιοχές παραμένουν υπανάπτυκτες ή αναξιοποίητες από τις διοικήσεις του δήμου, θα υπάρχουν τέτοιες πιέσεις για οχλούσες δραστηριότητες.

Η επιστημονική διάσταση του ζητήματος από τον Ελ. Παπαλευθέρη

Στις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία των πολιτών μια τέτοια δραστηριότητα, αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος – ιατρός Ελ. Παπαλευθέρης, στηριζόμενος κυρίως στην επιστημονική διάσταση του θέματος.

Ο ιατρός μεταξύ άλλων ανέφερε με βεβαιότητα ότι η ακτινοβολία δημιουργεί τεράστια προβλήματα με πολλές μορφές καρκίνου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους.

Σύσταση επιτροπής αγώνα

Εν τέλει η διοίκηση του δήμου, αποδέχθηκε την πρόταση του Κλ. Βαρελά για σύσταση επιτροπής αγώνα με τον δήμαρχο να ζητάει έναν εκπρόσωπο από κάθε δημοτική παράταξη. Στην επιτροπή αγώνα συμμετέχουν οι: Σταύρος Φωτίου από τη διοίκηση, Ελ. Παπαλευθέρης, από τον συνδυασμό Γιαν. Μαρινάκη, Γιαν. Μιχάλαρος, προτάθηκε από τον Γ. Μπερδελή, Μιχ. Παπαδόπουλος από τον συνδυασμό του Αντ. Χοροζάνη και Ανδ. Γεωργακής  από το συνδυασμό του Κλεάνθη Βαρελά.

Βαριές κουβέντες από Π. Σκλαβούνο και Κ. Καράμπελα

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης, τα πνεύματα οξύνθηκαν και ακούστηκαν βαριές κουβέντες. Αφορμή αποτέλεσε η τοποθέτηση του κ. Παν. Σκλαβούνου, (τοποθετήθηκε ως πολίτης), αλλά και η ειρωνική απάντηση από την πλευρά του δημάρχου που έκανε λόγο για … «Σκλαβούνεια λογική».

Ο κ. Σκλαβούνος επέρριψε ευθύνες στο δήμαρχο για την τακτική που ακολουθεί στα μεγάλα ζητήματα (βωξίτης, ΧΥΤΥ, καλώδιο), κατηγορώντας τον πως για ακόμη μια φορά, αγνόησε και απαξίωσε την δημόσια διαβούλευση, τοποθέτηση που εξόργισε τον δήμαρχο.

Ως εφημερίδα, σεβόμενοι το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, διευκρινίζουμε  ότι τις βαριές κουβέντες που ακούστηκαν, – και από την πλευρά του κ. Κ. Καράμπελα που προσέτρεξε να υπερασπιστεί το δήμαρχο από τις βολές που εξαπέλυσε ο κ. Σκλαβούνος – δεν τις καταγράφουμε.