Με τις ζωγραφιές τους τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο, εκφράζουν τα συναισθήματα και τις έγνοιες τους αλλά ανακαλύπτουν και τα στοιχεία του χαρακτήρα τους.

Παρατηρώντας λοιπόν τι ζωγραφίζει το παιδί σας μπορείτε να το γνωρίσετε καλυτέρα.

Οι ζωγραφιές των παιδιών εκπέμπουν ανεπανάληπτη αθωότητα και πλούσια φαντασία και μας κάνουν να βλέπουμε τον κόσμο με μια χρωματιστή χαρούμενη ματιά.

Άλλωστε η ζωγραφική είναι ο βασικός τρόπος έκφρασης των παιδιών από τη στιγμή που είναι σε θέση να πιάσουν στα χέρια τους μολύβι και να καταγράψουν ένα ίχνος.

Για αυτό άλλωστε είναι τόσο σημαντική η παιδική εικόνα στο να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τη νοητική αλλά και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού καθώς και για να καταλάβουμε τα στοιχεία της προσωπικότητας του αλλά και όλα όσα το προβληματίζουν, το απασχολούν ή απλώς το ενδιαφέρουν και νιώθει την εσωτερική ανάγκη να αποτυπώσει.

Η ζωγραφιά είναι η φωτογραφία της παιδικής ψυχής.

Μέσω αυτής το παιδί στέλνει σήματα στον κοντινό αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο του, τα οποία περιέχουν πληροφορίες για την οργανική και ψυχολογική του κατάσταση.

Ένας έμπειρος ψυχολόγος που έχει ειδικευτεί στη διάγνωση του παιδικού σχεδίου μπορεί να διακρίνει μέσα στις ζωγραφιές των παιδιών ένα πλήθος στοιχείων που απαρτίζουν την ψυχοσύνθεση του κάθε παιδιού.

Τα στοιχεία αυτά είναι οι αρετές του παιδιού αλλά και τα αδύνατα στοιχεία του.

Και τα δυο χρειάζονται προσοχή.

Χρειάζεται να σταθεροποιήσουμε και να διευρύνουμε τις αρετές και τις κλίσεις του παιδιού όπως επίσης χρειάζεται και να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε τα αδύνατα σημεία του και να διορθώσουμε τις λάθος στάσεις τους.

Οι αρετές ενός παιδιού μπορεί να είναι η ψυχική ισορροπία, η φαντασία, η συνεργατικότητα, το θάρρος, η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη, η αυτοπεποίθηση.

Τα αδύνατα σημεία του δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία στη συνεργασία, δειλία, εγωκεντρισμό, μοναξιά, επιθετικότητα και άλλα.

Τα έντονα χρώματα που επιλέγει ένα παιδί δηλώνουν την ώρα που ζωγραφίζει ότι βιώνει έντονα συναισθήματα.

Η ψυχολογία του παιδικού σχεδίου υποστηρίζει ότι κανένα από τα χρώματα που επιλέγουν τα παιδιά δεν είναι τυχαίο και μπορεί να μας πει πολλά για το χαρακτήρα και τα συναισθήματα του.

Η επιλογή πολλών χρωμάτων μαζί εκφράζει σίγουρα ένα συναίσθημα χαράς.

Η προτίμηση στο κόκκινο δηλώνει χαρακτήρα δυναμικό και παρορμητικό. η επικράτηση του πορτοκαλί χρώματος εκφράζει το άτομο με ζεστή συμπεριφορά ήρεμο και πολύ συναισθηματικό χαρακτήρα. Το κίτρινο χρώμα δείχνει άτομα με φιλοδοξίες που τους αρέσει η έντονη δράση.

Το μπλε εκφράζει άτομο που είναι ικανό να ρυθμίσει την συναισθηματική συμπεριφορά του και έχει αναπτυγμένη λογική ωριμότητα.

Η αγάπη για το πράσινο χρώμα δείχνει πείσμα και επιμονή. Εκφράζει άτομα που επιθυμούν και επιδιώκουν την διάκριση.

Το ροζ χρησιμοποιείται κυρίως από τα κορίτσια, εκφράζει την αίσθηση ηρεμίας.

Αντίθετα το μαύρο το προτιμούν τα εσωστρεφή παιδιά. το χρώμα αυτό συμβολίζει τον φόβο, την ανησυχία, καθώς και την επιθυμία περιθωριοποίησης.

Το γκρίζο το χρησιμοποιούν τα παιδιά με έντονη εσωστρέφεια. Τέλος το άσπρο εκφράζει δειλία.

Δεν ξεχνάμε βέβαια πότε η επιλογή αγαπημένου χρώματος εξαρτάται από το φύλλο του παιδιού αλλά και την ηλικία του.

Για το λόγο αυτό μας ενδιαφέρει εξετάσουμε συγκεκριμένα πράγματα για παράδειγμα ποιο χρώμα κυριαρχεί στο σχέδιο του αγαπημένου ή σημαντικού προσώπου στη ζωή του παιδιού ή ποιο χρώμα επιλέγει να ζωγραφίσει την οικογένεια του.