Πότε μπορεί να θεωρηθεί ένας καλλιτέχνης επιτυχημένος; Και πως ορίζεται η επιτυχία στην Τέχνη;

Δεν υπάρχει μια και μοναδική απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Κάποιοι καλλιτέχνες θα θεωρήσουν τους εαυτούς τους επιτυχημένους μόνο αν έχουν εμπορική επιτυχία, ενώ κάποιοι άλλοι στοχεύουν στην αναγνώριση από τους κριτικούς ή από το κοινό.

Υπάρχουν και αυτοί που ενδιαφέρονται μόνο να εξωτερικεύσουν αυτό που έχουν μέσα τους, χωρίς να σκέφτονται αν το μήνυμα τους έχει αποδέκτες και ποιοι είναι αυτοί.

Αν συγκρίνουμε τις βιογραφίες καλλιτεχνών που θεωρούνται επιτυχημένοι με το ένα ή το άλλο από τους προαναφερθέντες τρόπους, ίσως καταφέρουμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το πως μπορεί κάποιος να φτάσει στην επιτυχία στην Τέχνη.

Γιατί δεν αρκεί μόνο το ταλέντο, στην Τέχνη ή οπουδήποτε αλλού.

Χρειάζεται σκληρή δουλειά και επιμονή και ένα σωρό άλλα στοιχεία που θα ανοίξουν το δρόμο για την καλλιτεχνική επιτυχία.

Και το βασικότερο, χρειάζεται να νιώθει ο καλλιτέχνης ότι καίγεται από την φλόγα της δημιουργίας, ότι η τέχνη του και το έργο του βρίσκονται στον πυρήνα ολόκληρου του είναι του, ότι πραγματικά ήλθε η ώρα να φωνάξει με όλη του την δύναμη αυτό που τον τυραννά από την στιγμή που αποφάσισε ότι ο δρόμος της τέχνης είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει.

Όπως το θέτει ο Τσαρλς Μπουκοφσκι στο ποίημα του με τίτλο «Ώστε θες να γίνεις συγγραφέας».

Αν δεν ξεχύνεται από μέσα σου

Ενάντια σε όλα τα άλλα

Μην το κάνεις

Αν δεν έρχεται χωρίς καν να το έχεις ζητήσει,

από την καρδιά σου και το μυαλό σου και το στόμα σου.

Ένας επιτυχημένος καλλιτέχνης δεν ορίζεται μέσα από την τεχνική του έργου του, δεν ορίζεται μέσα από την φαντασία του.

Οπωσδήποτε συμβάλλουν κατά ένα μέρος, στην πραγματικότητα όμως η επιτυχία του καλλιτέχνη είναι οι καλλιτεχνικές του δράσεις, η προώθηση της ενέργειας του, η ανάδειξη της δημιουργίας του, η καλλιτεχνική του φιλανθρωπία, η εξάπλωση της ψυχικής του ομορφιάς.

Δίνω για να πάρω… και παίρνω για να δώσω… είναι η επιτυχία στην τέχνη.