Εκδήλωση με αφορμή την εθνική επέτειο από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μεγάρων

«Η συμβολή της εκκλησίας στην διπλωματία του 1821», ήταν το θέμα της ομιλίας που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων με ομιλητή τον πατέρα Γεώργιο Προύντζο.

Τον ομιλητή αλλά και τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος του συλλόγου Κατ. Πιπιλή η οποία δράττοντας την ευκαιρία χρησιμοποίησε λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη ανέδειξε το σημαντικό ρόλο της εκκλησίας κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας σε όλη την επικράτεια, που πρωτοστάτησε όταν ήρθε η ώρα της επανάστασης.

Από την πλευρά του ο ομιλητής της εκδήλωσης πατέρας Γεώργιος παρουσιάζοντας την διδακτορική του διατριβή ανέλυσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο που έπαιξαν οι ιερείς κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Παρουσιάζοντας άγνωστες πτυχές από την προσφορά της Εκκλησίας στην επανάσταση του 1821, ο ομιλητής τόνισε πως ο αγώνας ήταν τιτάνιος με τους περισσότερους αρχιερείς ως μέλη της Φιλικής Εταιρείας, να εξελίσσονται σε αποφασιστικό παράγοντα του αγώνα κατά των Τούρκων ιδιαίτερα στη διπλωματία. Όπως έκανε γνωστό ο ομιλητής, ο παλαιών Πατρών Γερμανός έχοντας την συμπαράσταση άλλων δύο αρχιερέων της Πελοποννήσου απαίτησε και πέτυχε την δημιουργία εφορείας της Φιλικής Εταιρείας στην Πελοπόννησο. Μάλιστα ανέφερε πως οι αρχιερείς δούλεψαν δύο φορές περισσότερο από τους προύχοντες και τους προεστώτες οδηγώντας με πίστη και αφοσίωση την επανάσταση. Σε γενικές γραμμές ο πατήρ Γεώργιος τόνισε πως κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 ο ιερός κλήρος δεν συμμετείχε μόνο στον αγώνα δίνοντας του ιερό χαρακτήρα, αλλά παρακινούσε τους αγωνιστές, υποστηρίζοντας πως αν δεν υπήρχαν οι παπάδες το ενδεχόμενο να μην ξεκινούσε καν ο αγώνας ήταν ορατό. Άγνωστες πτυχές αλλά και πολλά παραδείγματα που έδειξαν το σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στον αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας.

Ήταν μία αξιέπαινη πρωτοβουλία από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μεγάρων με μία σπουδαία επιλογή από την πλευρά του ομιλητή που «φώτισε» όλους όσους παρευρέθησαν.

Αν. Υψ.